Azt hitted a kőleves csak a mesében létezik? Ettől a tiktokos kínaiétel-trendtől a te állad is leesik

Egy jóféle magyar disznótoros menü hatására hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy kimaxoltuk a gasztronómia határait. Azonban a Tiktokon nemrég elterjedt étkezési trend új magasságokba emelte a főzést, ahogy a „diétás” kifejezés is merőben más értelmet nyert. Ízletes fűszerekkel, gazdag aromákkal teli kínai ételkülönlegességről van szó, ám fő hozzávalója merőben szokatlan.
Egy népszerű magyar népmesében a leszerelt katona kőlevest főz, mellyel furfangját bizonyítja. Az, hogy ez a mese mennyire nem elrugaszkodott, jól bizonyítja, hogy a Tiktok népe nemrégiben újra felfedezte egy elfeledett kínai étel receptjét. A fogás ízekben gazdag, páratlan aromái vannak, ám egy hozzávaló miatt mégis égig szalad az ember szemöldöke.
A kínaiak ugyanis sült köveket szopogatnak.
Jól olvastad, nem elírás. A folyóból kivett köveknek állítólag halíze van, melyet olajon pirított chilibe, gyömbérbe, foghagymába, illetve mogyoróhagymába forgatnak, majd magas hőmérsékleten pirítanak wokban, és ízlésesen tálalnak.
A street food különlegességet elfogyasztó delikvensek egyszerűen leszopogatják a fűszeres olajat a kavicsokról, majd félreteszik őket, egy adagot pedig 900 magyar forint körüli áron vesztegetnek. Ez nem tűnik túl magas árnak, ám figyelembe véve, hogy nem lakunk tőle jól, az ár igencsak borsos.
Az igazság az, hogy a sült kövek gasztrotrendje nem unatkozó Tiktok-séfek hóbortja, hanem egy régi kínai étel Hubei tartományból, melynek több száz éves múltja van. A „Hal és rizs földjeként” emlegetett tájon a hajósok körében terjedt el a különös fogás, melyet akkor készítettek el, amikor a hajó zöldség- és húskészlete kifogyott.
Kínai nyelven suodiu néven emlegetett étel neve szó szerint annyit tesz: nyald le és dobd el.
Egészen az 1950-es évekig rendszeres vendég volt a hajósok asztalán, de a nyolcvanas évekre teljesen elveszett, hogy aztán bő negyven évvel később a Tiktok népe, valamint a steet foodosok újra felfedezzék maguknak. Ez az újra felfedezett gasztrohóbort valahol a fiatal generációk szarkasztikus hozzáállását tükrözi a modern világhoz. Ráadásul az információs társadalomban jóformán csak ilyen agyament ételkülönlegességek képesek megragadni az ember figyelmét.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.