Sikeres fogyókúra, gyönyörű haj - 10 ok, amiért érdemes chiamagot fogyasztanod!

Forrás: Thinkstock -
szuperétel depresszió haj chia mag csonterősség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A chiamag, azaz az aztékzsályamag itthon is egyre népszerűbb szuperétel, és nem is hiába: rengeteg ómega-3-zsírsavat, antioxidánsokat és élelmi rostokat tartalmaz. Összeszedtünk tíz indokot, miért érdemes beépíteni a mindennapjaidba ezt a különleges növényt. 

Szuperétel - kamu vagy csodaszer?

Évről évre egyre több élelmiszert kiáltanak ki szuperételnek. Kétségkívül számtalan jótékony hatással bírnak, mégsem helyettesíthető velük a vegyes étrend. Ihász Katalin, a Life.hu dietetikusa szerint bár a bioboltokban és webáruházakban kapható chiamag valóban remek tulajdonságokkal bír, azt mindenképp tudni kell, hogy nem szabad tőle várni a csodát. ,,Mint a legtöbb szuperélelmiszer, megfelelő kiegészítője lehet a mindennapokban, ám elsősorban a vitamindús, rostban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozást kéne követnünk." Persze azzal csak jót teszel a szervezetednek, ha chiamagot fogyasztasz, el is áruljuk, miért.

Forrás: Thinkstock

1. Tele leszel energiával!

A chiamag kifejezetten jó energia- és tápanyagforrás, a magas aminosav- és fehérjetartalma miatt kiváló azoknak, akik intenzíven sportolnak vagy fizikai munkát végeznek.

Life.hu tipp

Egészséges energiabombák energiaitalok és csoki helyett? Igenis léteznek, és itt meg is mutattuk már a kedvenceinket!

2. Depresszió ellen is kitűnő

A téli időszakban hajlamos vagy befelé fordulni és kicsit depresszióba esni? A chiamag fogyasztásával ezt elkerülheted, mert tele van ómega-3-zsírsavakkal, ami kifejezetten jó a mentális betegségek megelőzésére. Mint korábban írtuk, az emberi agy 30%-át az ómega-3 zsírsav egy fajtája teszi ki, mely az idegsejtek közötti kommunikációs folyamatokban játszik szerepet - ezért fontos, hogy minél több, a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagot szerezz be.

Life.hu tipp

Az ómega-3-zsírsav pozitívan hat többek között a fogyókúrádra, a bőrödre és az immunrendszeredre is - itt megmutattuk a legjobb forrásokat.

3. Erős csontozat

A chiamag remek kalciumforrás: a kálciumtól lesznek szilárdabbak a csontok és segít, hogy a fogsor is egészséges maradjon. Javasolt a csontritkulás megelőzésére, az emésztés javítására valamint a véralvadás és a szív- és izomösszehúzódás elősegítésére.

Life.hu tipp

Karcsúsodj kalciummal! A kutatók kiderítették, hogy már a diétádban is segíthet a kalcium: gátolja a zsír felvételét és aktiválja a sejtek zsírfelhasználását.

4. Szép és fényes haj, erős köröm

Ezeket mind elérheted, ha naponta fogyasztasz egy kis aztékzsályát. A benne található ómega-6 segít továbbá az anyagcsere megfelelő működésében és csökkenti a cukorbetegség tüneteit is. A chiagél (a chiamag vízzel elkevert masszája) lelassítja a szénhidrátok cukorrá történő átalakulását, ezért a cukorbetegek számára nagyon értékes táplálékkiegészítő.

Forrás: Thinkstock

Tudtad?

A krumplihoz hasonló csicsóka amellett, hogy remek vitaminforrás, megelőzi a cukorbetegség kialakulását is.

5. Fordítsd vissza az idő kerekét!

Tudtad, hogy a chiamag a benne lévő antioxidánsokkal lassítja az öregedés folyamatát? Az ORAC nevű felmérés (az élelmiszerek antioxidánsszintjét szokták ezzel az értékkel jellemezni) kimutatta, hogy olyan magas a benne lévő antioxidánsok száma, hogy megvédik a sejteket a szabadgyökök károsító hatásától. Ezáltal védik a testet a helytelen táplálkozás és a stresszes életmód okozta károktól, valamint az Alzheimer-kór kialakulásától. Nem utolsósorban pedig az öregedés lassításában is szerepet játszik.

Life.hu tipp

Így működnek az antioxidánsok - ebből a videóból kiderül, pontosan hogyan semlegesítik a szabadgyököket.

