A jóga megtanít arra, hogyan hozd ki magadból a maximumot, élj teljes életed, amelyet befolyásolni is képes vagy. Hiszen a jóga önmagunk megismerésének fontos eszköze, a figyelmünk igába vonása, tudatos irányítása, amely jóval túlmutat a jógaszőnyegen.

A meditáció jótékony hatásait kutató tanulmányokról naponta olvashatsz az újságok hasábjain. Bizonyították, hogy a meditáció fejleszti az idegrendszert, javítja a koncentrációt, erősíti az immunrendszert, hatékony a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és kezelésében, száműzi a stressz káros következményeit az életedből, kiegyensúlyozza a hormonháztartást. Kimutatták, hogy a régóta meditálóknál mind az agy szürkeállományának, mind a fehérállományának a tömege növekedett, holott előtte úgy tartották, hogy 20 éves kortól ez a folyamat megáll. 

Thinkstock

Mindemellett a személyiség fejlesztésében egyedülálló a meditáció, legfontosabb hozománya a tudatosság fejlesztése, mely az egész életedet átformálhatja. Segít másképp látni a problémákat és a helyes döntéseket meghozni, illetve az elmédet bizonyos dolgokra programozni.

A meditáció nem kell, hogy hosszú legyen, de rendszeres igen: ekkor érezheted igazán feltöltő, pihentető hatását is. A meditáció segít megtapasztalni különböző tudatállapotokat, amelyeket valószínűleg akkor is megtörténnek veled, ha nem meditálsz, csak nem feltétlenül van tudomásod róla. Meditációban tudatosulhatnak, és meg is tudod hosszabítani őket. Választ adhat továbbá a belső utazás arra a kérdésre is, hogy ki vagy te valójában, és hogyan működik a világ.

Hogyan meditálj?

A leggyakoribb póz meditációhoz a kényelmes, keresztezett lábú ülés egyenes háttal. Ha nem elég nyitott a csípőd, akkor ülj párnára, pokrócra vagy akár egy könyvre, hogy a térded a csípőnél lejjebb kerüljön és el tudd lazítani a lábakat. Ülj úgy, hogy erre az időre ne kelljen megmozdulnod, teremts ideális környezetet a csend gyakorlásához.

Forrás: Thinkstock

A figyelmed ekkor még szétszórt, több mindenre irányul. Kezdd el figyelni a légzésed. A lélegzet híd a test és az elme között. Segíthet egy meditációs technika is, amely lassítja az elmében zajló folyamatokat, és elvezet az áhított csendbe, ami a meditáció lényege. Időzz ebben a csendben minél tovább, gyakorlással egyre könnyebben és egyre hosszabb ideig. A meditáció gyakorlásához kezdőként érdemes felkeresned egy felkészült jógaoktatót, azonban a következő videót otthon is kipróbálhatod! Kattints ide! 

Erre figyelj!

A túl sok meditálás veszélyes lehet! Mentális, pszichés zavarokkal csak egy felkészült jógamester személyes felügyelete melllett és engedélyével gyakorolj!

  Te mennyire éled meg a mindennapokat? Tudatosan éled az életed? Töltsd ki tesztünket - kattins IDE!