A te lurkód is túlsúlyos? Ezek az ételek kerüljenek tiltólistára!

Forrás: Thinkstock -
szülés túlsúly gyermekegészség egészséges életmód fogyókúra gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokszor még magunknak sem könnyű összeállítani a megfelelő étrendet, de talán még nehezebb helyzetbe kerülünk, ha a gyerekek menüjét álmodjuk meg. Dietetikust kérdeztünk arról, mik azok, amiket érdemes figyelembe venni az ételek és italok kiválasztásánál. 

Meg kell tanítani a helyes étkezést

Forrás: Thinkstock

Fontosak az adagok és a jó példa

„Már gyerekként érdemes arra nevelni a kicsiket, hogy fontos a napi 4-5 étkezés, mert ez hozzájárul ahhoz is, hogy felnőttként se legyen étkezési problémájuk. Azt is érdemes észben tartani, hogy

enni mindent lehet, nem szabad semmit tiltani, csak a mennyiségre kell odafigyelni.

Az adagokat lehet felezni, vagy egyszerűen csak csökkenteni, a köretet is lehet variálni, minél több zöldséget, salátát adni a fogásokhoz. Emellett nagyon fontos az is, hogy a szülők jó példával járjanak elöl: ha valamit tilt az anyuka, de közben ő maga a gyerek előtt eszi, akkor hitelét veszti a dolog.”

Tiltani semmit sem kell, de íme, néhány hozzávaló, étel és ital, amiket nem feltétlenül kell adnod a gyereknek:

Cukor

Hatással van a szívre, koleszterinkáoszt okoz, diabéteszhez vezet, falánkká tesz - korábban ITT összeszedtünk néhány sokkoló tényt arról, mi is művel a cukor a testtel. A lista végigolvasása után kétség sem marad afelől, hogy a gyerek szervezetére sincs jótékony hatással a cukor. De vannak apró trükkök, amelyekkel édessé teheted az életet - egészséges módokon is. ITT és ITT adtunk pár tippet ahhoz, hogyan szoktasd le róla, de egy korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy mennyire jó megoldás a hagyományos cukor helyett a barna cukor, a gyümölcscukor, illetve a többi, mostanában divatos cukorféle. Alternatívaként ott van még a méz, amivel ugyanúgy készülhet sütemény, vagy akár nyári limonádé, mint a hagyományos cukorral, és bár kalóriát a méz is tartalmaz, mégis sokkal egészségesebb választás.

Forrás: Thinkstock

Fehér liszt

Biztosan nagyon sokszor olvastad már, hogy a fehér lisztet tartalmazó ételeket azért érdemes kerülni, mert a szervezetbe kerülve gyorsan emelik a vércukorszintet, majd ugyanilyen hamar vissza is esik a cukorszint, ezáltal a farkaséhség is garantált. Ráadásul a fehér lisztes kenyerek, péksütemények bőven tartalmaznak kalóriát, tápanyagot viszont kevésbé. Mit válassz a fehér liszt helyett? Ott van a teljes kiőrlésű rozsliszt, a zabliszt, a durumliszt, amik rostban is nagyon gazdagok. Tehát szénhidrátra nagyon is szükség van, csak az nem mindegy, milyen minőséget választasz - ITT írtunk arról, miért érdemes a sötétebb színű lisztek közül válogatnod.

Üdítők

Unja a lurkó a vizet, netán meg sem issza? Ekkor jönnek a cukrozott teák, gyümölcslevek, szénsavas italok? Csak óvatosan ezekkel, hiszen rengeteg rejtett kalória bújik meg egy-egy üveg üdítőben. Ráadásul - több más negatív hatásuk mellett - a szénsavas italok még a csontoknak és az emésztésnek sem tesznek jót. De mi legyen akkor, ha a gyerek unja a vizet? Egyrészt készíthetsz neki otthon teát, mindössze arra figyelj, hogy cukor helyett mézzel vagy barna cukorral édesítsd, és facsarj bele citromot. De remekül működik egy finom citromos-mentás limonádé is, de EZEK közül is válogathatsz. Sőt, ha van otthon megfelelő eszközöd, facsarhatsz frissen leveket neki almából, répából, narancsból - igazából bármiből.

Gyorsételek

Melyik gyerek ne szeretné a hamburgert sült krumplival? Néha belefér ez is az étrendbe, de törekedj arra, hogy ne legyen rendszeres a dolog. Hiába telítenek el ezek az ételek, tápanyag- és vitamintartalmuk alacsony, ellenben hizlalnak, nem is kicsit. Ha a gyerek mindenképp hamburgerre vágyik, készíts neki egészséges variációkat, amik nemcsak finomak, de vitaminokat is tartalmaznak - kedvenc receptünket ITT találod! De a nyári grillpartikon is süthetsz finomságokat, amit a gyerekek is imádni fognak!

Nassolnivalók

Mindig van otthon chips, csoki, nápolyi és egy jó adag fagyi? Ne csodálkozz, ha a gyerekek nehezen állnak nekik ellen. Pedig a gyorsételekhez hasonlóan ezek is csak üres kalóriákat jelentenek. De mi a megoldás, ha a lurkók valami nasira vágynak? A gyümölcs és a zöldség mindig jó döntés, de érdemes őket úgy tálalni, hogy a kicsik is megkívánják, és ne csak a kötelező vitaminokat lássák bennük. Vágd csíkokra a répát, az uborkát, és készíts melléjük házi krémet, feta- vagy tonhalkrémet. A gyümölcsöket kockázd fel, és pucold meg nekik, úgy szívesebben megeszik. De chipsből is készíthetsz olyat, ami sokkal jobb választás a boltiaknál - ITT megmutattuk, hogyan. Sőt, egészséges nassolnivalót is tudsz pofonegyszerűen sütni - ITT és ITT adtunk már tippeket, hogyan.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.