Hozd egyensúlyba az immunrendszered és a kapcsolataidat: stimuláld a szívcsakrád!

Forrás: Thinkstock -
szívcsakra JógaKlikk idegrendszer jóga szív
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kiegyensúlyozott immunrendszer, egészséges bőr, tiszta légutak, nyitottság, feltétel nélküli szeretet, a gyász vagy szakítás megélése, az adás és elfogadás egyensúlya, együttérzés, egységélmény – ezek mind a szívcsakrához (anahata csakra) tartozó témák.

Csakrasorozatunkban segítünk megérteni a gerinc mentén elhelyezkedő hét fő csakra (energiaközpont) működését, megvizsgáljuk, milyen mentális vagy fizikai tünetek utalhatnak egy-egy csakra egyensúlyvesztésére, és tippeket adunk arra, hogyan lehet egyensúlyba hozni az adott csakrát. Ebben e heti ingyenes Jógaklikk videónk is a segítségedre lesz!

Forrás: Thinkstock

Mi az a szívcsakra?

Alulról felfelé haladva a gerinc mentén, a gyökércsakra, a szexcsakra és a napfonat csakra után a negyedik a sorban a szívcsakra. Ez az energiaközpont a mellkas közepénél helyezkedik el. Szerveink közül ide kapcsolódnak a szív, a tüdő, a karok és a kezek, az immunrendszerünk, a bőrük. A szívcsakra eleme a levegő, ami összeköt bennünket a körülöttünk lévő világgal, ahogyan a szeretet. A szívcsakra ábrázolásában leggyakoribb színek a zöld és a rózsaszín, bár gyakori szimbólumok a piros szív vagy a vörös rózsa is, és az arany is megjelenik néha.

A szívcsakra egyik központi témája az adás és elfogadás egyensúlya. Ez hat érzelmi és mentális síkon, de gyakran megjelenik fizikai síkon is, például az immunrendszert vagy a bőrünket érintő problémák formájában. Ha kibillen a szívcsakra egyensúlya, akkor túl érzékenyek leszünk és támadásnak értékelhetünk a külvilág vagy a saját szervezetünk felől egyébként ártalmatlan dolgokat. Ilyenkor allergiák, autoimmun betegségek, daganatos megbetegedések, ekcéma vagy egyéb bőrprobléma jelentkezhet. Egy egyszerű influenza vagy megfázás is a szívcsakra egyensúlyvesztésére utal: ilyenkor a légutak és a tüdő is érintettek a megbetegedésben, nem akarunk érintkezni a környezetünkkel, befelé fordulunk, elhúzódunk, nem kérünk és adunk puszit (hiszen „fertőzünk"), és muszáj pihennünk.

Forrás: Thinkstock

Jó, ha tudod

Az ünnepek gyakran megterhelik a szívcsakrát, mert ilyenkor többet vagyunk együtt a szeretteinkkel, mint a hétköznapokban, és az együtt töltött idő alatt kénytelenek vagyunk szembesülni a családon belül meghúzódó konfliktusokkal. Egy bölcs mondás szerint, ha azt hiszed, hogy megvilágosodtál, tölts egy kis időt a családoddal.

Hozd egyensúlyba az immunrendszered és a kapcsolataidat: stimuláld a szívcsakrád!

Mindannyian mások vagyunk, és máshogy reagálunk dolgokra, úgyhogy válogass az alábbi ötletekből olyasmit, amit szívesen csinálsz:
- Színterápia: zöld, rózsaszín, arany
- Kristályok/kövek: rózsakvarc, aventurin, smaragd és más zöld színű kövek
- Illóolajak: bazsalikom, kömény, rózsa
- Tevékenységek: kezek és karok stimulálása: kézfogás, ölelés (oxitocin felszabadul), egymásba karolás. Társas táncok, éneklés (tüdőt is stimulálja), mantrázás, önzetlen munka másokért (az egón való felülemelkedés).
- Vizualizációk: zöld szín légzés vagy szívlégzés: képzelj egy ragyogó zöld tölcsért a szívedhez, ami körbe-körbe forog, örvénylik és feltölti a szívedet zöld színnel, majd a szívedből szétárad az egész testedbe és a testeden kívülre is, elárasztja az egész világot, összekapcsol a többi érző lénnyel. Hófehér virág, ami a szívedben nyílik és csukódik a légzésedre. Egy hatalmas tenyérben vagy virágban/lótuszvirágban fekszel: körülölel, megtart, körülvesz az elfogadás és szeretet, függetlenül attól, hogy mit gondolsz, mondasz, teszel, mindig ott van neked.

