Hogy hizlal-e egy nyári hétvége? De még mennyire!

hízás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nyár van, így bőven belefér a fagyi, a koktélok, a halászlé fehérkenyérrel és a rengeteg strandkaja? Szó se róla, néha kell egy kicsit bűnözni, de ha alapvetően az a célod, hogy a meleg hónapokban se szaladjon fel rád egy kis felesleg, akkor érdemes odafigyelned az étkezésedre a lazuláskor is!

Kalóriabombák mindenütt

A nyaralás alkalmával jobban elengeded magad? Semmi gond, ez mindenkinek belefér, ha azonban az egész nyarat a strandon és grillpartikon töltöd, akkor nem árt, ha tudod, mennyi felesleges kalóriát viszel be a szervezetedbe 1-1 bűnözéssel. Íme néhány tipikus strandkaja és nyári kedvenc étel körülbelüli kalóriatartalma. Persze ezek a számok attól is függnek, milyen hozzávalóból mennyit használsz 1-1 ételbe, italba, de nagyjából ezekkel a számokkal kalkulálj!

Forrás: Thinkstock

Hekk - 130 kalória (100 g)

Hurka - 300 kalória (100 g)

Lángos sajttal, tejföllel - 300 kalória (100g)


1 adag tiramisu - 280 kalória (100g)

Jegeskávé - 400 kalória (1 pohár)

Long Island Ice Tea - 400 kalória (1 pohár)

Házi hamburger - 350 kalória (1 darab)

Fagyi - 80 kalória (1 gombóc)

Kakaós palacsinta - 150 kalória (1 darab)

Ha pedig csak azt számolod, hogy a strandon minimum elfogyasztasz ebédre egy lángost, uzsonnára két palacsintát és egy gombóc fagyit, akkor közel 1000 kalóriát vettél magadhoz. És ez azt jelenti, hogy ebben még nincs benne a reggeli, a vacsora és az italokkal bevitt kalóriamennyiség. Sokkoló, ugye? Persze most nem azt mondjuk, hogy felejtsd el örökre a hizlaló nyári finomságokat, de válogass okosan, pláne, ha figyelned kell a súlyodra. Korábban ITT írtunk már arról, hogyan játszhatsz a kalóriákkal, és hogyan cserélheted ki kevésbé hizlaló fogásokra kedvenc ételeidet.

Forrás: Thinkstock

Mit mond a szakértő?

Ihász Katalin dietetikus, a Life.hu szakértője szerint egyszer-egyszer belefér a zsíros strandkaja is, de mindig van más megoldás. ,,A strandokon is árulnak például salátát, és a hekk is sokkal jobb választás, mint a hurka. Fagyik helyett ehetünk például görögdinnyét, ez a vitaminok mellett sok folyadékot is tartalmaz. Vihetünk magunkkal a strandra gyümölcsöket is, arra azonban figyeljünk, hogy ha megeszünk 5 nektarint, az is éppen annyira hizlal, mint az édességek a gyümölcscukor miatt. Barackból 1-2 darabot együnk, bogyós gyümölcsökből annyit, amennyi a tenyerünkbe egyszerre belefér. Az alkohollal, a cukros üdítőkkel érdemes csínján bánni, azt pedig tartsuk szem előtt, hogy a mozgástól és magasságtól függően a nőknek napi 1800, férfiaknak 2200-nak kellene lennie az átlagos kalóriabevitelnek. Kilengés előfordulhat persze, de ha rendszeresen ennek a többszörösét fogyasztja valaki, akkor a hízás garantált."

Az étkezésen kívül azonban számtalan technika van még, ha kompenzálni szeretnéd a pluszkalóriák bevitelét.

Mozdulj meg!

Nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy sportolni télen-nyáron érdemes, nyáron, a jó időben azonban még az esti séták is élvezetesek. Alakítsd úgy a programotokat, hogy vacsora után beleférjen még egy félórás séta - hidd el, ez is jó kis mozgás, ráadásul nem hagy ellustulni sem.

Ne egyél feleslegesen!

Nyáron is érdemes a mennyiségi helyett a minőségi étkezésre törekedned - pláne, ha az italozás, a sütik és a gyorskaják kerülnek szóba. Ha nyaralás alatt az all inclusive fogyasztást választod, egyáltalán nem kell éjjel-nappal enned. Vacsorára 3 helyett elég a 2 fogás is, és a koktélokat sem kell túlzásba vinned, mert a cukros löttyök több száz kalóriával sokkolják a testedet.

Forrás: Thinkstock

Tervezd meg a menüt!

