Egy friss kutatás szerint a magyar fiatalok kétharmada legalább heti rendszerességgel él szexuális életet. A többség párkapcsolatban él, de jelentős az alkalmi partnereket választók száma is (11%). A libidó persze sokakban elnyomja a felelősségtudatot. A harminc alattiak negyede például egyáltalán nem védekezik, sokan pedig nagyon kockázatos módszereket választanak. És ez szilveszter éjszakáján csak fokozódik.

Viszel magaddal gumit a szilveszteri buliba?

Éld át, éld túl! Tízpontos, átfogó túlélőkalauz szilveszterre című cikkünk tizenegyedik pontja lehetne, hogyha mégis azzal az előre megfontolt szándékkal indulsz bele az éjszakába, hogy felszedj valakit, vagy ha csak a véletlenek szerencsés játéka sodor egy titokzatos idegent (vagy nem is annyira idegent) az ágyadba, akkor éppúgy, mint az év bármely más szakában, gondolj a védekezésre! A felmérések ugyanis azt mutatják, még mindig sokan hajlamosak megfeledkezni erről.

Forrás: Thinkstock
Az egyéjszakás szex 10 íratlan szabálya:
Akárhogy érezted magad, ne feledd, hogy az egyestés szexnek is vannak veszélyei, ezért ügyelned kell a biztonságos védekezésre és érzelmeid kordában tartására! A Life.hu korábban összegyűjtötte neked a tíz legfontosabb aranyszabályt, ami egy ilyen éjszakára vonatkozik.

Egy friss, hazai, reprezentatív kutatásból kiderült, hogy nagyon aktívak a magyar fiatalok az ágyban. Jó hír, hogy a harminc alattiak kétharmada (69%) legalább heti rendszerességgel él szexuális életet, és sokaknak (11%) ehhez párkapcsolatra sincs szükségük. A nők döntő többsége kerüli az egyéjszakás kalandokat, de a válaszadók több mint 5 százaléka bevallotta, ha elkapja a hév, akár egy ismeretlennel is gondolkozás nélkül ágyba bújik.

A férfiak persze kevésbé szemérmesek az alkalmi légyottokat illetően. Közel 10 százalékukat egyáltalán nem zavarja, ha másnap a partnere nevére sem emlékszik. De az intenzív szexuális élet sajnos nem párosul felelősségtudattal. A fiatalok negyede (24%) egyáltalán nem védekezik, sokuk (14,7%) pedig rendszeresen megfeledkezik a kérdésről.

Melyik fogamzásgátló módszer illik hozzád?
Ma már szerencsére rengeteg fogamzásgátlási lehetőség áll a rendelkezésedre, melyek közül kiválaszthatod az egészségi állapotodnak vagy jelenlegi életmódodnak, igényeidnek legmegfelelőbbet. Íme az összes lehetőség egy helyen.

A nemtörődömség mellett a tájékozatlanság is problémát jelent. A huszonévesek közel egyharmada (29,2%) nagyon kockázatos megoldásokkal, például megszakított közösüléssel (25%) vagy naptármódszerrel (4,2%) igyekszik megelőzni a nem kívánt terhességet. Csupán a válaszadók feléről (44%) mondható el, hogy olyan kombinált fogamzásgátlót, mondjuk tablettát vagy hüvelygyűrűt használ, ami helyes alkalmazás esetén közel 100 százalékos védelmet nyújt.

Forrás: Thinkstock

"A fiatal nők általában teljesen alaptalan félelmek miatt utasítják el a kombinált fogamzásgátlókat. A legtöbben a súlygyarapodástól, a hajhullástól vagy a szexuális vágy csökkenésétől tartanak, pedig a legmodernebb módszerek elenyésző esetben okoznak kellemetlen mellékhatásokat" - mutatott rá a nők félelmeire dr. Pozsgay Csilla, az MSD Pharma Hungary Kft. orvosigazgatója.

Szilveszteri szex: élvezz át az új évbe!
Már alig van pár óra szilveszterig, te azonban nem a tökéletes partisminkkel és a vadiúj ruciddal vagy elfoglalva? Nem tervezel világraszóló bulit, hiszen idén végre a tökéletes emberrel ünnepelsz, a legmegfelelőbb helyen? A Life.hu tippjeivel házibuli nélkül is garantált az éjféli durranás. A legfontosabb azonban az, hogy a védekezésről sose feledkezzetek meg!