A Northwestern University munkatársai felfedték a tanulás és a memóriaszerveződés molekuláris szintű nemi különbségeit.

Ismert, hogy az agyat érintő különbségek eloszlása eltér a két nemben. A férfiak és a nők agyában jelentkező biológiai különbségek megértése alapvető fontosságú, ugyanis ez azt jelenti, hogy a gyógyszeres kezelésre adott válasz sem lesz ugyanolyan. Most Catherine S. Woolley és munkatársai bizonyították, hogy a különbség egyik letéteményese az agy hippokampusza lehet, ahol az idegsejtek közötti kapcsolatokat alapvetően befolyásolja, hogy férfiról, vagy nőről van szó.

Forrás: Continental

A kutatók az URB-597 kódjelű anyag hatását vizsgálták, mely patkánykísérletes körülmények között nőstényekben sikeresen befolyásolta a jelátviteli folyamatot, azonban hímekben hatástalan maradt. A Journal of Neuroscience oldalain megjelent tanulmány humán jelentőségét az adja, hogy jelenleg már folyamatban vannak olyan klinikai vizsgálatok, melyek a vizsgált anyaghoz hasonló hatásmechanizmussal működő gyógyszer hatékonyságát célozzák. Mindazonáltal, jelenleg még korai megítélni, hogy az elmélet mennyire adaptálható az emberi szervezetre.

Az ominózus gyógyszer a gátló kapcsolatokon fejti ki hatását, az endokannabinoid rendszeren keresztül. A kutatók felfedték, hogy a nemi különbség oka, hogy a kölcsönhatásban az ösztrogénreceptor-alfa is részt vesz, mely nemi hormon férfiaknál jóval kisebb jelentőséggel bír. A kutatók felhívták a figyelmet arra is, hogy jelenleg az idegtudományi vizsgálatok 85 százalékát hím egyedeken hajtják végre.