Ha már nem bírod a hőséget: öt hely Budapesten, ahol átvészelhető a kánikula

Fotó: Csudai Sándor - Origo -
természet Gellért-hegy kánikula Margitsziget Városliget hőség Budapest Pál-völgyi-barlang
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha beüt a nyár, sokan azonnal rohannak a strandra vagy a fürdőkbe, az élelmesebbek hosszúra nyújtják a bevásárlást, alaposan szemügyre véve a hűtő- és húspult kínálatát. Mások a plázákban töltik a hétvégéket, de sokan választják a természetes légkondit, az erdőket, parkokat és a barlangokat is.

A természetben járva nemcsak megmenekülhetünk a tikkasztó hőségtől, de feltölthetjük saját energiakészleteinket is, ugyanis nemegyszer bebizonyosodott, hogy az erdei sétáknak, kirándulásoknak gyógyító ereje van.

Margitsziget

Minden évszakban mesés, de nyáron mutatja legszebb arcát a Margitsziget. Az évszázados múlttal, kalandos történelemmel rendelkező terület nemcsak a főváros életében, hanem a magyar irodalomban is fontos szerephez jut. Számos nagy költőnk írta verseit a lombos fák árnyékában, Gárdonyi Géza pedig mesés regényben dolgozta fel a névadó, Szent Margit legendáját.

A Margitsziget hatalmas, sík zöldfelületei remek lehetőséget adnak a piknikezéshez, a fák árnyékába húzódva pedig lehűthetjük a napon, játék közben felhevült testünket. A fasorok közt barangolva választhatjuk a kiépített vagy az alig járt utakat is, a rózsalugas vagy a japánkert pedig az egyik legjobb randihelyszín a szigeten.

Mivel a Margitszigetet minden oldalról körbeöleli a Duna, a folyó hozta hűs levegő biztosítja, hogy valóban élvezhessük a természetes klímát.

Margitsziget Fotó: Hirling Bálint - Origo

Városliget

Budapest tüdejének is nevezik a Városligetet, melynek történelméről szintén regényeket lehetne írni. Egészen a középkorig visszavezethető a története, és minden korszakban a város fontos és meghatározó helyszíne volt. Nincs ez másképp ma sem, hiszen többéves munka során majd teljesen megújul a Városliget.

Vadonatúj nagy játszótér, szabadtéri kondipark, futópálya és piknikezésre hívó rétek színesítik a parkot, miközben új kulturális létesítmények is épültek a Városligetben. A több mint száz hektáros területre szinte be sem szűrődik a város zaja, a napsugarak elől pedig a fák lombjai nyújtanak védelmet.

Városliget Forrás: Shutterstock

Gellért-hegy

Csodálatos panoráma nyílik a főváros pesti oldalára a Gellért-hegyről. A csúcsán álló Citadellát több útvonalon keresztül is megközelíthetjük, miközben végigélvezhetjük a fák adta árnyékot. A Szabadság-szobor és közvetlen környezete ugyan nem túl csendes, főleg a turistaszezonban, de nem kell sokat sétálni onnan, hogy a sűrűn elhelyezett padok valamelyikén megpihenhessünk. Kiépített sétaútvonalak, játszótér és rét is várja a kirándulókat, így tökéletesen alkalmas hétvégi családi program vagy testedzés helyszínéül. Ha a Gellért-hegyre szerveznénk randevút, csodáljuk meg a tetejéről a napfelkeltét.

Gellért-hegy Fotó: Csudai Sándor - Origo

Városmajor

Nemcsak a pesti oldalon, hanem Budán is találhatunk olyan parkot, ahová érdemes kilátogatni a rekkenő hőségben. A Városmajor eredetileg az Ördög-árok ártere volt, sokáig kaszáló, majd katonai tulajdonú terület, és csak a XVIII. századtól vált közparkká. Sokan csak el- vagy átsétálnak rajta és észre sem veszik, milyen kincs rejlik a Széll Kálmán tér közelében. A Városmajor menedéket nyújthat a hőség elől, és akkor is, ha már kezd elegünk lenni a városi forgatagból. A fák védelmében úgy érezhetjük, mintha kicsit megállna az idő.

Városmajor Forrás: MTI/Beliczay László

Pál-völgyi-barlang

A természet adta legjobb klímaberendezés azonban nem a parkokban, hanem a barlangokban működik. Feltárt és kiépített túraútvonallal rendelkező barlangból pedig több is található hazánkban, jó néhány ráadásul Budapesten. Ezek közül a legismertebb a Budai várbarlang, de sokan látogatják a Sziklakórházat, valamint a Szemlő-hegyi-barlangot is.

Hazánk leghosszabb barlangja azonban a Pál-völgyi-barlang, mely egész évben 11 Celsius fokos hőmérséklettel várja a látogatókat. Télen melegedni, nyáron hűsölni lehet a cseppköveiről nevezetes járatrendszerben. A Pál-völgyi-barlangot vezetett túrán látogathatjuk, és megcsodálhatjuk a hévizek évszázados munkáját, miközben lehűthetjük az aszfaltrengetegben felforrósodott testünket.

A Pál-völgyi-barlang Forrás: Facebook/Pál-völgyi-barlang

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.