Megnéztük a Kígyót: egy elbűvölő, de kegyetlen pszichopata vallomásai

Forrás: NORTHFOTO/© 2021 by Entertainment Pictures/Netflix -
filmajánló Netflix magazin The Serpent
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Netflix és a BBC One által közösen készített minisorozat Charles Sobhraj legendás történetéről szól, aki az 1970-es években nyugati turistákra vadászott Dél-Ázsia „hippi útvonalán". Miért ő a Kígyó, és egyáltalán miről szól a történet?

A félig indiai és félig vietnámi származású csaló, Charles Sobhraj (Tahar Rahim) végez tizenkét nyugati turistával, elveszi minden vagyonukat, majd lopott irataik segítségével beutazza egész Ázsiát. Nehéz átlátni rajta, hiszen karaktere szellemes, magával ragadó, ugyanakkor félelmetes is, mert dermesztő pszichopata énjét képes totálisan elrejteni mások előtt.

A főszereplőt mégsem eredeti nevén, hanem „Alain Gautier" álnéven ismerjük meg a sorozat epizódjaiban. Részről-részre kristályosodik ki, hogy honnan ered a "művészneve", valamint azt is megtudjuk, hogy interkontinentális útlevél- és ékszermosási csalóhálózatát hogyan tudta terjeszteni. A történet előrehaladtával könnyen elveszünk a gyilkosságok hálójában, és nemcsak a halálesetek, hanem az ellenségei száma is növekedni fog.

A kígyó, Netflix film Forrás: NORTHFOTO/© 2021 by Entertainment Pictures/Netflix

A legtöbb epizód a Gautier-gyűrű egyik tagját helyezi a reflektorfénybe. A néző idővel megérti, hogyan és miért fogadta el Marie (Jenna Coleman, aki egyébként egyszer flörtölt Harry herceggel) segítségét, akit mindig annak függvényében mutatott be, hogy mi volt a célja: rubineladás, vagy az illető személyazonosságának ellopása. Végül társul mellé régi munkatársa, Ajay (Amesh Edireweera), aki minden egyes újoncot fenntartásokkal és gyanúval kezel majd.

Megismerjük Charles Sobhraj áldozatainak hátterét is, köztük a holland házaspárt, Helenát (Ellie de Lange) és Willemet (Armand Rosbak), akiket elkábítottak és elevenen elégettek, és ott van még Vitali (Kaleli Hakim), Teresa (Alice Englert) és Connie-Jo (Dasha Nekrasova) is, valamint Dominique (Fabien Frankel) egy szerencsétlen nyugati turista, akit Sobhraj beteges módon a házában tart, hogy segítsen neki és embereinek a háztartásban. A férfi azon kevés áldozatok egyike, akiknek sikerült megszöknie Sobhraj tébolyából.

A nyomozás résztvevőinek nehéz dolga van. Az egész műveletet Herman Knippenberger (Billy Howle), a thaiföldi holland nagykövetség egyik alkalmazottja követi nyomon, aki mélyen arra gyanakszik, hogy két társának eltűnése és halála egy tágabb, baljósabb akció része lehetett. Célja, hogy lerántja a leplet a hidegvérű pszichopatáról.

A főszereplőktől a mellékszereplőkig mindenki remekül játszik, a sorozat helyszínei és hangulata pedig tökéletes képet festenek az 1970-es évekről. A gondosan kidolgozott jelenetek besszippantják a nézőt egy olyan világba, amelyben megismerheti a szereplők különböző nézőpontjait, valamint a jó és a rossz harcát az igazságszolgáltatásban.

Összességében: ezt az igaz történeten alapuló mesteri sorozatot nem érdemes kihagyni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.