Sokan nem is a koffein, hanem a reggeli rituálé miatt ragaszkodnak a matchához: nyugodt pillanatokat szerez a nap kezdetén. De akármennyire szeretjük is a zöld teák királynőjét, néha jólesik egy kis változatosság – és pontosan ezt kínálja a mostanában egyre népszerűbb hojicha. A japán tea rajongótábora hazánkban is egyre nő.

Forrás: Getty Images
Mi is az a hojicha?
Bár nálunk újdonságnak számít, a hojicha valójában egy közel százéves japán zöldtea-különlegesség, amelyet először Kiotóban készítettek az 1920-as években. A matchával ellentétben – amely finomra őrölt, árnyékolt ültetvényekről származó tealevelekből készül – a hojicha pörkölt zöld teából készül, gyakran a levelek és szárak felhasználásával. A magas hőmérsékleten történő pörkölés adja a tea jellegzetes barna színét és egyedülálló aromáját.
Milyen íze van a hojichának?
Ha valaki a matchával a fanyarsága miatt nem tudott megbarátkozni, a hojichába nagy eséllyel beleszeret majd. Íze lágy, kissé édeskés, gyakran diós, csokoládés vagy karamellás jegyekkel – a pörkölés szinte teljesen eltünteti azt kesernyés aromát, amely sok zöld teára jellemző. Emiatt desszertekhez, lattékhoz, vagy akár esti italnak is tökéletes választás.
Hogyan hat a hojicha az egészségre?
A hojicha nemcsak finom, de számos előnyös élettani hatást is hordoz – ebben hasonlít a matchához.
- Magas az antioxidáns tartalma: mint minden minőségi zöld tea, a hojicha is tele van katechinekkel, amelyek csökkentik a gyulladást és semlegesítik a szabad gyököket.
- Nyugtató hatása van: L-teanint tartalmaz, amely segíti a relaxációt, csökkenti a stresszt, alacsony koffeintartalma miatt pedig este is fogyaszthatjuk.
- Kíméletes a gyomorhoz: a pörkölés során a keserű anyagok és a koffein jelentős része lebomlik, így a tea kifejezetten gyomorbarát.
Mennyi koffein van benne?
A hojicha egyik legnagyobb előnye éppen az, hogy rendkívül kevés koffeint tartalmaz. Azoknak is jó választás, akik érzékenyek a stimulánsokra, vagy csak egy finom italra vágynak, ami nem pörget fel nagyon. Délutáni latteként kifejezetten ideális, enyhe energialöketet ad, így nem terheli meg az idegrendszert.
Hogyan ismerhető fel a jó minőségű hojicha?
A minőségi por:
- egységes, meleg barna árnyalatú,
- nagyon finom szemcséjű, közel olyan selymes, mint a prémium minőségű matcha.
- csak Japánból származhat, a hagyományos termesztési területek adják a jellegzetes, telt aromát.
Így készül a tökéletes hojicha:
A tea elérhető por és szálas formában is. A poros változatból az ital a matchához hasonló módon készül:
- Két bambuszkanálnyi port össze kell keverni legfeljebb 80 °C-os vízzel. Teapamaccsal addig habosítjuk, amíg krémes, finom hab nem keletkezik. Ezután növényi vagy tehéntejből készült tejhabbal összekeverjük, és kész is a hojicha latte.
- A szálas teát egyszerűen felöntjük forró vízzel, és két perc áztatás után már fogyasztható is. Hidegen áztatva is nagyon finom – kiváló alternatívája a jeges matchának.

Forrás: Getty Images
Miért olcsóbb a hojicha, mint a matcha?
A matcha árának nagy részét az árnyékolással járó, munkaigényes termesztés és a hagyományos, kőmalmos őrölés teszi ki. A hojicha ezzel szemben többnyire könnyebben termeszthető sencha levelekből készül, modern – gyorsabb és olcsóbb – őrlési technológiával. A hojicha termesztése egyszerűbb, a hozam nagyobb, az őrlés gyorsabb, így az ár is kedvezőbb.
Matcha vagy hojicha – melyik a jobb?
Ez végső soron ízlés kérdése. A matcha hosszú időn keresztül ad energiát, ezért sokan reggel isszák. A koffeinre érzékenyeknek, vagy azoknak, akik egy lágyabb, délutáni teára vágynak, a hojicha tökéletes választás.


