A krumpli az egyik legnépszerűbb köret, ami rendkívül sokoldalúan felhasználható. Ha gyakran főzöl vagy sütsz burgonyát, valószínűleg te is találkoztál már az alábbi helyzettel: finom sültet tervezel, és a burgonya lenne az ideális köret mellé, azonban főzés előtt kiderül, hogy a tárolás során a gumók kicsíráztak. Mi ilyenkor a teendő? Más köretet kell kitalálnunk? Vagy még mindig ehetjük a csírázó burgonyát? Utánajártunk a kérdésnek.

Forrás: Shutterstock/Andrii Oleksiienko
Ehető-e a csírázó krumpli?
Valójában a burgonya csírázásakor egy enyhén mérgező anyag, az úgynevezett szolanin termelődik. Ezt érdemes elkerülni, ami azonban nem jelenti azt, hogy rögtön az egész gumót a szemetesbe kellene dobni.
A legfontosabb szempont: a keletkezett csírák a krumplin mindenképp 1 cm-nél rövidebbeknek kell lenniük. Ebben az esetben a méreg koncentrációja még túl alacsony ahhoz, hogy káros legyen a szervezetre.
Azonban a csírázó részt és a hajtásokat mindenképp alaposan el kell távolítani, mielőtt folytatnánk a krumpli feldolgozását a Bild der Fra oldal szerint. A zöld részeket, foltokat is érdemes kivágni, mivel azok is szolanint tartalmaznak. Ha ilyen burgonyát használunk, ne felejtsük el, hogy a főzővizet ne használjuk fel tovább, mivel a nehezen oldódó, hőálló szolanin a főzés során a folyadékba kerül.

Mikor érdemes a csírázó krumplit kidobni?
Ha a hajtások már hosszabbak, mint 1 cm, jobb, ha a burgonyát inkább eldobod.
A túl magas szolanin-tartalom fogyasztása esetén a legrosszabb esetben irritált nyálkahártyákra kell számítani, ezen kívül hasfájás, hányás és hasmenés is előfordulhat.
Mi az a szolanin?
A szolanin egy olyan anyag, amely nemcsak a burgonyában, hanem a paradicsomban és más burgonyafélékben is megtalálható, és a növények számára védelmet nyújt a káros rovarokkal szemben. A szolanin a héj alatt, valamint a hajtásokban is jelen van. A keserű ízű anyag emellett védi a burgonyát a rothadástól, ezért azok a gumók, amelyek nyomás vagy fagyás következtében sérültek, magasabb szolanin-tartalommal rendelkeznek.
Így akadályozhatod meg, hogy a krumpli kicsírázzon
Teljesen elkerülni nem lehet, hogy a burgonyák egyszer csak csírázni kezdjenek, de a megfelelő tárolással késleltetheted ezt a folyamatot. Hűvösen, szárazon és sötétben, ez az ideális tárolás a krumplik számára. Az optimális tárolási hőmérséklet 3-5 °C között van, így a konyha nem a legjobb hely a tárolásukra. A pince vagy egy hűvös kamra sokkal jobb választás, ha a burgonyát agyagból készült tárolóedényben vagy vászonból készült zsákban tartod.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:


