Kánikula lesz hétvégén – erre figyelj a hőségben, hogy ne legyen baj!

Forrás: Thinkstock -
napozás Országos Mentőszolgálat Alapítvány klíma kánikula ájulás hőség UV-sugárzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szombaton és vasárnap igazi strandidő lesz, nagyon erős lesz az UV-B sugárzás. Íme, a legfontosabb tudnivalók egészséged megőrzése érdekében!

Megérkezett a kánikula. Szombaton derült, napos, száraz idő várható. Délutántól a Dunántúlon lehet több a gomolyfelhő, és ott egy-egy zápor előfordulhat. Akár 34 fok is lehet napközben.

Forrás: RIA Novosti/Alexei Danichev

Vasárnap kicsit felhősebb, de továbbra is napos idő valószínű. Néhol - nagyobb eséllyel az Északi-középhegység térségében - lehet egy-egy zápor. A maximumok 29 és 33 fok között alakulnak – írja előrejelzésében a met.hu. Arra is figyelmeztetnek, hogy nagyon erős UV-B sugárzás várható, így hamar le lehet égni.

De nemcsak a leégésre kell fokozottan figyelni a hőségben. Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány szedte pontokba, ilyenkor mire kell ügyelni a leginkább:

1. Soha nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy legalább napi 2 liter folyadékot fogyassz el, ami lehetőség szerint nem cukros és főleg nem alkoholos. Ez a mennyiség testalkattól, hőmérséklettől és egyéni szükségletektől függően akár 3-4 literre is emelkedhet a nyári hónapokban.

2. A melegben kerüld el a tojásos, húsos ételeket, mert ezek vezethetnek legkönnyebben szalmonellás megbetegedésekhez. Egyél helyette ásványokban és vitaminokban gazdag zöldségeket, gyümölcsöket, készíts mindig friss ételeket.

3. Ne legyél hosszabb ideig és a déli órákban a napon, hiszen könnyen hőgutát vagy napszúrást kaphatsz. Legyen barátod a kalap, extrém esetben a vizes kendő. Ha valaki melletted ájul el, nemcsak, hogy árnyékba kell őt húzni, de hűteni is kell a testét és orvost hívni. Ha eszméleténél van, nem alkohol tartalmú, hideg folyadékkal itasd meg.

4. Ne ugorj fejest felelőtlenül a vízbe! Felhevült tested mindig zuhannyal hűtsd, a vízbe pedig mindig fokozatosan, körültekintően menj bele, hogy elkerüld a hirtelen hőmérsékletváltást. A hirtelen hideg víz reflexes légzésmegállást okozhat!

A légkondícionáló veszélyeiről és arról, milyen betegségeket okozhat már írtunk, IDEkattintva tudod elolvasni a cikket!


5. Légkondicionáló helyett hajnali és éjszakai szellőztetés, lesötétített ablakok! 30-35 fokból 21 fokba érkezni talán kellemes, de semmiképpen sem egészséges. A hideg és meleg levegő közötti ingázás nagy eséllyel megfázáshoz, rosszabb esetben tüdőgyulladáshoz vezet. Próbáld ezeket mérsékelni, illetve irodákban, autókban sem túlságosan lehűteni a levegőt.

6. 11 és 15 óra között ne napozz, és minden napozás, valamint a nyári mindennapok során is használj napvédőt, UV szűrős kozmetikumokat! Itt már bemutattunk néhány szuper naptejet is.

7. Védd a szemed! Hordj napszemüveget, amely UV védelemmel ellátott, hiszen az erős napsütés a szemünkben is kárt tehet.

8. Kerüld a feketét. Hiába divatos, ha jobban magába szívja a meleget és közérzeted csak negatívan befolyásolja. Válassz inkább fehér pamut és vászonruhákat, amelyek a fényt is visszaverik és a szellőzést is biztosítják.

9. Harcolj meleggel a meleg ellen! Indítsd be a szervezet önhűtő funkcióját egy meleg leves vagy forró tea segítségével! Talán elsőre csábítóbb egy hideg limonádé gondolata, de egy forró itallal sok esetben kedvezőbb hatást érhetsz el hőháztartásod helyrebillentését illetőleg. Itt már bemutattuk a legjobb hűsítő finomságokat.

Történelmi siker Wimbledonban - Babos Tímea, csak így tovább!http://www.life.hu/news/20140704-wimbledon-2014-babos-timea-es-kristina-mladenovics-bejutott-a-noi-paros-elodontojebe.htmlBabos Tímea - oldalán Kristina Mladenoviccsal - bejutott a női páros elődöntőjébe csütörtökön a wimbledoni teniszbajnokságon, miután három szettben legyőzte az Alla Kudrjavceva, Anastasia Rodionova orosz, ausztrál duót. News--Megvan a világ legrövidebb nevű települése – „ó"http://www.life.hu/news/20140703-a-vilag-legrovidebb-nevu-telepulese-norvegiaban-a-leghosszabb-pedig-uj-zelandon-van.htmlA Norvégia északi részén található falu neve mindössze egyetlen betűből áll.NewsOrigoElmarad a Balaton-átúszáshttp://www.life.hu/news/20140703-a-balaton-atuszas-elmarad-az-idojaras-miatt-a-vizminoseg-viszont-kivalo.htmlEgy héttel elhalasztják a 32. Balaton-átúszást, mert a szervezők szerint az időjárás nem kedvez a tóátúszásnak. Közben a hatóság kijelentette: kiváló a Balaton vízminősége.NewsOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.