Eltérően működik a férfi és a női agy

Forrás: Continental -
gondolkodás különbség nők férfi eltérés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Northwestern University munkatársai felfedték a tanulás és a memóriaszerveződés molekuláris szintű nemi különbségeit.

Ismert, hogy az agyat érintő különbségek eloszlása eltér a két nemben. A férfiak és a nők agyában jelentkező biológiai különbségek megértése alapvető fontosságú, ugyanis ez azt jelenti, hogy a gyógyszeres kezelésre adott válasz sem lesz ugyanolyan. Most Catherine S. Woolley és munkatársai bizonyították, hogy a különbség egyik letéteményese az agy hippokampusza lehet, ahol az idegsejtek közötti kapcsolatokat alapvetően befolyásolja, hogy férfiról, vagy nőről van szó.

Forrás: Continental

A kutatók az URB-597 kódjelű anyag hatását vizsgálták, mely patkánykísérletes körülmények között nőstényekben sikeresen befolyásolta a jelátviteli folyamatot, azonban hímekben hatástalan maradt. A Journal of Neuroscience oldalain megjelent tanulmány humán jelentőségét az adja, hogy jelenleg már folyamatban vannak olyan klinikai vizsgálatok, melyek a vizsgált anyaghoz hasonló hatásmechanizmussal működő gyógyszer hatékonyságát célozzák. Mindazonáltal, jelenleg még korai megítélni, hogy az elmélet mennyire adaptálható az emberi szervezetre.

Az ominózus gyógyszer a gátló kapcsolatokon fejti ki hatását, az endokannabinoid rendszeren keresztül. A kutatók felfedték, hogy a nemi különbség oka, hogy a kölcsönhatásban az ösztrogénreceptor-alfa is részt vesz, mely nemi hormon férfiaknál jóval kisebb jelentőséggel bír. A kutatók felhívták a figyelmet arra is, hogy jelenleg az idegtudományi vizsgálatok 85 százalékát hím egyedeken hajtják végre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.