Itt a hőségriadó: tombol a kánikula egész hétvégén!

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Vvvita -
napozás hőségriadó hőségriasztás hűtés ÁNTSZ tanács országos tisztifőorvos kánikula naptej leégés UV-B
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tartós kánikula miatt péntek 0 órától vasárnap éjfélig hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos. A szerencsések a 23 fok körüli Balatonban hűsölhetnek. Íme, néhány jó tanács, mire kell figyelned ilyenkor, hogy elkerüld a bajt!

Az ÁNTSZ közleményében azt írta: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban egyre forróbb léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé. Az egyre melegebb éjszakák miatt a napi középhőmérséklet pénteken főleg az Alföldön és a nagyvárosokban, szombaton és vasárnap máshol is egyre többfelé meghaladja a 25 Celsius-fokot, így az országos tiszti főorvos által elrendelhető három fokozat közül most a másodfokú intézkedés lép életbe – írja az MTI.

Forrás: Thinkstock

Az ÁNTSZ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kér mindenkit, hogy a nagy melegben igyon minél több folyadékot, 11 és 15 óra között semmiképpen ne legyen a tűző napon, védje bőrét a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítményekkel.

Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet főigazgató-helyettese az MTI-nek azt mondta: a hétvégén nagyon meleg lesz. Országosan 25 fok felett alakul a napi középhőmérséklet, és a nagy városokban még melegebb lehet. A maximumhőmérséklet akár 33-35 fokot is elérhet, és éjszaka is 20-22 fok körüli meleg lesz.

Erre figyelj a hőségben, hogy ne legyen baj!

Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány már korábban pontokba szedte, ilyenkor mire kell ügyelni a leginkább. A praktikus tanácsokért a kánikulával kapcsolatban kattints IDE!

Érdekesség, hogy 2007 óta július harmadik hetében minden évben el kellett rendelni a hőségriasztást. Ilyen nagy melegben fontos hűteni a testhőmérsékletet. Ajánlott hűvös helyen, légkondicionált helyeken lenni. A ventillátor is hasznos lehet, de 35 fok felett az sem hatásos, mivel a meleg levegőt forgatja, és hozzájárul a szervezet kiszáradásához is.

Vigyázz, betegséget okozhat a légkondi!

A hőség ellen egyre több lakásban védekeznek klímaberendezésekkel. A nem szakszerű felszerelés és karbantartás azonban komoly veszélyforrás lehet. Ebből a cikkünkből megtudhatod, milyen betegségeket okozhat a légkondi.

Az egyébként ajánlott napi 1,5-2 liter folyadékon felül még legalább ugyanennyi, sportolóknak és fizikai munkát végzőknek pedig ennél is több folyadékot kell inniuk - mondta Páldy Anna, hozzátéve: lehetőleg ásványvíz, illetve tiszta gyümölcs-, vagy zöldséglé formájában. A tömény alkohol és a cukrozott szénsavas üdítő nem ajánlott.

A hőség miatt veszélyeztettek közé tartoznak az idősek, a szív- és érrendszeri, a légzőszervi és az anyagcsere-betegségben szenvedők, továbbá a cukorbetegek, a túlsúlyosak és a gyermekek.

Hűsítő fűszerek kánikula ellen

Kánikulában az igazi, meleg vacsora is belefér az étrendbe, csak a megfelelő fűszereket, alapanyagokat kell kiválasztani hozzá. Melyek ezek? Itt megtudhatod!

Az UV-sugárzás is nagyon erős lesz. Emiatt is fontos, hogy a déli órákban tartózkodj hűvös, árnyékos helyen és kerüld a napozást! A szuper naptejekről ITT írtunk már nektek. Ajánlott továbbá széles karimájú kalap és UV-szűrős napszemüveg viselése.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.