A karácsonyi gyümölcskenyér igen népszerű desszert. Nem csoda, hiszen viszonylag könnyen és gyorsan elkészíthető, ráadásul nagyon finom és kitűnően passzol az ünnepi hangulathoz. Ez a vegán karácsonyi torta kísértetiesen hasonlít a jól megszokott, sokak által kedvelt gyümölcskenyérhez, csupán a tojás helyett chia magot használunk, és nem teszünk bele tejet. A rum kicsit megbolondítja és fenségessé varázsolja a torta ízvilágát, és a fűszerekkel sem kell spórolnunk, a fahéj, a szegfűszeg, a gyömbér és a szerecsendió egy csapásra karácsonyi hangulatba hoz mindenkit az asztal körül – meglátod, az is megnyalja majd mind a tíz ujját, aki nem vegán.

Forrás: Shutterstock
A vegán karácsonyi torta elkészítése
Hozzávalók
- 1 kg vegyes aszalt gyümölcs (mazsola, cseresznye, áfonya, aszalt szilva, aszalt füge ízlés szerint)
- 1 narancs héja és leve
- 1 citrom héja és leve (bio citrom legyen)
- 150 ml rum
- 250 g kókuszolaj
- 200 g világos, puha barna cukor
- 4 evőkanál chia mag
- 175 g liszt
- 100 g őrölt mandula
- ½ teáskanál sütőpor
- fűszerek ízlés szerint (fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, szerecsendió, gyömbér)
- 100 g szeletelt mandula vagy kesudió a tetejére
- 1 teáskanál vanília kivonat
Elkészítése
1. Tedd az aszalt gyümölcsöket, a narancs és a citrom levét és héját egy tálba, majd öntsd hozzá a rumot, a kókuszolajat, és a cukrot. Keverd össze a hozzávalókat, majd öntsd bele egy lábasba és forrald fel. Ha felforrt, kis lángon főzd 5 percig, amíg a cukor fel nem oldódik. Ezután öntsd a keveréket egy nagy tálba és hagyd kihűlni.
2. Melegítsd elő a sütőt 150°C-ra (légkeverés esetén 130 °C). Bélelj ki egy 20 cm-es mély tortaformát sütőpapírral. A chia magot keverd össze 150 ml vízzel, és hagyd állni 5 percig, amíg gélszerű, sűrű állagúvá nem válik.
3. Add hozzá a maradék hozzávalókat a gyümölcskeverékhez, majd a chia magos keveréket is, és keverd össze jó alaposan – ügyelve arra, hogy ne maradjanak benne lisztcsomók. Az így elkészített masszát öntsd bele a tortaformába, a tetejét simítsd el egy kanál segítségével, és süsd a sütő középső részében körülbelül 2 órán át.
4. Ha elkészült, vedd ki a tortát a sütőből, szúrj lyukakat a tetejére egy villa vagy egy nyárs segítségével és kanalazz rá körülbelül 2 evőkanál rumot. Ezután hagyd kihűlni a tortaformában. A tetejét megszórhatod fahéjjal, aszalt gyümölccsel és a szeletelt mandulával. A tároláshoz csomagold be alufóliába, hogy ne száradjon ki.


