Papírja van róla, hogy bohóc – 10 érdekesség az 50 éves Sacha Baron Cohenről

Forrás: AFP/Valerie Macon -
bohóc Sacha Baron Cohen magazin komikus születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
50. születésnapját ünnepli Borat, Brüno, Ali G, Aladeen tábornok... vagyis Sacha Baron Cohen, napjaink egyik legfontosabb és legviccesebb komikusa. A jeles alkalomból összegyűjtöttünk róla 10 olyan érdekességet, amit talán te sem tudtál.

1. Kelet-európai gyökerekkel is rendelkezik


A Londonban született Sacha Baron Cohen ősei mindkét ágon zsidók: apai ágon a mai Fehéroroszország és Lengyelország területéről származnak, az anyai nagyszülei pedig Németországból vándoroltak ki Izraelbe. Ő maga is zsidó neveltetést kapott, de nem tartja magát vallásosnak, inkább kulturálisan és az identitása szempontjából fontosak számára ezek a gyökerei.

50. születésnapját ünnepli Borat, Brüno, Ali G, Aladeen tábornok... vagyis Sacha Baron Cohen Forrás: AFP/Valerie Macon

2. Majdnem tudós lett belőle


Az egyetemet történelem szakon végezte el, a szakdolgozatát pedig azokról az amerikai polgárjogi mozgalmakról írta, amelyeknek az egyik fontos eseményéről szóló filmben, A chicagói 7-ek tárgyalásában aztán évekkel később főszerepet játszott. Az egyetem elvégzése után fontolgatta a PHD fokozat megszerzését és a tudósi pályát is, de a színjátszás elragadta magával.

3. A híres karaktereinek megvolt az előképe a saját életében


Tinikorában aktívan művelte a breaktáncot az utcán, ami Ali G figurájában köszönt aztán vissza. Az egyetemet otthagyva egy ideig modellként is dolgozott, mint ahogyan a divatszakmában tevékenykedő Brüno. Majd egy tévécsatornánál elhelyezkedve először riporterként és műsorvezetőként működött, miként az általa kitalált Borat.

4. Papírja van róla, hogy bohóc


Párizsban, a híres École Philippe Gaulier tanodában, személyesen a legendás bohóc, Philippe Gaulier oktatásában részesült bohócképzésben. Saját bevallása szerint a mestere és a tőle tanultak nélkül soha nem ért volna el ekkora sikereket a komikusi pályáján.

5. A szőrtelenítés központi szerepet tölt be az életében


Közismert róla, hogy szinte sosem vesz részt nyilvános eseményen, interjún a saját, privát énjével, hanem mindig az épp aktuális alteregója szerepében jelenik meg, azaz Boratként, Brünóként, Ali G-ként, vagy épp Aladeen tábornokként. Ezért viszont komoly előkészületeket kell tennie, és áldozatokat hoznia. Borat ugyanis olyan szőrös, hogy egy „vele" való szereplés előtt legalább hat hétig növeszti a haját, arc- és testszőrzetét. Ali G kacifántos szakállaihoz is szükséges minimum 4 hét szőrnövesztés. Pláne, ha előtt Brünót játszotta, aki miatt pedig tökéletesen szőrtelenné válik, mindenhol.

6. Kimagaslik a komikusok közül


Nemcsak azért, mert 2018-ban a rangos Time magazin a világ 30 legjobb kortárs komikusa közé választotta, hanem a méretei miatt is: 191 centiméter a testmagassága.

7. A feleségével Budapestet is meglátogatták


Közel 20 éve az ausztrál színésznő, Isla Fisher a párja, 2010 óta pedig a felesége is, három gyermekük született. Három évvel ezelőtt pedig közösen jártak Budapesten, és erről a közösségi médiában sem haboztak tudósítani.

20 éve az ausztrál színésznő, Isla Fisher a párja Forrás: Getty Images via AFP/2019 Getty Images/Frazer Harrison

8. Szerinte Hitler is hirdethetne a Facebookon


Fontos számára a társadalmi és politikai aktivitás. 2015-ben feleségével egymillió dollárt adományoztak egy menekülteket segítő szervezetnek, amit elsősorban kisgyerekek egészségügyi, higiéniai, oktatási és élelmezési céljaira használtak fel. De akkor sem marad csendben, ha kényes ügyekről kérdezik, szerinte például a Facebook, a Google és a YouTube minden idők legnagyobb propagandagépezetét működtetik olyan szabályok szerint, amik simán megengednék Hitlernek is, hogy hirdessen náluk.

9. Imádja a pankrációt


A kedvenc sportja gyerekkora óta az egyfajta előadóművészetként is nézhető pankráció, az egyik legjobb barátja pedig ettől nem függetlenül a pankrátorból lett hollywoodi színész, John Cena.

10. A példaképe is kedvelte az alteregókat


Az általa legnagyobbra tartott és példaképének tekintett színész-komikus Peter Sellers, aki szintén híres volt arról, hogy felismerhetetlenre maszkírozva különböző alteregókat játszott el, akár egy filmen belül is, mint a Lolita vagy a Dr. Strangelove esetében.

A Kultúra rovat további cikkei:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.