Szabadságharc a filmvásznon: a forradalom kitörésétől a leverés utáni pillanatokig

forradalom magazin filmek 1848-as forradalom és szabadságharc szabadságharc
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A magyar történelem talán legismertebb és egyik legmeghatározóbb eseménye az 1848-49-es forradalom és szabadságharc. Jelentősége vitathatatlan: az elmúlt 175 évben szerves részévé vált a magyar nemzeti identitásnak. Nem csoda, hogy az elmúlt hét évtizedben játékfilmek, dokumentumfilmek és irodalmi alkotások sokasága állított emléket a márciusi ifjaknak.

A magyarországi filmművészet sokféle szemszögből feldolgozta ezt a témát, az alkotók és képzelőerejük sokszínűsége pedig lehetővé tette, hogy megismerjük a forradalom előtörténetét, betekintést nyerjünk a szabadságharc legakciódúsabb pillanataiba, és a fegyveres konfliktus utóéletét is vászonra vitték már. Az elmúlt hetven év film- és televíziós sorozatterméséből válogattunk össze egy csokorra valót, hogy méltón emlékezhessünk a történelmünkre.

Föltámadott a tenger

Idén április harmincadikán lesz kereken hetven éve, hogy bemutatták Nádasdy Kálmán, Ranódy László és Szemes Mihály nagyszabású filmdrámáját. A kétrészes alkotásban a kor legnagyobb színészei, ma már színészlegendái keltették életre a mozivásznon a forradalom és szabadságharc ikonikus alakjait. A Föltámadott a tenger emléket állít a harc neves és névtelen hőseinek, az élen Petőfi Sándorral, aki verseivel lelkesíti az osztrák katonák ellen harcoló hazafiakat.

A kőszívű ember fiai

Nem hiányozhat egy ilyen összeállításból Jókai Mór regénye, és az abból készült, sokak által ismert filmalkotás. Az író maga is részt vett az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban, művével pedig az akkori eseményeknek állít emléket. A könyv a harcok leverése után mintegy húsz évvel később jelent meg, Jókai pedig felhasználta hozzá az akkor fellelhető híreket, Horváth Mihály Magyarország függetlenségi harcának története című művének egyes részeit, barátja, Boczkó Dániel életútjának egyes elemeit, illetve saját élményeit is. A regényből Várkonyi Zoltán készített filmet, melyből megismerhettük a Baradlay testvérek tragikus életét.

80 huszár

Sokak szerint az egyik legszebb, a néző lelkét leginkább megérintő alkotás a 80 huszár, ugyanis nem a harcok kellős közepén játszódik, hanem bemutatja a hazájukért kiállni akaró katonák vívódásait. Sára Sándor filmje a Lenkey-huszárszázad történetét dolgozza fel, akik a harcok kitörésekor az ország határain kívül állomásoztak. A huszárokat azonban a hazaszeretet, a honvágy hazahozza annak ellenére, hogy ellenkező parancsot kaptak. Átküzdik magukat az ellenséges vonalon, menekülnek az üldözőik elől, megküzdenek az éhséggel, a viszontagságok azonban megtizedelik a csapatot. Hazaérnek, de nincs lehetőségük megpihenni, mivel a császári csapatok már várják őket.

Petőfi, a sorozat

Jövőre kerül a mozikba a márciusi ifjakról szóló grandiózus filmalkotás, azonban nem ez lesz az első, mely Petőfi Sándorról szól. A hetvenes években került bemutatásra Horváth Ádám Petőfi-sorozata. Rendezésében hat epizódon keresztül ismerhetjük meg a szabadságharc ikonikus alakjának, Petőfi Sándornak az életét, akit a képernyőn Józsa Imre alakításában láthattunk.

Ítélet és kegyelem

Sobor Antal Perelj, Uram! című regényét négy évvel ezelőtt vitte színre Szikora János, a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója, majd a műből szinte azonos szereplőgárdával tévéfilmet forgattak Ítélet és kegyelem címmel. Az eredeti mű a szabadságharc egy valóban megtörtént, ám kevesek által ismert eseményét meséli el. A történet 1849 nyarán játszódik, amikor még javában harcolnak egymással a magyar és ellenséges katonák. Eközben a hírhedt Haynau és csapatai célkeresztbe veszik a papokat, közülük kettőt, Szikszai János református lelkészt és Manszbarth Antal plébánost vallatás alá vetik, azért, mert a két egyházfi a szabadságharc alatt buzdította a híveket.

Magyar Golgota

Pozsgai Zsolt filmje a magyar történelem egyik legtraumatikusabb eseményének, az aradi vértanúk kivégzésének idején játszódik, főszerepben Török Ignáccal. A vezérőrnagy egyike volt az 1848-49-es szabadságharcban való részvétele miatt halálra ítélt embereknek, ezért az aradi várbörtönben várta sorsa beteljesülését. Az akasztás előestéjén azonban váratlan látogatók érkeznek hozzá, régi szerelme és annak férje jelenik meg a börtönben. Megpróbálják latba vetni minden befolyásukat, hogy megmentsék Törököt, ám Haynau saját, kegyetlen játékot játszik, és az egykori pár eltitkolt gyermekét Aradra hozatja, hogy a fiatal lány szemtanúja legyen édesapja kivégzésének.

Szirmok, virágok, koszorúk

A témában ez talán az egyik legkevésbé előtérben álló alkotás. Lugossy László filmje nem a szabadságharc idején, hanem az azt követő években játszódik, és bemutatja, milyen hatással van az életben maradottakra a forradalom sikertelensége. A történet főszereplője Majláth Ferenc huszárfőhadnagy, aki a harc bukása után büntetőszázadban szolgál. A családja közbenjárására leszerel, de depresszióba süllyed és nem tud beletörődni abba, hogy nem sikerült kivívniuk a szabadságukat. Az ellenállást, az új forradalmat kezdi szervezni társaival, miközben a titkosrendőrség folyamatosan a nyomukban van.

Ha érdekel, hogyan néznek ki ma a forradalom ikonikus helyszínei, kattints ide!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.