Forrás: Thinkstock


- Meditáció: szeretetmeditáció: vedd sorba az embereket, közeli család, barátok, semleges emberek, olyanok, akikkel nem harmonikus a kapcsolatod, és mindenkinek egyformán kívánd, hogy legyen boldog. - Megbocsájtás: idézd fel magadban sorra azokat az embereket, akik úgy érzed, ártottak neked valahogyan az életed során és sorban bocsáss meg nekik, szívből, mélyen átérezve a megbocsátás érzését (ne a fejedben bocsáss meg, hanem a szívedben).
- Mantra: minden mantraéneklés energizálja a tüdőt, a szív- és torokcsakrát. Ismételgesd ezt a szívcsakrás mantrát: Lokah Samastha Sukhino Bhavantu (Minden érző lény legyen egyformán boldog).
- Pránajáma: Minden pránajáma (légzőgyakorlat) segít kiegyensúlyozni a szívcsakrát.
- Mudrák (kéztartások): mind jó, de igen erőteljes: Ganesha mudra, Lótusz mudra, Andzsali mudra és fordított Andzsali mudra.
- Megerősítések - szankalpák: ,,Egyforma mértékben adok és kapok. Mindig körülvesz a támogatás és a szeretet. Szeretek, és engem is szeretnek. Bízom, és bennem is bíznak. Végtelen szeretet vagyok."
- Jógaászanák: hátrahajlítások/mellkasnyitások (pl. kobra, szfinx, felfelé néző kutya, shalabászana, dhanurászana, urdhva dhanurászana, ustrászana, gomukhászana, nataradzsászana, eka pada rádzsakapotászana.) Olyan pózok, amik erőteljesen szétnyitják, kilazítják a lapockák tájékát: mardzsari, garudászana, vállkörzések. A karok/vállak mobilizálását és erősítését célzó pózok.

Life.hu tipp

Gyakorolj velünk alaplégzéseket és hangold össze a légzést a mozgással e heti ingyenes, 30 perces JógaKlikk videónkkal!

Jógázz a depresszió ellen!http://www.life.hu/ez-zsir/20141109-jogaiskola-a-jogaklikkel-jogazz-a-depresszio-ellen.htmlTermészetes folyamat, hogy a tél közeledtével a hideg és sötétség elől egyre jobban behúzódunk a lakásba, kevesebb találkozót szervezünk, visszavonulunk, és a nyüzsgő, aktív programok helyét a téli melankólia veszi át. A napfény és vitaminok hiánya a kedélyállapotunkra is rányomja a bélyegét és különböző mértékben, de mindenki reagál az évszakváltozásra. Nem mindegy azonban, hogy ez a befelé fordulás milyen mértékű! Ez Zsír!ThinkstockBabát vársz, vagy babát szeretnél? Próbáld ki velünk a kismamajógát!http://www.life.hu/ez-zsir/20141113-jogaiskola-a-jogaklikkel-kismamajoga-ha-babat-szeretnel.htmlMinden jógagyakorlás arra irányul, hogy harmóniát teremtsen. A várandósság különleges időszakában ezt a harmóniát és belső egyensúlyt nem is egy, hanem két (vagy ikrek esetében még több) emberi lényben hozzuk létre. Lágy mozdulatokat végzünk, légzéstechnikákat gyakorolunk, mantrát zengetünk, és a baba már együtt jógázik a mamával.Ez Zsír!--Rugalmas gerinc, jól működő pajzsmirigy - Tanuld meg velünk a halpózt!http://www.life.hu/ez-zsir/20141121-jogaiskola-a-jogaklikkel-tanuld-meg-a-halpozt.htmlJógaiskolánk „Kedvenc pózom" sorozatából a halpózt (matsyasana) tanulhatod meg velünk ezen a héten. Az ászanához a hindu özönvíztörténet kapcsolódik. Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.