Ha előre kigondolod, mi kerül hétvégén az asztalra, akkor lényegesen csökken az esélye a felesleges falatoknak. Ha ugyanis már kész tervvel indulsz el vásárolni, sokkal kisebb az esélye, hogy olyan hizlaló ételeket is megvegyél, amikre egyébként az égvilágon semmi szükséged.

Zárd egészségesen a hetet!

Szeretnél frissen, kipihenten, feltöltődve kipattanni az ágyból hétfő reggel? Akkor figyelj arra, mit eszel vasárnap este! Fogyassz egy könnyű levest, salátát vagy grillezett halat a hét zárásaként - ezek nem terhelik meg a gyomrodat, sőt a hétvégi eszem-iszom után még jól is fognak esni!

Grillkaja dögivel, csak egészségesen - így maradhatsz karcsú a grillpartik után ishttp://www.life.hu/ez-zsir/20150630-egeszseges-finomsagok-grillezeskor.htmlA grillételek már önmagában sokkal egészségesebbek, mint ha mondjuk paprikáskrumplit vagy pörköltet fehér kenyérrel veszel magadhoz a nyári kerti partin. De ez még semmi - most megmutatjuk, hogyan kombináld az fogásokat a grillpartin, hogy egy deka felesleg se szaladjon fel rád.Ez Zsír!ThinkstockNehéz, de nagyon hasznos gyakorlat: félhold tartás a gerinc egészségéérthttp://www.life.hu/ez-zsir/20150625-jogaiskola-a-jogaklikkel-nehez-de-nagyon-hasznos-gyakorlat-felhold-tartas-a-gerinc-egeszsegeert.htmlA félhold az egyik legnehezebb ászana a jógában, de ettől még nem szabad, hogy visszariadj tőle; a hétköznapi életben hihetetlenül hasznos gyakorlat. Online jógaiskolánk Kedvenc jógapózom sorozatában most a félhold tartásról (ardha csandrászana) tanulhatsz, amely sokrétűen edzi és fejleszti a testet. Aki már végezte, tudja, hogy az egyensúlyozás mellett nem kis erő szükséges a megtartásához. Ha pedig a gerinc szempontjából vizsgáljuk, akkor ez egy tökéletes gyakorlat!Ez Zsír!Thinkstock2 gyerek után is dögösen - 5 sztár, akinek nagyon irigyeljük a bikinialakjáthttp://www.life.hu/ez-zsir/20150625-dogos-sztarok-bikiniben-az-o-alakjukat-irigyeljuk.htmlNapok óta fagyoskodunk, és eszünkbe sem jut fürdőruhába bújni. De álmodozni azért szabad, néha pedig kell egy kis motiváció is, így kiválasztottuk azt az 5 hírességet, akinek bármikor elfogadnánk a bikinialakját. Hinnéd, hogy mindegyiküknek 2 gyermeke van? Igen, nekik könnyű, ez a dolguk, de lépjünk most túl ezen - a következő 5 nő testében csakis gyönyörködni tudunk. Ez Zsír!OrigoKarnyújtásnyira lévő helyszínek, ahol tested-lelked meggyógyulhathttp://www.life.hu/ez-zsir/20150622-gyogynovenyvolgyek-magyarorszagon-zanka-dobogoko-rojtokmuzsaji-kastely.htmlMagyarországon számtalan olyan vidék van, ahol természetes módon gyógyulhat az ember. Gyógynövényfarmok, különleges energiájú helyek, gyógyító fák - most olyan mesés helyekre kalauzolunk el benneteket, amelyek különleges adottságaiknak köszönhetően remek hatással vannak testre és lélekre egyaránt. Ez Zsír!OrigoA tökéletes diétát keresed? Válassz munkád és életkorod szerint!http://www.life.hu/ez-zsir/20150615-dieta-es-fogyokura-valassz-eletkorod-es-munkad-szerint.htmlSokszor estél már abba a hibába, hogy olvasol egy könnyűnek ígérkező diétáról, kipróbálod, de egy grammot sem fogysz tőle? Ha életmódváltás helyett a fogyókúrák híve vagy, jó, ha tudod, hogy nem csak az életkorod, de a munkád is számít a diéta kiválasztásában - ebben segítünk most!Ez Zsír!ThinkstockVége a kalóriaszámlálásnak - az új trend a tiszta étkezéshttp://www.life.hu/ez-zsir/20150617-tiszta-etkezes-mire-jo-mit-kell-tudni-rola.htmlKi nem állhatod a klasszikus, kínzó fogyókúrákat? Akkor a clean eatinget, vagyis a tiszta étkezést neked találták ki! Ez Zsír!Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.