6. Jótékony magnéziumot tartalmaz

A magnézium jót tesz a kismamáknak, segít ellazulni egy fáradt nap után, és oldja a menstruációs görcsöket. Érdemes azonban tudnod, hogy a szervezeted nem állítja elő. A chiamag kiváló magnéziumforrás - ezért is érdemes fogyasztani vagy bőrön át bevinni a szervezetbe!

Life.hu tipp

Magnéziumhiányod van? Erre az idegesség, alvászavarok, izomgörcsök, fáradékonyság, de akár szívritmuszavar is figyelmeztethet - itt elárultuk, hogyan turbózhatod fel magad magnéziummal.

7. Ételallergiában szenvedőknek is kiváló

Ha érzékeny vagy néhány adalékanyagra, akkor sem kell lemondanod erről a szuperételről, mert lisztérzékenyek is fogyaszthatják, természetes formájában ugyanis a chia gluténmentes.

Life.hu tipp

Gluténmentes diéta - valóban ér valamit? Ebben a cikkünkben utánajártunk a témának.

Forrás: Thinkstock

8. Kiváló társ a fogyókúrában

Az élelmi rostoknak köszönhetően a chiamag segíti az emésztést és felpörgeti az anyagcserét. Az oldható rostok segítségével csökkenti a koleszterinszintet, az oldhatatlan rostok viszont a bélrendszer helyes működéséhez járulnak hozzá. A chiamag segíti a szénhidrátok felszívódását, így nem fognak falási rohamok rád törni a diéta alatt, és beindul a súlycsökkenés.

Life.hu tipp

Intenzív diéta vagy lassú fogyás - nagyon nem mindegy, melyiket választod. Ebben a cikkünkben nemrég elárultuk, melyik a hatékonyabb.

9. Regenerálódj természetesen!

A fehérjékre nagy szüksége van a szervezetnek, ezt folyamatosan pótolni kell. Sportolóknak kiemelten fontos a magas fehérjetartalmú étrend többek között az aminosavak és az izmok regenerálódása miatt. Emellett erősíti a csontokat és szépíti a bőrt. A többi magféléhez viszonyítva a chia fehérjetartalma a legmagasabb, így emiatt is érdemes gyakrabban fogyasztanod.

Life.hu tipp

Izomépítés hús nélkül - lehetséges! Mi vegánokkal és dietetikussal jártunk utána a témának.

10. Mondj le a fáradtságról!

Ha állandóan fáradt és ingerült vagy, akkor ideje pótolnod a vas mennyiségét a szervezetedben. A vas nélkülözhetetlen a vörösvértestek képződéséhez, ráadásul fokozza a szervezet ellenálló képességét. A chiamag pedig bőven tartalmaz vasat, így emiatt is érdemes fogyasztani!

Life.hu tipp

Tévhit, hogy vérvételre csakis akkor kell menni, ha az orvos beutal - ha figyelsz a jelekre, te is tudhatod, mikor kell alaposabban megnézni a vérképedet!

Elfelejtetted jól érezni magad? Így segít a jóga az ünnepek előtt http://www.life.hu/ez-zsir/20141205-jogaiskola-a-jogaklikkel-karacsonyi-keszulodesben-segit-a-joga.htmlAz ünnepek előtti feszült időszakot igen nehéz megúszni, a nagy rohanásban pedig sokszor elfelejtjük, hogy ez a pár nap tulajdonképp miről is kellene, hogy szóljon. A jóga azonban ilyenkor is megoldást nyújt a problémákra - meg is mutatjuk, mennyire!Ez Zsír!ThinkstockNekik sikerült! Sztárfogyások 2014-benhttp://www.life.hu/ez-zsir/20141205-sztarok-akik-sokat-fogytak-2014-ben-jessica-simpson-missy-elliott.htmlA pluszkilók a sztárokat talán még jobban zavarják, mint bennünket, földi halandókat. A kamerák és vakuk kereszttüzében ők azok, akiknek tényleg oda kell figyelniük az alakjukra, és hírnév ide vagy oda, ez nagyon fárasztó tud ám lenni. Lássuk, kik azok, akik sikeresen zárták 2014-et fogyókúra szempontjából. Ez Zsír!Origo3 pofonegyszerű, villámgyors tésztás recepthttp://www.life.hu/ez-zsir/20140428-3-pofonegyszeru-villamgyors-tesztas-recept.htmlKorábban összegyűjtöttük már a legfinomabb tésztaszószokat, most azonban ennél még tovább megyünk. Íme, a Life.hu kedvenc tésztareceptjei.Ez Zsír!Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.