A 6 leggyakoribb fájdalom, amivel a futók szembesülhetnek

Forrás: Thinkstock -
testmozgás futás edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ahogy egyre hosszabbak lettek a nappalok, úgy szaporodott a futók száma is az utcákon, parkokban. Mivel ez a sport sokakat csábít, érdemes összeszedni, mik azok a sérülések, amelyek igen gyakori velejárói a futásnak, és melyek ezek közül azok, amelyekkel már orvoshoz kell fordulni.
Forrás: Thinkstock

Dr. David Geier sportegészségügyi szakértő arról számolt be, hogy mivel a futás ismétlődő mozdulatsorokból áll, a legtöbb sérülés a túlterheltségből következik. Sokszor azonban nem könnyű eldönteni, hogy egyszerűen csak fáradtak vagyunk, azért fáj a lábunk, vagy valóban komoly a baj. Ebben segíthet az alábbi lista, amelyekben a szakember végigveszi a leggyakoribb problémákat, valamint azt, mit hogyan lehet otthon gyógyítani, és mi az, amit már orvosra kell bízni.

Így előzheted meg a sportsérüléseket!

Közismert, hogy a sport mennyire pozitívan hat az egészségre, az önbizalomra, de nem szabad elfeledkezni a lehetséges sérülésekről sem - kattints ide, hogy megtudd, hogyan előzheted meg őket!

Ha a térd külső részén fájdalmat tapasztalunk, vagy azt érezzük, mintha a térdünk roppanna, lehet, hogy iliotibiális szalaghúzódásunk van. Ezen segíthetünk jegeléssel vagy masszírozással, de ha pár nap múlva sem szűnik meg a probléma, forduljunk orvoshoz, aki valószínűleg fizikoterápiára fog küldeni minket, ahol ultrahanggal és elektromos stimulációval kezelnek majd, illetve speciális gyakorlatokat is megtanítanak nekünk.

Forrás: Thinkstock

Ha csak úgy általában fáj a térdünk, előfordulhat, hogy patellofemorális szindrómában szenvedünk, ami nőkre jellemzőbb, mint a férfiakra, és főleg a túlterheltség az oka. Ilyen esetben főleg meredeken vagy lépcsőzés közben érezni az erős fájdalmat a térd elülső részén. Először ekkor is érdemes jegeléssel vagy pihenéssel próbálkozni, de két-három hét elteltével, ha a tünetek nem enyhülnek, szintén fizikoterápiára lesz szükségünk.

Vigyázz a nyújtással!

Ha rendszeresen edzel, jól tudod, hogy a nyújtásra nagy szükség van, hiszen a laza izmok sokkal terhelhetőbbek, ráadásul nyújtással megelőzhetőek az esetleges sérülések, emellett pedig a mélyizmok is edződnek. De EZEKRE nem árt figyelni, ha nyújtani kezdesz!

Ha a sípcsontunkban érzünk fájdalmat és zsibbadást, akkor medialis tibialis stressz-szindrómára lehet gyanakodni, ami kellemetlen érzés, de nem túl komoly, szinte minden futót utolér előbb-utóbb. Jegelés, pihentetés, egy új pár futócipő beszerzése egyaránt jót tehet, és az orvost csak akkor kell felkeresni, ha a tünetek rosszabbodnának, vagy egy helyre összpontosulna a fájdalom.

Forrás: Thinkstock

Ha a fájdalom a sarokcsontban vagy a talp boltozatában jelentkezik, jegeléssel és nyújtással érdemes próbálkozni, szükség esetén az orvos felírhat egy rögzítő sínt, amit éjszaka kell hordanunk, és a combizmunkat segíti megnyújtani.

Ha a fenekünk alatt vagy a combunk hátsó részén érzünk éles, szúró fájdalmat, az a hirtelen mozdulatváltások következménye lehet, ami főleg sprinteléskor fordul elő. Enyhébb esetben pár nap alatt magától megszűnik a kellemetlen érzés, egyéb esetben fizikoterápiára kell menni, ahol megtanítják, milyen gyakorlatsorral javíthatunk állapotunkon.

Life.hu-tipp

Futás közben meg kell védeni a testet a negatív hatásoktól - nők esetén különösen fontos, hogy a megnövekedett terheléstől ne nyúljanak meg visszafordíthatatlanul a tartószalagok, és ne veszítse el alakját a mell.

Utolsónak maradt az a probléma, ami a legkevésbé gyakori, ám a legsúlyosabb lehet. Ennek legfeltűnőbb tünete, hogy futás közben úgy érezzük, mintha a vádlink egy lufi volna, ami mindjárt kidurran, a lábfejünk pedig zsibbad vagy viszket. Ennek oka többnyire az izmok megdagadása, aminek a következtében túl nagy nyomás helyezkedik az idegekre vagy a vérerekre. Ilyen esetben a pihenés és a fizikoterápia segíthet, ritkább esetben egy kisebb műtétre is szükség lehet. A jó hír az, hogy néhány hónappal a műtét után ismét lehet futni a régi tempóban, csak már fájdalom nélkül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.