futok2016 gyaloglás szabadtér futás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kinek nem ajánlott a futás? Hogyan érdemes elkezdeni, ha teljesen kezdő vagy? Miért kell odafigyelni a légzésre, és milyen terepen egészséges a futás? Tudj meg mindent a cikkünkből!

Így kezdd el!

Ha rászántad magad a futásra, érdemes előbb 10-15 perces, gyorsabb ütemű gyaloglással kezdened, majd fokozatosan növelned a terhelést vagy az időtartamot, így előbb-utóbb képessé válsz akár 60 percig is folyamatosan futni.

Sajátítsd el a tökéletes technikát!

Soha nincs késő belekezdeni az edzésbe! Hámori Barbi, a Move it, Blondie! bloggere hétről hétre olyan mozgásformákat, edzéstípusokat mutat be, amelyekkel garantáltan csúcsformába kerülsz. Barbi a héten egy futótechnikai edzésre látogatott el, ami nagyon hasznos lenne mindenkinek, aki rendszeresen fut!

Válassz helyszínt!

A betonon való futással nagyon vigyázni kell: túl nagy terhelés érkezik a bokára, a csípőre és a térdekre, ezért egyáltalán nem egészséges. Célszerűbb gumis, füves vagy salakos pályát választani, melyek kímélik az ízületeket.

Forrás: Youtube

Bemelegítés

A bemelegítés sok szempontból is nagyon fontos az edzés megkezdése előtt. Egyrészt felkészíti a testet a mozgásra, fizikailag és lelkileg segít ráhangolódni az edzésre, csökkenti a sérülésveszélyt, és megmozgatja a merev izmokat. Ha elmarad a bemelegítés, a szervezetet felkészületlenül éri a terhelés, ami könnyen keringési rendellenességekhez és izomsérülésekhez vezethet. Ha tudsz, szánj legalább 5-10 percet a bemelegítésre edzés előtt, ebben pedig szerepeljenek nyújtó gyakorlatok is. Nemcsak az edzőteremben, de a szabadban is simán elvégezheted a bemelegítést és a nyújtást. Nagy Amarilla meg is mutatja, hogyan.

Vigyázz a sérülésekkel!

Ahogy egyre hosszabbak lettek a nappalok, úgy szaporodott a futók száma is az utcákon, parkokban. Mivel ez a sport sokakat csábít, érdemes összeszedni, mik azok a sérülések, amelyek igen gyakori velejárói a futásnak, és amelyek ezek közül azok, amelyekkel már orvoshoz kell fordulni. Olvasd el a Life.hu cikkét!

Légzés

A legtöbb alkalmi futó két hibát követ el: tüdőlégzést alkalmaznak, és szaporán veszik a levegőt futás közben. Ennek az eredménye az lesz, hogy kevesebb oxigénhez jutnak az izmaid, és pillanatok alatt kifulladsz. A legközelebbi futásod közben tudatosan figyelj oda arra, hogy mélyen (ne kapkodva!) vedd a levegőt a hasadba. Itt megmutatjuk hogyan tanuld meg a hasi légzést. Hidd el, így sokkal jobban fogsz teljesíteni.

Forrás: Dreamstime

Kinek nem ajánlott?

Azoknak, akik nagyobb súlyfeleslegük van, nem ajánlott a futás. Minél túlsúlyosabb valaki, annál nagyobb terhelést kap a test: az ízületek és a csontrendszer. Nagy Amarilla aerobikoktató, gerinctréner, a Life.hu szakértője a következőkre hívja fel a figyelmet: „Én is ismerek súlytöbblettel futó hölgyeket és urakat, akiknek viszont a futáshoz megfelelő az izomerejük, állóképességük és az ízületi állapotuk. Az tény, hogy nagy súlytöbblettel először nem a futás, sokkal inkább egy ízületkímélő mozgás javasolt, például kerékpározás, úszás. Ismerek olyan embert is, aki 30-40 kilós felesleggel kezdett futni, le is fogyott, de a futás mellett rendszeresen végzett saját testsúlyos gyakorlatokat, amikkel erősítette az ízületeket, a csontrendszert. Ha azonban valaki az edzés miatt fájdalmat érez a térd és a boka területén, hagyja abba, és váltson mozgásformát. A fokozatosságra is oda kell figyelni; nem félmaratonnal kell kezdeni, hanem mondjuk kocogással, hogy a csontok is megszokják a mozgásformát."

A 10 legjobb zeneszám futáshoz

Veled is sokszor előfordul, hogy nincs elég motivációd a sportoláshoz? Pedig egy jó edzőtárssal, vagy ha jobban szeretsz egyedül futni, néhány pörgős számmal is feldobhatod az edzésedet. Motiváld magad a legjobb ritmusokkal!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.