A várandóság egy csodás időszak, de a társadalomban beidegződött tévhitek igencsak beárnyékolhatják. Korábban már összegyűjtöttünk pár ilyet, ezt a sort pedig most folytatjuk. 

 

Forrás: Leilani Rogers/photosByLei
A szülés elhallgatott oldala

Kezdjük ott, hogy a filmekkel ellentétben a szülés nem abból áll, hogy elfolyik a magzatvíz, berohansz a kórházba, majd pár pillanattal később megszületik a kisbabád, és egyből kisimult arccal öleled magadhoz az egyszemélyes szobádban, mindezt csupa kedves és odafigyelő orvos és nővérke óvó „ölelésében". Nem, a szülés önmagában véve egy trauma, egy krízispont. A legnagyobb sokk akkor éri az anyát, amikor rádöbben, hogy mennyi mindent hallgattak el előle, lehet, hogy nem véletlenül! Olvasd tovább!

Nem festheted a hajad  

A College of Family Physicians of Canada kutatása szerint, a fejbőrünkön keresztül felszívódó, hajfestékekben lévő vegyi anyagok mennyisége olyan csekély, mely semmilyen károsodást sem okoz a fejlődő magzat szempontjából. Természetesen vannak szabályok, amiket érdemes betartani:

  • Az első trimeszterben kerüld a hajfestést!
  • Csak jól szellőző helyiségben festesd a hajad!
  • Ne hagyd túl hosszú ideig a hajfestéket a hajadon!
  • Terhesség alatt próbálj ritkábban festetni!
Nagyon csekély a hajfestékekben lévő vegyi anyagok mennyisége, melyek a fejbőrünkön keresztül véráramunkba is eljutnakForrás: Shutterstock

Nem ülhetsz repülőre

Tanulmányok bizonyítják, hogy a légi utazás nem jelent veszélyt se a babára, se az anyára nézve. Az egyetlen kockázat, ha veszélyeztetett terhesen, légúti-, vagy szívbetegséggel ülsz repülőre, hiszen 10 000 méteren a kis probléma is sokkal nagyobbá duzzadhat. Tehát a 36. hét előtt bátran repülhetsz, de minden utazás előtt tanácsos kikérned orvosod véleményét.

Búcsúzz el a kávétól

Egyes kutatások azt sugallják, hogy a koffeinfogyasztás negatívan befolyásolhatja a magzat fejlődését, mások azonban nem találtak olyan bizonyítékot, mely ezt alátámasztaná. A legtöbb orvos azt javasolja, hogy addig, ameddig a napi maximumot – 300 mg – betartják, a várandós nők is nyugodtan ihatnak reggelente vagy délután egy gyengébb kávét. Azonban érdemes számolgatnod, mivel a kávén kívül sok minden más is tartalmaz koffeint, ezek pedig összeadódnak – kóla, tea, csokoládé... stb.

A várandós nők nyugodtan ihatnak reggelente vagy délután egy gyengébb kávétForrás: Shutterstock

Nem ejtőzhetsz a kádban

Az Exeter Egyetem tanulmánya szerint a várandós nők is élvezhetik a kádban ejtőzést anélkül, hogy fertőzést kapnának, vagy vérbőség alakulna ki, de ehhez érdemes szem előtt tartaniuk a következőket:

  • a vízhőmérséklet ne legyen magasabb 36 foknál, és
  • 20 percnél tovább ne tartson a fürdő.

Nem alhatsz a hátadon

Nincs egyértelmű tudományos bizonyítéka annak, hogy a háton alvás egészségügyi problémákat okozna, és negatívan hatna a magzatra. Egyes tanulmányok azonban arra utalnak, hogy a terhesség késői szakaszában ezt érdemes elkerülni, mivel ez egy plusz kockázati faktor lehet. A terhesség első és második trimeszterében azonban biztonságos, ha az orvosod másként nem rendelkezik.

A háton alvást a terhesség késői szakaszában érdemes elkerülniForrás: Shutterstock

Nem ihatsz alkoholt

A Bristol Egyetem kutatói szerint nincs konkrét bizonyíték arra, hogy hetente egy vagy két pohár bor ártana a magzatnak. Bár az orvosok inkább a teljes absztinenciát írják elő, időnként egy deci minőségi bort nyugodtan elkortyolgathatsz várandósan is.

Kérünk, vedd figyelembe, hogy ez a cikk nem orvosi publikáció, bár több orvosi tanulmányon alapul. Mivel minden terhesség más, érdemes a saját orvosod ajánlásait követned!