Ha újrakezdésről van szó, a legtöbben automatikusan a diétára gondolnak. Holnaptól nincs vacsora, nincs szénhidrát, nincs élvezet. Csak a túlélés és a mérleg. Pedig a tested nem egy ellenség, akit le kell győzni, hanem egy rendszer, amit meg kell érteni. Mi ebben nyújtunk most segítséget! Mutatjuk, hogy milyen felkészülésre van szüksége a szervezetnek ahhoz, hogy sikeres legyen a fogyókúra.

Forrás: Natur Tanya
A sikeres fogyókúra nem a diétával, hanem a testünk felkészítésével kezdődik
Az új év közeledtével egyre többen gondolkodnak újrakezdésben, például fogyókúrában. Azonban nem az örök csirkemell-saláta páros jelenti a megoldást. A táplálkozásunk minősége sokkal többet számít, mint a kalória. Amikor valaki elhagyja az ultrafeldolgozott élelmiszereket, a cukrot és a fehér lisztet, majd valódi alapanyagokat kezd enni, gyakran úgy kezd fogyni, hogy közben látszólag „többet eszik”. A telítőérték nő, az éhségérzet csökken, az energiaszint stabilizálódik.
Szász Máté biológus és táplálkozástudományi szakértő szerint a legtöbb fogyókúra azért fullad kudarcba, mert rossz helyen kezdjük.
„Azok az emberek, akik újrakezdésre kényszerülnek, általában nincsenek jó állapotban. Fáradtak, stresszesek, rosszul alszanak, és ezekre még rátesznek egy drasztikus diétával.”
A Natur Tanya szakértője szerint két dolog dönt el mindent: milyen állapotban van jelenleg a szervezeted és mennyi regenerációs tartalékod van? Ha ez a tartalék alacsony, márpedig a legtöbb túlterhelt embernél az, akkor egy kemény diéta nem erősít, hanem tovább gyengít. A test ilyenkor nem együttműködik, hanem védekezik - fáradtsággal, falási rohamokkal, hízással vagy teljes kifulladással reagál. És ekkor jön a bűntudat, az önvád, majd a következő sikertelen próbálkozás.
Szász Máté szerint az egészséges életmód alapja a kiegyensúlyozott alvás.
„Az alvást úgy kell felfogni, mint egy negatív kalóriatartalmú tápanyagot. Ha alváshiányom van, az olyan, mintha plusz kalóriákat vinnék be. Sajnos az anyagcserénk így reagál rá. Az alváshiány rontja az inzulinérzékenységet, lassítja az anyagcserét, fokozza a zsírraktározást, megemeli a kortizol szintet és lehetetlené teszi a diétát.”
A hízási hajlam nagyban függ a bélflóránktól is, ezért erre is nagyon figyelni kellene a hétköznapokban. Az, amit megeszel, nem egyenlő azzal, amit a tested hasznosít. A bélbaktériumok dolgoznak helyetted vagy éppen ellened. Amikor a bélflóra felborul, az nemcsak puffadást okoz, hanem hangulati problémákat, szorongást és állandó éhséget is. De a motiváció sem ott születik, ahol sokan keresik. Nem a félelem vezet célba, hanem a nyereség.
„Nem attól változunk meg, hogy megijesztettek, hanem attól, hogy látjuk, mit nyerhetünk. Jobb reggeleket, derűsebb napokat, nyugodtabb idegrendszert” - mondja Szász Máté.
A biológus szerint szükség van az étrend-kiegészítőkre, mert a lakosság jelentős része jelenleg valamilyen vitaminhiányban szenved, és hagyományos élelmiszerekből nem viszi be a megfelelő tápanyagot a szervezetébe. De csak független laborok által ellenőrzött étrend-kiegészítőt szabad választani, ezeket nem árulják diszkont áruházakban.
„Jó alvás, sok mozgás és következetes táplálkozás: az újrakezdés nem önsanyargatás, hanem partnerség a testeddel. Elfogadás, finomhangolás és türelem, mert nem gyors csodák kellenek, hanem olyan változások, amik mellett élni is jó" - foglalta össze a hitvallását a szakértő.
Az Újrakezdők a Natur Tanya vodcast sorozatának aktuális epizódját itt tudjátok megtekinteni:


