metabolikus szindróma magas koleszterinszint zsíranyagcsere cukorbetegség jelek
A zsíranyagcsere-zavarai olyan betegségek, amelyek növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, szívinfarktus, stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Láthatatlan betegségek lehetnek évtizedekig, hiszen nem fájnak, nincsenek a beteg számára felismerhető betegség-tünetek. Gyakran véletlenül, egyéb panasz miatt végzett laboratóriumi vizsgálat alapján derül fény az eltérésekre. Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont diabetológusa, endokrinológus, lipidológus, a zsíranyagcsere-zavar specialistája azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a fizikális vizsgálattal a tapasztalt orvos már felfigyelhet a kisebb, szemmel látható jelekre is.

Ismert fogalmak: koleszterin és triglicerid

A lipidek, így a koleszterin és a triglicerid nem oldékonyak. A vérben ún. lipoproteinek - fehérjét és más lipideket is tartalmazó részecskék - szállítják őket, melyek különböző arányban tartalmaznak koleszterint és trigliceridet. Ilyen pl. az LDL és a HDL koleszterin, melyek egészségünk szempontjából igen fontosak. A lipoproteinek a különböző szövetekbe szállítanak lipideket, ahol részben energiaforrások, részben hormonok alapanyagai stb., tehát az élet szempontjából nélkülözhetetlenek.

A koleszterin és a triglicerid ugyanakkor kórosan magas szintet is elérhet a vérben, ami önállóan is előfordulhat, de együttesen is, vagyis úgy, hogy minden zsírérték valamilyen mértékben kóros. Ennek értelmében lehet magas a koleszterinszint, lehet magas a trigliceridszint és akár mindkettő is.

Koleszterin kontroll Forrás: Shutterstock/Megaflopp

Hiperkoleszterinémiáról – magas koleszterinszintről akkor beszélünk, ha az összkoleszterin és az LDL-koleszterin („rossz" koleszterin) is magas a vérben. A legveszélyesebb helyzet, ha az LDL koleszterinérték magas, a HDL („hasznos" koleszterin) viszont alacsony. Minél inkább kórosak az értékek, annál nagyobb a szív-érrendszeri kockázat. A kezelésben, azaz a magas koleszterinszint csökkentésében szerepet játszik a helyes táplálkozás, de sokszor nem kerülhető el a gyógyszeres kezelés.

Hipertrigliceridémia esetén a triglicerid magasabb a normálisnál, és emellett gyakran megjelenik a vércukor, esetleg a húgysavszint emelkedettsége is. Magas értékük 2-es típusú cukorbetegség későbbi kialakulásának előjele is lehet, valamint szerepet játszhat a zsírmáj létrejöttében is. - Ha mind a koleszterin-, mint a trigliceridszint magas, kevert zsíranyagcsere zavarról lehet beszélni.

A zsíranyagcsere-zavarok és a cukorbetegség sokszor együttesen van jelen

A zsíranyagcsere-zavarok és a cukorbetegség sokszor egy tünetegyüttes részei, ha az elhízással és a magas vérnyomással együtt fordulnak elő, metabolikus szindrómáról szoktunk beszélni. A metabolikus szindróma egyes elemei igen gyakran jelennek meg együtt. A magas vérnyomást súlyosbítja és nehezen kezelhetővé teszi az elhízás.

A nagyhasú, ún. az alma típusú elhízottakban a hasban elhelyezkedő speciális zsírszövet hozzájárul az inzulinérzékenység csökkenéséhez, az ún. inzulinrezisztencia kialakulásához.

Ha a sejtek inzulinérzékelése csökken, azt a szervezet inzulinhiányként éli meg, és a hiányt, illetve az emelkedő vércukorszintet ellensúlyozandó, még több inzulint termel.

A nagyobb hasi körfogattal rendelkezők többségénél kimutatható a magas inzulinszint, ami a magas vérnyomású betegek több, mint felénél is jelen van. A magas inzulinszint egyik mellékhatása, hogy fokozza a vesékben a nátrium-visszatartást, ez megemeli a folyadék mennyiségét az érpályákban, ami tovább súlyosbítja a magas vérnyomást.

A nagyobb hasi körfogattal rendelkezők többségénél kimutatható a magas inzulinszint Forrás: Shutterstock/Zapp2photo

A vérzsírok, tehát a „védő" HDL-koleszterinszint csökkenése és az „rossz" LDL-koleszterinszint emelkedése miatt korábban alakul ki érelmeszesedés a magas lipidszintű emberekben és ez az érrendszer rugalmasságát csökkenti. A folyamat a magasvérnyomás betegség további romlását eredményezi.

Mindezek közösen, egyéb biokémiai kölcsönhatásokkal együtt érelmeszesedéshez, szívinfarktushoz, agyi érelzáródáshoz vezethetnek.

Milyen esetben kell orvoshoz fordulni?

A zsíranyag-csere zavarok és a metabolikus szindróma más elemei is sokáig tünetmentesek maradnak, mindazonáltal van néhány látható tünet, amelyek kóros állapotra utalhatnak.

Ezek az alábbiak:

  • gyűrűs képlet a szaruhártya szélén, szaruhártyahomály,
  • retina ereinek krémszerű elváltozása,
  • a felső és az alsó szemhéjakon jellemzően szimmetrikusan megjelenő sárgás, többszörös, bársonyos felszínű lerakódások,
  • zsírtartalmú, sárga színű göbök a bőrön, illetve az inakon, az ujjak közötti hajlatban, térden, könyökön.

A fentieken kívül nem látható, de felfedezhető tünet lehet többek közt a máj és a lép megnagyobbodása, valamint a perifériás idegek bántalma miatt a kezekben, ujjakban jelentkező bizsergés, zsibbadás, érzészavar, vagyis a neuropátia.

„Ha valaki túlsúlyos, elhízott, esetleg a metabolikus szindróma más elemeit is diagnosztizálták nála, mindenképpen orvoshoz kell fordulnia, hogy megelőzhetők legyenek a súlyos következmények" – hangsúlyozza Prof. Dr. Somogyi Anikó. „A tünetegyüttes értékei, és ezen belül a zsíranyagcsere-zavarok is kettős kezeléssel normalizálhatók: életmóddal és szükség esetén gyógyszerrel. Cukorbetegeknél különösen fontos, hogy komplex kezelésben részesüljenek, hiszen a testsúlycsökkentéssel, a koleszterin- és vércukorszint normalizálásával és a vérnyomás beállításával nem csak az egészség védelmében lehet rengeteget tenni, de a várható életkilátások javításában is."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.