A Stanford Egyetem szakértői azt vizsgálták, hogy a szénhidrátok fogyasztása előtt elfogyasztott rost, fehérje vagy zsír csökkentheti vagy késleltetheti-e a vércukorszint-emelkedést, amit az elhízással hoznak összefüggésbe, mivel az ingadozó vércukorszint miatt nagyobb valószínűséggel alakulnak ki éhségrohamok, amelyek miatt hajlamos az ember két étkezés között is kalóriadús ételeket fogyasztani. Arra jutottak, hogy bizonyos táplálkozási szabályok betartásával megelőzhetjük a súlygyarapodást, így karcsúbbak maradhatunk.
A szakértők rájöttek, hogy az elhízást okozó folyamatot nem az étkezési szokások, hanem az étkezés sorrendjének megváltoztatásával lehet megszakítani. A kísérletben a tudósok 55 önkéntest vontak be, akiknek körülbelül a fele a prediabétesz tüneteit mutatta, ami a 2-es típusú cukorbetegség előfutáraként a normálisnál magasabb vércukorszinttel jár.
A résztvevők mindegyike glükózmonitort viselt a vizsgálat ideje alatt. A napi három étkezés mindegyikén rizst kaptak, és minden étkezés előtt tíz perccel vagy rostkiegészítőt, vagy fehérjét tojásfehérje formájában, vagy crème fraîche-ből származó tejzsírt kaptak. Az eredményeket elemezve a tudósok arra jutottak, hogy a rost vagy a tojásfehérje fogyasztása csökkentette az energiadús rizs miatti vércukorszint-emelkedést. A szénhidrátok előtti zsírfogyasztás viszont nem csökkentette a vércukorszint-emelkedést, de késleltette annak bekövetkeztét.
Ez arra utal, hogy a rostban gazdag ételek, például zöldségek, és fehérjék, vagy tojás fogyasztása a szénhidrátok előtt megakadályozhatja a vércukorszint kiugrását.
Michael Snyder genetikus professzor, a tanulmány szerzője szerint mindenkinek meg kellene próbálnia egy meghatározott sorrendben elfogyasztani a reggelijét, ebédjét és vacsoráját. Vagyis: „Edd meg a salátádat vagy a hamburgeredet, mielőtt megennéd a sült krumplit” — javasolja a szakember.
A kutatók azt is megjegyezték, hogy a rost, a fehérje és a zsír vércukorszintre gyakorolt hatása kevésbé volt jelentős azoknál a résztvevőknél, akiknél a prediabétesz jelei mutatkoztak. A szerzők szerint ez egy olyan terület, amely további kutatásokra szorul.
A szénhidrátok, amelyek közé tartozik a rizs, a burgonya, a kenyér és a tészta, energiadús élelmiszerek, amelyek gyorsan cukorrá alakulnak a vérben, biztosítva számunkra a működéshez szükséges erőforrásokat, ezeknek a napi étkezésünk egyharmadát kellene kitenniük.
A 2-es típusú cukorbetegség akkor alakul ki, amikor a szervezet nem termel elegendő inzulint, vagy az általa termelt inzulin nem működik megfelelően. Az inzulin egy hormon, amely kritikus fontosságú a vércukorszint szabályozásában. A magas vércukorszint hosszú távon szívrohamot és stroke-ot, valamint szem-, vese- és lábproblémákat is okozhat.
A cukorbetegség tünetei közé tartozik a fokozott szomjúság, a fáradtság és a gyakoribb vizelési inger. Ugyanakkor azt is fontos tudni, hogy sokaknak, akiket érint a betegség, nincsenek tünetei. Már csak ezért is érdemes időnként laborvizsgálatot kérni a háziorvostól.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.