Töltekezz fel a meditálásból - tanuld meg velünk!

lazítás JógaKlikk meditáció jóga stresszoldás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A jóga megtanít arra, hogyan hozd ki magadból a maximumot, élj teljes életed, amelyet befolyásolni is képes vagy. Hiszen a jóga önmagunk megismerésének fontos eszköze, a figyelmünk igába vonása, tudatos irányítása, amely jóval túlmutat a jógaszőnyegen.

A meditáció jótékony hatásait kutató tanulmányokról naponta olvashatsz az újságok hasábjain. Bizonyították, hogy a meditáció fejleszti az idegrendszert, javítja a koncentrációt, erősíti az immunrendszert, hatékony a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és kezelésében, száműzi a stressz káros következményeit az életedből, kiegyensúlyozza a hormonháztartást. Kimutatták, hogy a régóta meditálóknál mind az agy szürkeállományának, mind a fehérállományának a tömege növekedett, holott előtte úgy tartották, hogy 20 éves kortól ez a folyamat megáll.

Thinkstock

Mindemellett a személyiség fejlesztésében egyedülálló a meditáció, legfontosabb hozománya a tudatosság fejlesztése, mely az egész életedet átformálhatja. Segít másképp látni a problémákat és a helyes döntéseket meghozni, illetve az elmédet bizonyos dolgokra programozni.

A meditáció nem kell, hogy hosszú legyen, de rendszeres igen: ekkor érezheted igazán feltöltő, pihentető hatását is. A meditáció segít megtapasztalni különböző tudatállapotokat, amelyeket valószínűleg akkor is megtörténnek veled, ha nem meditálsz, csak nem feltétlenül van tudomásod róla. Meditációban tudatosulhatnak, és meg is tudod hosszabítani őket. Választ adhat továbbá a belső utazás arra a kérdésre is, hogy ki vagy te valójában, és hogyan működik a világ.

Hogyan meditálj?

A leggyakoribb póz meditációhoz a kényelmes, keresztezett lábú ülés egyenes háttal. Ha nem elég nyitott a csípőd, akkor ülj párnára, pokrócra vagy akár egy könyvre, hogy a térded a csípőnél lejjebb kerüljön és el tudd lazítani a lábakat. Ülj úgy, hogy erre az időre ne kelljen megmozdulnod, teremts ideális környezetet a csend gyakorlásához.

Forrás: Thinkstock

A figyelmed ekkor még szétszórt, több mindenre irányul. Kezdd el figyelni a légzésed. A lélegzet híd a test és az elme között. Segíthet egy meditációs technika is, amely lassítja az elmében zajló folyamatokat, és elvezet az áhított csendbe, ami a meditáció lényege. Időzz ebben a csendben minél tovább, gyakorlással egyre könnyebben és egyre hosszabb ideig. A meditáció gyakorlásához kezdőként érdemes felkeresned egy felkészült jógaoktatót, azonban a következő videót otthon is kipróbálhatod! Kattints ide!

Erre figyelj!

A túl sok meditálás veszélyes lehet! Mentális, pszichés zavarokkal csak egy felkészült jógamester személyes felügyelete melllett és engedélyével gyakorolj!

Te mennyire éled meg a mindennapokat? Tudatosan éled az életed? Töltsd ki tesztünket - kattins IDE!

Térdjavító jóga, nem csak futóknakhttp://www.life.hu/ez-zsir/20140523-jogaiskola-a-jogaklikkel-terdjavito-gyakorlatok.htmlA jóga testmozgás szempontjából önmagában is elég abban az esetben, ha dinamikus elemeket megfelelő arányban tartalmaz a gyakorlás. Ha nem, akkor a jóga hasznos kiegészítője lehet valamilyen aerob mozgás, mint pl. a futás. Arról nem beszélve, hogy a futás mellé mennyire csodálatos és a teljesítményt növelő, regeneráló mozgásforma a jóga. Ez Zsír!--Frissítsd fel magad percek alatt - jógázz a szabadban!http://www.life.hu/ez-zsir/20140504-jogaiskola-a-jogaklikkel-joga-a-szabadban.htmlTavasszal már bőven van lehetőség arra, hogy kimozdulj a szobák homályából a szabad levegőre. Érezted már, hogy legszívesebben magadhoz ölelnéd a fákat, és mezítláb szaladgálnál egyet a pázsiton? Vagy mozognál egy jót, de nem tudod, hogyan kezdd el? Ez Zsír!--Izmos felsőtest nem csak férfiaknak - így segít a jógahttp://www.life.hu/ez-zsir/20140504-jogaiskola-a-jogaklikkel-eros-izmos-test-jogaval.htmlHa eddig úgy gondoltad, hogy a rendszeres jógázástól nem lesznek szép és kidolgozott izmaid, akkor ideje, hogy más szemmel nézd az egész testet átmozgató gyakorlatsorokat. Ez Zsír!OrigoGyerek és karrier? - Íme, 2015 legsikeresebb anyukáihttp://www.life.hu/tudatoseletteszt/tippek/20150617-5-sikeres-no-akik-karrier-mellett-gyermeket-is-vallaltak.htmlKarrier vagy család? Ez a kérdés (sajnos) még manapság is nagy dilemmát tud okozni a nőknek – a köztudatban ugyanis makacsul tartja magát az a vélekedés, hogy a kettő együtt nem vagy csak nagy lemondások árán működik. A karrierre vágyó anyukák helyzetén az sem sokat javít, hogy a munka világába való visszatérés kismamaként igen embert próbáló feladat – főleg kishazánkban. TippekOrigoLehet még sokkal hatékonyabb a fogyás - 6 jó tanács edzés utánrahttp://www.life.hu/tudatoseletteszt/tippek/20150303-6-jo-tanacs-edzes-utanra-ezekre-erdemes-figyelni.htmlHa aktívan sportolsz, és fontos számodra, hogy jó formában legyél, akkor egészen biztosan a táplálkozásra is odafigyelsz. Nem mindegy például, mikor és mit eszel az edzés után, ahogy az sem, hogy ha fogyni szeretnél. A következő 6 szabályt érdemes észben tartanod! TippekThinkstockTurbózd fel a szervezeted egészséges turmixokkal!http://www.life.hu/tudatoseletteszt/tippek/20131203-egeszseges-turmixok-piros-egeszsegturmix-es-zoldturmix.htmlTél elején nem árt felurbózni a szervezeted sok-sok vitaminnal. Most mutatunk két pofonegyszerűen elkészíthető isteni turmixot, melyekkel bátran felveheted a harcot a baktériumok ellen, ráadásul finomak, és a bennük lévő kalóriáktól sem kell tartanod. A reggeli kakaóscsigát hanyagold kicsit, készíts inkább egészséges turmixokat! Tippek--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.