Az angol detektív rajongói komoly fenntartásokkal fogadták a CBS új, Elementary című filmsorozatát, melyet ittthon Sherlock és Watson címen kezdett sugározni az egyik magyar kereskedelmi csatorna. Ám a kezdeti félelmek alaptalanok voltak.

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon  is! Ha pedig a hollywoodi sztárok stílusa érdekel, ajánljuk a StílusZaru oldalt!


Sir Arthur Conan Doyle híres nyomozója kortárs feldolgozásban lép a színre: Sherlock Holmes (Johnny Lee Miller) a drogproblémái és az Irene nevű nő olajra lépése miatt elhagyja a Scotland Yardot, és Angliából New Yorkba teszi át a székhelyét. A géniusz Holmes élvezi a számára sokkal érdekesebb bűnügyi eseteket Amerikában, ezért úgy dönt, hogy továbbra is a Nagy Almában marad. Felkeresi egy régi ismerősét, Tommy Gregsont (Adian Quinn) a New York-i rendőrségnél, hogy folytathassa korábbi detektívmunkáját. De van, ami megnehezíti az életét: apja nyomására Holmesnak együtt kell élnie újdonsült őrangyalával, Dr Joan Watsonnal (Lucy Liu), aki a rehabilitációs utókezeléséért is felelős.

Forrás: TV2

Doyle novelláit, a BBC által forgatott detektívsztorikat és az új köntösbe öltöztetett Sherlock meséket badarság lenne összehasonlítani. Az alapkoncepción és egy kevés kivételen kívül nincs egyezés közöttük. Ezeket a kivételeket is csak azok fedezhetik fel, akik éles szemmel figyelik az eseményeket. A filmsorozat eredeti angol címe, az Elementary, vagyis "alapvető" is a kevés kivételt erősíti: Sherlock Holmes tudós segédjéhez sokszor visszatérő szavait - "alapvető, kedves Watson" - idézi. Hogy még egy apró adalékot eláruljunk az új filmsorozatról: Moriartynak, Sherlock Holmes örök ellenségének a felbukkanása is várható.

Robert Doherty, a filmsorozat alkotója, írója és producere nem ismeretlen a filmes berkeken belül. Doherty egy interjújában elárulta, hogy a filmsorozatra való felkészülés során majd' az összes Sherlock Holmes novellát elolvasta, és velük egyetemben egy jó maréknyi pszichológiai értekezést is, melyeket a szakterület neves tekintélyei írtak a detektívről. Ezekben azonban rendkívül eltérő véleményekkel találkozott. Volt, aki mániás depressziósnak nevezte, de volt olyan is, aki az Asperger-szindróma enyhe tüneteit vélte felfedezni a lángelme Holmeson. Mások álláspontja szerint nem volt egészséges viszonyulása a női nemhez sem, sőt, gyanakvással fordult feléjük. Ebből kiindulva jött az ötlet, hogy Watsont egy hölgynek kellene alakítania. Hiszen mi bosszanthatná Holmest jobban, mint egy nőnemű kolléga?

Forrás: TV2

A női Watson doktor figurája nem ismeretlen a filmek történetében. Egy 1987-ben, ugyancsak a CBS által forgatott Sherlock Holmes feldolgozásban már megjelent: akkor Jane Watsonnak hívták és Margaret Colin személyesítette meg. A sorozattól a női-férfi nyomozópáros ellenére semmiképp se várjunk romantikát. A Sherlock és Watson készítői elárulták, hogy a detektív és segédje között nem szövődik szerelem, nem bújnak ágyba, megmarad közöttük a klasszikus kollegiális viszony.

A Sherlock és Watson egy intelligens sorozat, melyhez a tévé előtt ülve az agyunk szürkeállományát is meg kell mozgatni. Egyes részei különálló filmekként is megállnák a helyüket. Ez köszönhető Ron Fortunato kiváló operatőrnek, a 24-et és a Médiumot is jegyző Sean Callery különleges filmzenéjének, a színészgárda briliáns munkájának és a forgatókönyvíróknak.

 

Apponyi Geraldine, az albán Sissihttp://www.life.hu/szorakozz/20130218-gepironobol-kiralyne-apponyi-geraldine-az-alban-sissi.html Hitler kedvenc színésznője - Elfeledett sztárokhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130214-alla-nazimova-pola-negri-anna-pavlova-elfeledett-sztarok.html 18 speciális érdekesség Alfred Hitchcockrólhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130212-mozi-szorakozas-film-18-specialis-erdekesseg-alfred-hitchcockrol.html Rettenetes sztárszülőkhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130211-frances-bean-cobain-beyonce-es-mathew-knowles-aaron-carter-eminem.html A legkülönösebb sztárbarátságokhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130208-jodie-foster-es-mel-gibson-charlie-sheen-es-lindsay-lohan.html