A Márton-napi lakoma elképzelhetetlen liba nélkül – legyen az ropogós comb, sült mell vagy krémes pástétom. A liba nemcsak ízében gazdag, hanem a magyar gasztronómia egyik legnemesebb alapanyaga is, amelyhez remekül illenek az aromás fűszerek, különösen a kakukkfű. Ez a libapástétom-recept egyszerre hozza el a hagyományos ízeket és a modern konyha könnyedségét: egy falatnyi ünnep minden szeletben.

Forrás: Fanny archív
A Márton-napi libapástétom, ami minden ízében ünnepi
Ha szeretnéd idén lenyűgözni a családot vagy a vendégeket, ezzel a selymes, fűszeres libapástétommal garantált a siker. Kenheted friss pirítósra, tálalhatod házi chutney-val vagy lilahagymalekvárral – bármelyik verzióval igazi Márton-napi különlegesség lesz az asztalon.
Hozzávalók (4 személyre):
- 3 ek. nagy szemű só
- 3 libacomb
- 2 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 ág kakukkfű
- 500 g libazsír
Elkészítés:
1. Dörzsöljük be a sóval a megtisztított libacombokat, és hagyjuk őket 20 percig állni, mielőtt a sót lemorzsolnánk róluk. Tegyük az összeset egy nagy méretű hőálló edénybe az alaposan megtisztított és félbevágott vöröshagymákkal, a meghámozott fokhagymagerezdekkel, a kakukkfűágakkal együtt, majd öntsük rájuk a megolvasztott libazsírt úgy, hogy a combokat ellepje. Toljuk be 100 fokra előmelegített sütőbe, és pároljuk, vagyis konfitáljuk 3 órán át.
2. Emeljük ki a combokat a zsírból. Vágjuk le a csontokról a húst, és kétszer daráljuk le. Ha száraznak ítéljük, keverjünk hozzá a zsírból. A pástétomot merjük edényekbe, és dermesszük meg a hűtőben.


