Napjainkban az erősebb nem számára is egyre fontosabb az ápolt és fiatalos megjelenés, emiatt egyre több férfi használ kimondottan urak számára kifejlesztett kozmetikumokat, arctisztító és napfényvédő krémeket. Az is egyre gyakrabban fordul elő, hogy a férfiak is bevállalják a legmodernebb arcfiatalító kezeléseket, köztük a mikrofókuszált ultrahangos kezelést, a vékonyszálas kontúrterápiát vagy épp a botoxot.

A férfiaknak szerencsésebb a genetikai örökségük, mint a nőknek: bőrük ellenálló képességének köszönhetően sokkal később kezdenek öregedni, néhány karakteres ránc vagy az őszülő halánték ráadásul még vonzóbbá, érettebbé is teheti az arcukat. Bőrük sok tekintetben különbözik a hölgyekétől: 20%-kal vastagabb, jobb vérellátással, fokozottabb anyagcserével rendelkezik, erősebb kötőszöveteik és hormonális adottságaik miatt pedig a narancsbőr is elkerüli őket.

Forrás: Thinkstock

Fontos azonban, hogy jól bánjanak ezzel a kivételes genetikai hozománnyal: életmódjukkal, bőrük ápolásával és védelmével erősítsék ennek pozitív hatását.

"A férfiak bőre több kollagénrostot és faggyúmirigyet tartalmaz, mint a nőké, ezért nálunk 35 éves kor körül jelentkeznek az öregedés első jelei, akkor azonban hirtelen és látványosan. Ezért rendkívül fontos, hogy ebben az időszakban kiemelten figyeljenek bőrük ápoltságára" - végi dr. Kriston Renáta bőrgyógyász-kozmetológus.

A túl sok ápolástól is megbetegedhet a bőröd:
Aknék, pattanások, mitesszerek csúfítják a te arcodat is? Remélted, hogy a tinédzserévek végeztével búcsút inthetsz nekik, azonban semmi pénzért nem akarnak továbbállni? Ha te is a bőrödet csúfító hibák ellen harcolsz még a húszas éveid közepén is, íme, a segítség.

A mindennapi borotválkozás érzékenyebbé teheti a férfiak bőrét, és gyakran gyulladásos tüneteket provokálhat. "A rendszeres borotválkozás sérüléseket eredményez a bőr védelmét szolgáló hidrolipid rétegen, emiatt fokozódik a bőr vízvesztése, amely felgyorsítja az öregedés folyamatát. A borotválkozó szerek esetében érdemes elkerülni a magas alkoholtartalmú, égő érzetet okozó készítményeket" - tanácsolja a szakorvos, aki kiemelte, az arcszeszen kívül a férfiak ma már számos egyéb, speciálisan nekik kifejlesztett kozmetikumokat, például arctisztítót és szemránckrémet is használnak.

Forrás: Thinkstock

"Fontos az arctisztítást követő, reggel és este alkalmazott hidratáló krém, a nyári időszakban pedig érdemes 20 faktoros készítményt használniuk."

A kor előrehaladtával a férfiaknál is jelentkezhet kontúrvesztés az arcon. Náluk jelenleg a mikrofókuszált ultrahangos kezelés és a vékonyszálas kontúrterápia hódít. Ezek mindegyike segít megőrizni a férfias arc karakterességét. A férfiaknál a leggyakrabban végzett orvos-kozmetológiai beavatkozás a botoxkezelés, amellyel elérik, hogy a szemöldökök közötti mély, haragos megjelenést kölcsönző ráncok átalakuljanak.

Már elnézést! Az öregedés önmagában nem betegség:
Bár az idősödés valóban hozhat kisebb-nagyobb kellemetlenségeket, betegségeket, jó tudni, hogy az öregedés önmagában nem betegség. Más szavakkal, van egészséges öregedés is, amiről itt írtunk korábban.