Kevés édesség kötődik annyira a magyar karácsonyhoz, mint a szaloncukor. A szaloncukor készítése házilag nemcsak élmény, hanem garantált siker: testre szabható, mutatós és sokkal finomabb, mint a bolti változatok. A kókuszos–marcipános töltelék különösen puha és illatos, az étcsokoládé pedig elegáns bevonatot ad a falatoknak. Ez a kókuszos szaloncukor azoknak is tökéletes választás, akik gyorsan szeretnének kézműves finomságot készíteni.

Forrás: Shutterstock
Szaloncukor készítése házilag – Itt a lágy, illatos kókuszos szaloncukor receptje
A házi szaloncukor egyik legjobb része, hogy teljesen testre szabhatjuk: választhatunk alkoholos, gyümölcsös, csokoládés vagy akár fűszeres tölteléket is. A kókuszos–marcipános szaloncukor egyszerű, mégis luxushatású, és mindössze néhány hozzávalót igényel. Mutatjuk, hogyan készül!
Hozzávalók (20–25 darabhoz):
- 100 g kókuszreszelék
- 100 g natúr marcipánmassza
- 20 ml kókuszlikőr
- 1 csipet só
- 150 g min. 65%-os étcsokoládé
Elkészítés:
A marcipánmasszát nagylyukú reszelőn reszeljük le, majd aprítógépben dolgozzuk össze a kókuszreszelékkel, a kókuszlikőrrel és a sóval. Formázzunk a masszából ujjnyi ovális darabokat.
Az étcsokoládét vízgőz felett olvasszuk fel, majd villával mártsuk bele a kókuszos falatokat. Az edény szélén húzzuk le a felesleget, tegyük sütőpapírra, és hagyjuk teljesen megdermedni.
Elkészítési idő: 15 perc + hűtés
Ha mégsem készíteni szeretnénk a szaloncukrot házilag, akkor érdemes tájékozódnunk arról, miként is válasszunk a karácsonyi édességek garmadája közül, a szaloncukor vásárlási kisokos segít eligazodni a bolti kínálatban, ízekben és minőségben. A hagyományok iránt érdeklődők számára különösen látványos, hogyan bontakozik ki a szaloncukor meséje, amely az édesség kulturális útját mutatja be.
Azok számára pedig, akik időhiányban szenvednek, jól jöhetnek a villámgyors karácsonyi sütik, amelyek last minute is elkészíthetők, és tökéletes kiegészítői lehetnek a házi szaloncukornak. Ha pedig különleges süteményeket tenne valaki az aszatlra, akkor a világ karácsonyi sütikülönlegességeiből érdemes inspirálódni.
A tökéletes kókuszos szaloncukor készítésének titka
A szaloncukor készítése házilag egyszerre kreatív, gyors és szívet melengető folyamat, amelynek a végeredménye egy puha, illatos, elegáns édesség lesz. A kókusz, a marcipán és a csokoládé harmonikus találkozása teszi ezt a kókuszos szaloncukrot különlegessé. Ideális ajándék, gyönyörű dekoráció és természetesen mennyei ünnepi nasi.
A szaloncukorról és más karácsonyi édességekről itt olvashatsz:


