A citromfű hatásos lehet a rák ellen? Eláruljuk!

egészség immunrendszer antioxidánsok gyógynövény
A citromfű a népi gyógyászat egyik legkedveltebb gyógynövénye. Szárított formában és illóolajként is kapható és az egészségre gyakorolt pozitív hatásai megkérdőjelezhetetlenek. De vajon a citromfű rendszeres fogyasztása segíthet a rák ellen is?

A citromfű, tudományos nevén Cymbopogon citratus, egy citromillatú, évelő gyógynövény. Eredetileg Srí Lankáról származik, de ma már termesztik Észak- és Dél-Amerika, Európa, Észak-Afrika, India és Ausztrália trópusi és szubtrópusi területein. A népi gyógyászatban a citromfüvet főként az emésztési problémák kezelésére, a láz és a magas vérnyomás orvoslására, a megfázás és az influenza tüneteinek enyhítésére használták, de felfedezték, hogy hatásos lehet a rovarcsípések ellen és segíti a sebek gyógyulását is. Egyes kutatások szerint még a rák ellen is hasznos lehet.

citromfű a rák ellen
A citromfű rendszeres fogyasztása segíthet a rák ellen
Forrás: Shutterstock

Hogyan segíthet a citromfű a rák elleni küzdelemben?

1. Antioxidáns tulajdonságok

A szabad gyökök károsíthatják a sejteket és ezáltal hozzájárulnak a rák kialakulásához. A citromfű rendkívül gazdag olyan antioxidánsokban, amelyek segítik a szervezetet a szabad gyökök semlegesítésében – így hatékony lehet a rák elleni küzdelemben is. Az antioxidánsok ráadásul védik a sejteket az oxidatív stressztől – ezáltal hatékonyan erősítik az immunrendszert.

2. Gyulladáscsökkentő hatás

A kutatások szerint a krónikus gyulladás összefüggésbe hozható a rák kialakulásával – így a szervezetben található gyulladások kezelésével csökkenthetjük a rák kialakulásának kockázatát. A citromfű gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, ezáltal hozzájárul a rákos megbetegedések megelőzéséhez és kezelési folyamatokhoz.

3. Antimikrobiális hatás

Egy 2021-ben végzett kutatás kimutatta, hogy a citromfű egyik összetevője, a citrál antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy az adott anyag képes felvenni a harcot a mikroorganizmusok, például a baktériumok, a vírusok és a gombák növekedésével és szaporodásával szemben, sőt, akár el is pusztíthatja azokat.

A citromfű antimikrobiális tulajdonságai segíthetnek a rák kialakulásával összefüggésbe hozható fertőzések legyőzésében.

4. Immunerősítő tulajdonságok

A citromfű rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer egészségéhez, így csökkentik a különböző betegségek – köztük a rák – kialakulásának kockázatát.

citromfű, rák ellen
A citromfű serkenti a bélmozgást, ezáltal elősegíti a gyorsabb emésztést és a tápanyagok felszívódását
Forrás: Shutterstock

A citromfű hatása a szervezetre

1. Segíthet a korpásodás ellen

A kutatások szerint a napi 5-15 %-os citromfű olajat tartalmazó hajápoló szerek használata jelentősen csökkentheti a korpásodás okozta kellemetlen tüneteket.

2. Segít a szájhigiénia megőrzésében

A citral hatékonyan gátolja a baktériumok – többek között a Streptococcus mutans – szaporodását, amely a fogszuvasodásért felelős baktérium.

3. Ízületi gyulladások kezelése

A citromfűben található bioaktív vegyületek csökkentik a gyulladásos folyamatokat, ezáltal enyhíti az ízületi gyulladás következtében kialakuló fájdalmat.

4. Emésztési problémák kezelése

A citromfű serkenti a bélmozgást, ezáltal elősegíti a gyorsabb emésztést és a tápanyagok felszívódását. Enyhíti a puffadást, a gyomorégést, csillapítja a hányingert és támogatja a bélflóra egészséges egyensúlyát.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.