fűszeres étel trükk izzadás baktérium izzadásgátló bőrápolás koffein
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nincs annál kellemetlenebb, mikor az elegáns nyári ruhánk vagy felsőnk oldalát csúnya foltok csúfítják el. A kellemetlen izzadást és a testszagot pedig nem is annyira nehéz elkerülni: próbáld ki a Life.hu praktikáit!

Szőrtelenítés és testradír

A kellemtelen szagokra továbbra is az egyik legjobb megoldás a szappan használata és a rendszeres mosakodás. A hónaljban található pihék viszont még ezek hatékonyságát is csökkentik: a szőrrel borított területen sokkal szívesebben tenyésznek a testszag kialakulásáért felelős baktériumok, s alapos szőrtelenítés nélkül még átmenetileg is nehéz megszabadulni tőlük. A fürdés közben hetente egyszer-kétszer használt testradír ugyan segíthet, de az epilált bőrt sokkal könnyebb tisztán tartani. A testradírozáson és az epiláláson kívül a szappan vagy tusfürdő fajtája is mérvadó: a természetes antibakteriális hatású teafaolajos szappan az egyik legjobb választás.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Így segítenek a gyógynövények

A kellemetlen foltok és szagok ellen különféle gyógynövények segítségével is felveheted a harcot: a levendula vagy a zsálya teaként fogyasztva csökkenti az izzadást, de csak akkor, ha nem forrón vagy jéghidegen fogyasztod. Ugyanezek a növények külsőleg is hatékonyak, tisztálkodáskor szappanban, utána pedig esszenciaként a bőrre kenve segítenek. Ugyanígy hat a varázsmogyoró-főzet is, mellyel nedvesíts be egy vattakorongot, s rendszeresen töröld át vele az izzadásra hajlamos helyeket: kellemes illatú, szárít és dezodorál.

Szódabikarbóna, timsó, citromlé

A szódabikarbóna szagsemlegesítő, gomba-és baktériumölő hatását régóta felhasználjuk a takarításban, itt az ideje, hogy a bőröd is megbarátkozzon vele. A fehér porból szórhatsz egy keveset a cipődbe, vehetsz szódabikarbónás lábfürdőt, s közvetlenül a hónaljadra is szórhatod. Ugyanígy hatásos lehet a jó öreg timsó is, melyet még nagyapáink használtak a borotválkozás okozta sebek fertőtlenítésére. Furcsa neve ellenére egy természetes ásványról van szó, mely kiválóan fertőtlenít. A baktériumok elszaporodása ellen a savas környezetet teremtő citrom is segíthet, csak arra vigyázz, hogy sérült, irritált bőrön ne használd.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Óvatosan a koffeinnel és a fűszerekkel!

A koffeint tartalmazó italok ugyan kellemesen feldobnak, ám emelik a testhőmérsékletet, ezáltal izzasztanak. A fűszeres, csípős ételek ugyanilyen melegítő hatásúak, így a nyári partikon inkább kerüld el ezeket. Bizonyos élelmiszerek pedig olyan illékony vegyületeket tartalmaznak, melyek nemcsak a véráramba kerülnek be, de a testszagunkat is megváltoztatják. A hagyma, fokhagyma, a kéntartalmú brokkoli, káposzta, vagy a kolintartalmú máj például már érezteti hatását.

Öltözködési trükkök

A nyári melegben viselj szellős, természetes anyagból készült ruhadarabokat, a műszálas vagy szoros ruházatot pedig hagyd inkább a hidegebb napokra. Az izzadságfoltok a fekete vagy fehér anyagokon látszanak meg a legkevésbé, így a fehér, lehetőleg lenvászonból készült felsőknek nyáron nagy hasznát veheted. A szürke vagy pasztell anyagokon viszont nagyon feltűnőek az anyag elsötétedését okozó foltok, így ha szereted ezeket a színeket, akkor lehetőleg bővebb szabású vagy hónaljban alaposan kivágott darabokat válassz - a pólóknál pedig jól jöhet a verítéket magában tartó hónaljtapasz.

Egyre több a mutáns ember: nincs szagukhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130123-minden-otvenedik-ember-olyan-mutans-genvarianst-hordoz-amelynek-koszonhetoen-nincs.htmlMa már lehetséges: izzadj rózsaillatút!http://www.life.hu/szepulj/20130114-eheto-dezodorok-izzadasgatlok.htmlItt a bizonyíték: a sztárok is izzadnak!http://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20121212-kowalsky-balazs-jogaorat-tartott-sztaroknak.htmlFolyamatosan veszélyben az élete: képtelen izzadni a kislányhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110901-folyamatosan-veszelyben-az-elete-keptelen-izzadni-a-kislany.htmlAz evolúciós fejlődés új állomása? A szorongás előnyeihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110415-szocialis-szorongas.htmlA helikopter-szülők miatt hajlamosak a gyerekek a szorongásrahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120829-a-tulsagosan-aggodo-szulok-miatt-hajlamosak-a-gyerekek-a-szorongasra.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.