"Hogyan fogyj egy hét alatt 5 kilót?" avagy ezért veszélyesek a gyorsan sokat ígérő diéták

veszély diéta életmódváltás fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A "minél többet, minél rövidebb idő alatt" világában élünk. Véletlenül se kelljen megmozdulni, vagy változtatni a mindennapi rutinunkban, de azért szeretnénk leadni 10-20 kilót, és szeretnénk tökéletes alakot. Maximum a koplalást vállaljuk be, mert ha pár hétig nem eszünk, az biztosan meghozza a kívánt eredményt. Pedig ez így nem működik, és aki mást állít, az bizony be akar csapni. 

Ennek ellenére nem is egy diétát találtak már ki, ami hetek alatt ígéri a bombaformát, és ezzel természetesen az egekbe nőnek az eladások, mert mindenki már tegnap, vagy legalábbis már ma tökéletes alakot akar. Ezek a fogyókúrák elképesztően sok kárt okoznak, mert ugyan lehet, hogy néhány hétre el tudod érni a kitűzött célt, de közben megbetegít, és enerválttá tesz. És felmerül a kérdés: mi lesz utána? Íme, 5+1 ok, amiért SOHA nem szabad gyors diétába kezdened.

Veszélyesek a gyorsan sokat ígérő diéták Forrás: Shutterstock
  • Fáradtság

Ugye nem kell magyarázni, hogy az étel a tested motorja? Nélküle egyszerűen nem tudunk működni. Nemhogy sportolni nem lesz energiád, de a mindennapos tevékenységek is sokkal nehezebben fognak menni. Se a tanulással, se a munkával nem fogsz tudni haladni, de a szabadidős tevékenységekben sem lesz örömöd. Fásult, enervált, lassú és fáradt leszel. Megéri?

  • Izomcsökkenés

Ha nem viszel be elegendő és megfelelő tápanyagot, akkor hiába vágysz jó alakra, maximum egy gebe lehetsz. Jó tartásod, tónusos izmaid ettől nem lesznek, sőt. Ha éhezel, az izomtömeget is felhasználja a szervezet az üzemanyagért. Azt sem árt tudni, hogy míg a zsírt könnyebben és rövidebb idő alatt vissza lehet szedni, az izmot nehezebben, és komoly munkával lehet visszaépíteni.

Ha éhezel, az izomtömeget is felhasználja a szervezet az üzemanyagért Forrás: Shutterstock
  • Vitaminhiány

Mivel nem jut elegendő tápanyaghoz a szervezeted, így vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz is alig-alig jutnak a sejtjeid, szerveid. Pedig minden ezekben van, ami az élethez szükséges. Ezek hiányában az immunrendszer nem lesz képes megfelelően működni, sokkal fogékonyabb lesz a test a betegségekre. A vitaminokat és ásványi anyagokat nap, mint nap pótolni kell, hogy egészségesek maradjunk, és egyáltalán működni tudjon a testünk.

A kiegyensúlyozott táplálkozás 7 szabálya

Ki ne szeretne karcsúbb, egészségesebb és nagyobb önbizalommal megáldott lenni, különösen ilyenkor, amikor közeledik a nyár? A sikerhez vezető út első lépése az elhatározás, amit aztán a helyesen kivitelezett megvalósításnak kell követnie. Már-már köztudott, hogy az egészséges életmódot 70%-ban az étkezés, 30%-ban a sport határozza meg. Ezért most a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz adunk tippeket!

  • Hiánybetegségek

Ha hosszú időn keresztül fennáll a vitaminhiányos állapot, az bizony komoly betegségekhez vezethet. De a hiánybetegségek nemcsak a koplalás miatt alakulhat ki, hanem olyan diéták miatt is, amelyek egy-egy élelmiszercsoportot tiltanak. Jellemzően a szénhidrátot vagy a zsírokat. Ez a két élelmiszercsoport olyan sokáig volt beskatulyázva, hogy ma is alig tud szabadulni az előítéletektől: sokan még ma is igazi ősellenségnek tartják, ami elhízáshoz és betegségekhez vezet. Pedig ez óriási tévedés: figyelmedbe ajánljuk korábbi cikkeinket a szénhidrát és a zsírok fontosságáról!

A diétázás ideje alatt is szükség van a szénhidrátokra és a zsírokra Forrás: Shutterstock
  • Lógó bőr

Ez talán sokakat kiábrándít, de valójában hetente egy-másfél kilót érdemes leadni. Ez ráadásul azt is biztosítja, hogy a bőröd követni tudja a változást, és a tested fogyásával tud alakulni.

  • Mi lesz utána?

Tegyük fel, hogy néhány hónapig nyomod a koplalást vagy a kemény diétát, aztán egy-két hétig kiélvezed a soványságot - de mi lesz ezután? Az ugye egyértelmű, hogy hosszú ideig ezt nem lehet csinálni? Vagy egyszerűen csak visszaszeded a leadott kilókat, vagy jön a jojóeffektus, és a sok éhezés után rákapsz a mértéktelen zabálásra, aztán persze tavasszal újra diétázni kezdesz. Ez egyértelműen tarthatatlan. Ha igazán változtatni szeretnél, akkor határozd el magad a jó út mellett, és válts életmódot. Kezd apró lépésekkel: válts jófajta szénhidrátokra, hagyd el a cukros ételeket, igyál naponta 2 liter vizet, egyél sok zöldséget, és igen, végre kezdj el sportolni.

A jó diéták 10 ismérve

A jófajta diétát valójában életmódváltásnak hívjuk. Sokakat viszont megijeszt ez a szó, ugyanis hosszú távú elköteleződést jelent, míg a diéta a köztudatban egy gyors fogyási módszert takar. Ennek azonban nem szabad bedőlni. Hogy jól tudj választani a különböző fogyókúrás módszerek között, megmutatjuk a jó diéták 10 ismérvét.
Elképesztően izmos lett Alicia Vikander: ez a színésznő tökéletes alakjának titkahttp://www.life.hu/ez-zsir/20180129-alicia-vikander-szuper-alakjanak-titka.html2018 márciusában érkezik az új Tomb Raider film, aminek nem más lesz a főszereplője, mint az Oscar-díjas Alicia Vikander. A svéd származású színésznő ezúttal nem csak tehetségét villantja meg, hanem szuperizmos testét is. Most eláruljuk, hogyan készült a szerepre. Ez Zsír!OrigoNosztalgikus gasztro trend hódít: a hazai alapanyagok kerülnek előtérbehttp://www.life.hu/ez-zsir/20180126-nosztalgikus-gasztro-trend-hodit-hazankban-a-hazai-alapanyagok-kerulnek-eloterbe.htmlAz elmúlt években elterjedt ázsiai fűszerek, különleges keleties ízvilágok mellett a regionalitás kezd visszakacsintani a hazai gasztronómiába. Újra előtérbe kerülhet a hazai, idény jellegű alapanyagok használata, amely befolyással lesz az emberek étkezési szokásaira, valamint a vendéglátóegységek fejlődésére és magukra a termelőkre is. Ez Zsír!--Recept hétvégére: kímélő gulyásleveshttp://www.life.hu/ez-zsir/20180126-recept-kimelo-gulyasleves.htmlBuday Péter alternatív receptjeivel még a legkalóriadúsabb magyar fogásokat is pillanatok alatt egészségesebbé lehet varázsolni. Az egészséges életmód ugyanis nem kell hogy íztelen legyen! Sőt, a gulyáslevest, a túrós csuszát vagy éppen a töltött káposztát sem kell száműzni az étkezésükből! A Keverd újra, Buday! a finom, változatos, laktató és pénztárcabarát ételekről szól! Ez Zsír!OrigoGránátalma: jótékony csodaszer a téli hónapokbanhttp://www.life.hu/ez-zsir/20180124-granatalma-vitaminban-es-asvanyi-anyagban-gazdag-gyumolcs-telre.htmlA téli vitaminpótlás és antioxidáns-bevitel egyik legfontosabb szereplője a csodás piros kis magokat rejtő gránátalma. Most eláruljuk, miért fontos a fogyasztása, és hogyan lehet a lehető legkönnyebben megpucolni. Ez Zsír!--Így veheted rá magad a hideg, téli napokon a sportolásrahttp://www.life.hu/ez-zsir/20171121-igy-veheted-ra-magad-a-hideg-esos-napokon-a-sportolasra.htmlMíg nyáron akár korán reggel is szívesen kipattanunk az ágyból egy kis sportolásra, ősz végén a rövid nappalok, a hideg, nyirkos idő nem a leghívogatóbb a kiadós edzéshez. Ilyenkor mindenre nehezebben vesszük rá magunkat. Pedig tudjuk jól: a nyári alak télen készül. Íme, 5 tipp, amivel könnyebben elindulsz majd a célod megvalósítása felé! Ez Zsír!Origo7 jel, hogy túl sok cukrot eszelhttp://www.life.hu/ez-zsir/20180116-jelek-hogy-tul-sok-cukrot-eszel.htmlA cukorral az a baj, hogy szinte mindenben van. Nemcsak az édességekkel viszünk be sok cukrot, de a feldolgozott élelmiszerekkel is, amiktől jobb óvakodni, ugyanis rengeteg mesterséges adalékanyagot is tartalmaznak. De a cukorhoz visszatérve, nagyon oda kell figyelni, hogy mennyit viszünk be a szervezetünkbe, ugyanis többféle betegséget is okozhat. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.