Idén Budapesten rendezték meg a World of Coffee 2017-et, ami Európa legnevesebb kávékról szóló eseménye. Én is ellátogattam, hogy találkozzak szakemberekkel, és inspirálódjak, hiszen a kávé és a gasztronómia sok ponton összefonódik.

A standok között sétálva azt sem tudtam, mit nézzek meg először. Különböző, ipari nagyságú kávépörkölők, kreatív kiegészítők – olyanok, mint a ceruzából készült tamperek –, valamint számtalan interaktív látványosság fogadott.

Itt találkoztam először a "kávéfilter" fogalmával, így egy ilyen kávét mindenképp meg kellett kóstolnom... Ízlelgetés közben váltottam pár szót az egyik magyar speciality kávézó képviselőjével, aki elmesélte, hogy az amúgy elsőre teának tűnő arabica kávé hogyan kap ilyen hihetetlenül gyümölcsös aromát. Mint kiderült, a titok a kávé feldolgozási módjában rejlik. Savassága attól függ, hogy mosott vagy száraz eljárással készül. A filterkávé elkészítésénél a kávéőrleményt egy papírfilterbe teszik, majd forró vizet ráöntve hagyják átcsöpögni 7-8 percen keresztül.

Zöld kávébabokForrás: Marton Adrienn

Korábban nem kóstoltam hasonló típusú kávét, de az egészen biztos, hogy más, mint a jól megszokott eszpresszó.

Hasonló meglepetés volt az úgynevezett Chai Latte. Ez valójában egy tea, tejjel felöntve - mégis a kávékultúrához köthető. Kóstolást kóstolgatás követett... Kedvencem lett egy autentikus indiai tea, ami a maga gyömbéres, feketeborsos, fahéjas, kardamomos ízvilágával teljesen elvarázsolt. Ráadásul a tej mindezt elképesztően selymessé varázsolta. Persze nem csak kávékóstolásra volt lehetőségem. Kipróbáltam a kávé őrölését és préselését is. 

Ételstylistként a barista versenyt vártam a legjobban, ahol elképesztő latte art kreációk születtek. A „tejhabművészetnek" tulajdonképpen a baristák képzelete szab csak határt, amit a kávé felszínén megjelenő aranybarna réteg (crema) és a nagyon finom állagú tejhab kombinálásával alakítanak ki. Jellemző alapmotívumnak számít a szív és a rosetta, a tapasztaltabbak körében pedig a hattyú forma.

Jellemző alapmotívumnak számít a szívForrás: Thinkstock

Sok-sok új ízélményt szereztem a kávék világából, ellestem pár kávékészítési technológiát, és biztos vagyok abban, hogy a közeljövőben felkeresek egy budapesti speciality kávézót, ahol szakemberek még jobban beavatnak a kávézás izgalmas világába. Addig viszont megfogadtam magamnak, mostantól figyelek arra, hogy milyen kávét iszok reggelenként, és nemcsak rohanva teszem azt, hanem úgy igazán megadom a módját!