"Anya, most ülj le, vagy kapaszkodj meg. A buszunk kigyulladt, de én jól vagyok" – idézte fel a fiú szavait testvére, majd hozzátette, éjjel háromnegyed 12 előtt nem sokkal értesültek a történtekről, majd rögtön hívták a konzult, akit ők ébresztettek, és akkor még nem tudott semmiről. 

A neve elhallgatását kérő lány öccse volt az első, aki miután kiugrott a buszból, rögtön felhívta a családját. "Az öcsém éppen aludt, és hirtelen arra riadt, hogy ég a busz. Szerencséje volt, hogy a busz hátsó részében ültek, ahonnan az ablak kirúgásával mezítláb ki tudtak menekülni. Annyi lélekjelenléte volt, hogy a telefonját még magával tudta vinni" – mesélte a 24.hu-nak a lány. 

Egy magyar mentőautó várakozik a veronai buszbaleset könnyű sérültjeinek szállást adó szálloda előttForrás: MTI/Varga György

"Az öcsém két barátjának szülei még aznap éjszaka útnak indultak. Szombat reggel 9 óra körül kiértek hozzájuk, és azóta is a gyerekekkel vannak a kijelölt szállodában" – mondta, majd hozzátette: ha minden igaz, akkor nemsokára hazaengedik őket. A fiúnak azonban az összes meleg ruhája bent égett a buszban, így nővére szerint hatalmas segítséget jelentene, ha kaphatna adományozóktól meleg ruhákat, amikor hazaér. 

Kabátot, meleg cipőt pulcsit, iskolai hátizsákot, sapkát, sálat kesztyűt, ilyesmit. Sajnos nem tudunk egy komplett téli ruhatárat finanszírozni neki napokon belül. 

A lány információi szerint ezekben a percekben érkezik az ügyész és a konzul az új okmányaikkal a helyszínre, az éjszaka során pedig Győrfi Pál telefonon tájékoztatta őket a fiú állapotáról, és érdeklődött, haza tudják-e szállítani a fiút, vagy kérnek-e segítséget. 

Az észak-olaszországi Veronánál balesetet szenvedett magyar különbusz kiégett roncsaForrás: MTI/EPA/ANSA/Filippo Venezia

Ahogy arról korábban a Life.hu beszámolt, megszólalt az egyik súlyos égési sérüléseket szenvedett magyar is. Ő a Corriere della Serának, a legnagyobb olasz napilapnak nyilatkozott, és elmondta, hogy az autóbusz Milánó térségében megállt egy rövid pihenőre, talán ekkor váltották egymást a sofőrök, de erről egyelőre nincs pontos információ. A férfi elmondta azt is, hogy a háromsávos autópálya jól ki volt világítva, és nem volt nagy a forgalom, a busz utasai közül néhányan aludtak, többségük azonban fenn volt, a baleset hirtelen történt, a tűz a busz elejében ütött ki.

Mostanra világos, hogy 56-an tartózkodtak az autóbuszon, 54-en kiránduló, síelő, valamint a két magyar állampolgárságú buszsofőr. Az 54 főből 43-an fiatalkorúak, 11-en felnőttek 
– mondta megrendülten vasárnap tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter.

/1701/Veron201712117440