Intim szagok és illatok – mi a normális?

Forrás: Shutterstock -
szagok intim terület vitagyn2019 illatok intim intim terület védelme
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az intim illat egy különösen kényes téma: nem szívesen beszélünk róla akkor sem, ha a sajátunkat illetőleg érzünk változást, és akkor sem, ha a partnerünkét nem tartjuk megfelelőnek. Mégis foglalkozni kell vele, mert azon túl, hogy ízlések és pofonok eltérőek, egyes szagok akár komoly betegségre is utalhatnak.

Tény, hogy a párválasztásban fontos szerepet töltenek be a testünk által kibocsátott illatok. A nemi tájéknak is megvan a maga sajátos, személyenként eltérő, egyedi illata, amely fontos üzenetet hordoz a partner számára: egyfajta gerjesztő inger, ami szerepet játszhat a merevedésben, tehát végső soron az utódnemzéshez van köze. Ugyanakkor nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy nem mindenki intim illatát tartjuk vonzónak – többek között ekkor mondjuk: nem működik a kémia. De mi a teendő ilyenkor, kell-e egyáltalán ezzel foglalkozni, illetve mikortól gyanakodhatunk arra, hogy a kellemetlen illat mögött akár komoly betegség is húzódhat?

Vonz vagy taszít?

A személyes illatok – legyen szó a szájszagról, izzadságról vagy intim illatokról – vonzóak lehetnek a felek számára, de ugyanakkor el is taszíthatnak bennünket a másiktól. Minden az elfogadáson alapul a kapcsolatokban, de az kétségkívül igaz, hogy az emberi orr nagymértékben meghatározza, kivel barátkozunk, kivel nem, és kivel szeretnénk intim kapcsolatba kerülni, illetve kivel semmiképpen sem.

Egy párkapcsolatban például az első intim együttlét ideje alatt eldől, lesz-e folytatása a viszonynak. Ha úgy érezzük, hogy taszít bennünket a partnerünk intim illata, nem illik ugyan szóvá tenni, hiszen hatalmas károkat okozhatunk vele az önelfogadásában vagy a későbbi szexuális életében. Egész egyszerűen el kell fogadni, hogy ez esetben nem működött a kémia, és tovább kell lépni.

Az intim illatok vonzóak lehetnek a felek számára, de el is taszíthatnak bennünket a másiktól Forrás: Shutterstock

Megváltozott illatok: mi állhat a háttérben?

Az intim illatunk idővel akár meg is változhat, de megváltozhat fürdés, betegség, menstruációs ciklus, terhesség, szexuális tevékenység, fizikai megterhelés, stressz vagy akár egy bizonyos étel hatására is. A megváltozott illat a legtöbb partner számára feltűnik, ezzel különösebben nem kell foglalkozni, és vigyázzunk, hogy nehogy az intim mosakodógélek túlságosan gyakori használatának csapdájába essünk. A gyakori használat káros hatásairól ITT írunk.

Vajon megfelelő az intim higiéniánk?

Ha megváltozik az intim illatunk, és kellemetlen szagok ütik fel a fejüket, érdemes átgondolni, megfelelő időt és energiát fordítottunk-e az intim higiéniánkra. A napi két zuhanyozás, a meleg, szappanos vízzel történő mosakodás, a pamutból készült fehérneműk előnyben részesítése a műszálassal szemben mind-mind hozzájárulnak a megfelelő intim higiéniához. Menstruáció idején pedig különös gonddal tisztálkodjunk, mert ebben az időszakban elszaporodhatnak a baktériumok, amelyek az intim váladékkal, vérrel, vizelettel, izzadsággal párosulva igen kellemetlen szagokat idézhetnek elő.

Vigyázat! Az abnormális illatok problémákat jelezhetnek!

Érdemes odafigyelni az intim illatunkra, és időben észlelni, ha az a megszokottól feltűnően eltér, és kellemetlen szaggá változik. A halszagú, fémes vagy élesztőre hasonlító szagok esetén mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, ezek ugyanis jelezhetnek hüvelyi fertőzéseket, cisztákat, de komolyabb betegségeket, akár rosszindulatú daganatokat is. Az erősebb, szúrós szagokat legtöbbször hüvelyi folyás is kíséri, aminek állaga, színe szintén sokat elárulhat arról, milyen probléma állhat a háttérben. Hogy mi a különbség a bakteriális és a gombás hüvelyfertőzés között, arról ITT írtunk korábban. Ez utóbbiak kezelése viszonylag egyszerűen történik, de mindenképpen forduljunk orvoshoz, aki megállapítja a probléma kiváltó okát, és ennek megfelelően választja meg a kezelési stratégiát.

A halszagú, fémes vagy élesztőre hasonlító szagok esetén mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni Forrás: Shutterstock

Jó tehát, ha észrevesszük magunkon az intim illatunk változását, de az sem baj, ha esetleg a partnerünk jelez, ám ez utóbbi esetben nem mindegy, hogyan teszi mindezt – ne bántsuk meg a másikat, mert könnyen lehet, hogy nincs komolyabb baj, mindössze arról van szó, hogy nem illünk össze egymással.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.