Csak újabban merünk arról beszélni, hogy a férfiaknak is van lelke. Néhány tíz évvel ezelőtt ugyanis még érzéketlen, a benne dúló lelki harcokat kimutatni képtelen, irányító robotok képét mutatták. Ma ehhez képest egyre több kísérlet bizonyítja, hogy igenis, bizonyos dolgokat az urak is úgy élnek meg, mint a nők. Ide tartozik az is, hogy lassan el is merik hinni saját gyengeségüket, amire korábban azért ritkán volt példa.

3 ok, amiért a pasik megvonják a nőtől a szexet című cikkünkből kiderült, hogy egy párkapcsolaton belül számtalan eszközzel büntethetik egymást a párok. A hiedelmek szerint a szexmegvonás tipikusan női fegyver a másik sakkban tartására, ám mára kiderült, ez a fegyvernem a pasiktól sem áll távol. Sőt!

Párterapeutánk, Deáki Tímea is úgy látja, hogy míg mondjuk húsz éve általában csak a nő vonta meg az erotikát valamilyen okból a társától, addig ez mára mindkét fél számára lehetőség lett. "Hogy milyen lehetőség, azon lehet, és kell is vitatkozni. Ugyanis balgaság azt hinni, hogy a manipuláció bármilyen formája hosszú távon eredményre vezethet."

A szex megvonása vagy a társad közeledésének tudatos, büntető vagy nevelő jellegű elutasítása, ha ideig-óráig hatékonynak is bizonyul, hosszú távon garantáltan a párkapcsolat válságához, vagy akár a végéhez is vezethet.

Miért büntetjük egymást? És miért pont szexszel?

"Ha egyértelműen büntetésről van szó, az alapvetően önzésből ered. Ott az egyik fél sokkal dominánsabb, és felismerte, hogy egy olyan eszköz van a kezében, ami jolly jokerként bármikor bedobható" - állítja Deáki, aki szerint érzelmi sérelem is állhat a háttérben. Amikor az egyik fél úgy érzi, hogy minden eszköz bevetése után - ha egyáltalán van bátorsága bármit is bevetni - a párja mellőzi érzelmileg, nem ritka a testi megvonásos visszavágás. Itt azért megfelelő kommunikációval kimunkálható, és egyensúlyba hozható a dolog. A Gary Chapman-féle szeretetnyelv elsajátításával például sokat javíthatunk kapcsolatunk minőségén. Errők itt írtunk bővebben.

Miért éri meg a férfiaknak lemondaniuk a szexről?

Vajon a férfiak miért mondanak nemet a szexre? A gyönyörre, ami az egyik legerősebb hajtóerő az életükben? Az erotika parkolópályára állításával egyúttal önmagukat is izgalmas, számukra (is) rengeteg energiát adó örömforrástól fosztják meg. Talán azért, mert felismerték, hogy a nők számára a szex a férfi kötődésének egyik legerősebb jele, és tudják, hogy az erotika megvonásával párjuk nemcsak a gyönyört, de a biztonságérzetét is elveszíti. Így a nők irányíthatóvá, könnyen befolyásolhatóvá válnak. Sok pasi ilyekor nem is szól semmit, csupán egyszercsak ritkulnak az együttlétek, és eltűnik az intimitás.

Miért jutunk oda, hogy megvonja tőlünk a szexet?

Egyik napról a másikra hirtelen már nem alkalmas neki a szex. Éppen nem jó az időpont, túl fáradt, vagy azzal áll elő, hogy sokat vacsorázott. Ha elég érzékeny vagy a jelekre, előbb-utóbb meglátod az összefüggést és rájössz, hogy azért nincs szex, mert megakadályoztad, hogy sörözzön a haverjaival, esetleg rámutattál, hogy nincs szükség az új tévére, autóra, illetve megint a te véleményed, akaratod győzött egy, a párod számára igen fontos dologban. És a mai férfi a haragját és az elkeseredését így, kifejezetten a nőkre jellemző módon fejezte ki. Az is megesik, hogy a párod kifejezetten azért vonja meg a gyengédséget tőled, mert te is ezt teszed vele, és nem történik más, mint az általad szívesen alkalmazott eszközt fordítja ellened.

Ilyekor csak meg akarja mutatni, mennyire kellemetlen, fájdalmas és megalázó a szituáció, és milyen mély sebeket képes okozni a szexmegvonós játszmázás. Vagyis ha azon kapod a párod, hogy sértettséged enyhülése után már a te kezdeményezésedre mond nemet, akkor ne csodálkozz rajta, épp olyan átnevelés áldozata vagy, mint ő!

Hova vezet mindez?

Szakértőnk szerint persze így is lehet évekig húzni egy viszonyt, de az biztos, hogy az egyik fél komolyan sérül. Ez szinte olyan, mint a bántalmazott nők esete. "Akit folyamatosan bántanak, megaláznak, mindent elkövet, hogy még jobb legyen, miközben folyamatosan ássa alá saját önbecsülését. Aztán nagy sokára eljut arra a pontra, hogy belássa, tulajdonképpen tehetetlen" - állítja Tímea, aki szerint végül a kapcsolat befejeztével olyan lelki sérülésekkel távozik az önmagát teljesen feladott ember, hogy csak nagy nehézségek árán lesz képes újra összerakni magát, és nyitni egy újabb viszony irányába.