Így jelez a tested, ha nem a megfelelő pasival vagy együtt

betegség párkapcsolat pszichoszomatikus jelenségek hormonok lelki problémák
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A pszichoszomatikus tünetek, betegségek a szervezet tartós stresszes állapota esetén jelentkeznek. Még akkor is képesek figyelmeztetni, hogy valami nagyon nincs rendben az életedben, ha te még önmagadnak sem akarod bevallani, hogy tévúton jársz.

Egy rossz párkapcsolat által jó nagy adag lelki feszültséget is kapsz a nyakadba, mely az alábbi tünetek formájában mutatkozik meg a leggyakrabban.

Kimerültség

Egy kiegyensúlyozott szerelmi kapcsolatban ki kellene virulnod, nyitottságnak, lelkesedésnek, emelkedett érzéseknek kellene a hatalmukba keríteniük, mikor a partnereddel vagy. Ha ehelyett úgy érzed, mintha a gravitáció valahogy erősebben hatna rád, mint másokra, hamar elálmosodsz, ásítozol, illetve a találkozók után szabályosan újra kell töltődnöd, valószínűleg nem a jelenlegi párod az igazi.

A találkozók után szabályosan újra kell töltődnöd, valószínűleg nem a jelenlegi párod az igazi Forrás: Shutterstock

Autoimmun betegségek

Ha már hosszabb ideje együtt vagytok, sajnos a hormonrendszered is megzavarodhat a konstans feszültségtől. Ez gyulladások, bőrproblémák és különféle testi fájdalmak formájában jelentkezhet. Ilyenkor érdemes egy alapos laborvizsgálatot csináltatnod, illetve lehet, hogy endokrinológushoz is beutalnak majd, aki fényt tud deríteni a probléma gyökerére.

Emésztési problémák

Tartósan fennálló stresszes állapot esetén a szervezet nem képes hatékonyan feldolgozni az elfogyasztott ételt, mely diszkomfortérzetet, puffadást, hasmenést, székrekedést, esetenként hányást is eredményezhet. Lehet, hogy olyan ételek is panaszokat okoznak, melyeket azelőtt gond nélkül elfogyasztottál.

Hormonális káosz

Felborult menstruációs ciklus, bőr- és hajproblémák, alvászavarok, terméketlenség, ösztrogéndominancia, illetve súlygyarapodás jelezheti, hogy a hormonjaid teljesen megőrültek a mentális terheid miatt. Állandó fáradtságérzetet is tapasztalhatsz, mely a mellékvese-fáradtság egyik baljós tünete.

Memória- és beszédzavarok

Ha állandóan készenléti üzemmódban van a tested, mert tudja, bármikor helyt kell állnia egy-egy veszekedés során, nem igazán marad energiája a többi szellemi feladatra. Észlelheted, hogy gyakran arra sem emlékszel, mi történt néhány perce, illetve a verbális önkifejezés is nehezedre esik. Az iskolában, munkahelyen alig tudsz koncentrálni, úgy érzed, teljesen szét vagy esve.

Észlelheted, hogy gyakran arra sem emlékszel, mi történt néhány perce Forrás: Shutterstock

Izomfeszültség

Amennyiben a tudatalattid veszélyben érzi magát egy adott illető társaságában, akaratlanul is befeszülsz, merev pozitúrákat veszel fel. Azt is megfigyelheted, hogy ha a partnered valamilyen számodra fájdalmas dolgot tesz vagy mond, hirtelen olyan érzés fut végig a testeden, mintha izomlázad lenne, vagy lefutottál volna egy maratont.

Nyitókép: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.