Télen a citrusok frissek, illatosak és tele vannak aromával, ezért ilyenkor készül a legfinomabb narancsdzsem. A narancslekvár receptje egyszerűbb, mint gondolnánk, mégis igazán karakteres, vastag héjas, kissé kesernyés, mégis selymesen édes végeredményt ad. Ha valaki a gyors narancslekvár elkészítését keresi, akkor is jó helyen jár, mert mindössze néhány lépésben és egy kis türelemmel megalkotható a tökéletes narancslekvár receptje, amely reggeli pirítósra, süteményekbe vagy gasztroajándékba is tökéletes.

Forrás: Shutterstock
A tökéletes narancslekvár receptje lépésről lépésre
A házi narancslekvár készítése igazi szezonális rituálé, amely közben betölti az egész lakást a citrusok kellemes illata. A héjdaraboknak köszönhetően különleges textúrájú lesz, a hosszabb főzés pedig természetes sűrűséget ad, így nincs szükség mesterséges adalékokra vagy zselésítőkre. Mutatjuk az egyik legbiztosabb, mégis könnyen elkészíthető változatot!
Hozzávalók (5–6 db 500 ml-es üveghez):
- 2 kg bionarancs
- 2 db biocitrom
- 1 kg kristálycukor
Elkészítés:
A citrusokat forró vízben alaposan mossuk meg, majd töröljük szárazra. A narancsok közül 4–5 darabnak, a citromok közül pedig az egyiknek vékonyan vágjuk le a héját, majd csíkozzuk fel. A többi gyümölcs héját hámozzuk le (ezekből készülhet akár kandírozott citrushéj is). A gyümölcshúst nagyobb kockákra vágva tegyük lábasba a cukorral és a felcsíkozott héjakkal együtt.
Főzzük kis lángon 35–40 percig kevergetve. Ezután botmixerrel pürésítsük részben — csak néhány rövid mozdulattal, hogy darabos maradjon. Keverjük át, majd főzzük további 40–45 percig, rendszeres keveréssel. A forró lekvárt sterilizált üvegekbe töltsük, zárjuk le, majd fejjel lefelé fordítva, konyharuha alatt hagyjuk kihűlni. Ezután díszíthetjük és címkézhetjük.
Elkészítési idő: 100 perc
A narancslekvár mellett számos izgalmas és különleges befőtt készülhet otthon: a karakteres, sós-édes baconlekvár például egyre népszerűbb a modern konyhákban. Sokak számára meghatározó élmény a gyerekkori ízek világa, ezért egyre többen keresik újra a nagymama házi baracklekvárjának receptjét, amelyek hosszú évek óta bevált módszereket őriznek.
A tudatos táplálkozás iránt érdeklődők körében egyre több egészséges, különleges lekvár kerül előtérbe akár alternatív édesítéssel, akár nyers eljárással. A klasszikusok kedvelői pedig inkább a tökéletes állagú szilvalekvárt választják, míg a friss gyümölcsöket kedvelők körében népszerűek a fügelekvár főzés nélküli, egészséges változatai is.
Így lesz igazán finom a narancslekvár
A narancslekvár intenzív aromái, vastag héjdarabjai és fanyar-édes íze miatt az egyik legkülönlegesebb téli finomság. A narancslekvár receptje egyszerű, mégis látványos, és néhány lépésben elkészíthető otthon. A hosszabb főzési idő természetes sűrűséget ad, a citrusok frissessége pedig garantálja, hogy a végeredmény a tökéletes narancslekvár lesz, amely reggelire, sütikhez és ajándékba is remek választás.
A narancslekvár nem az egyetlen, amit elkészíthet, továbbiakért kattints:


