Őszintén az avokádó kalóriatartalmáról: mennyire egészséges valójában?


Tápláló, sokoldalú és finom. Az avokádó világszerte trendi alapanyagnak számít. Ma már szinte minden virális fitneszrecept hozzávalója, de vajon valóban olyan egészséges? Tudj meg mindent az avokádó jótékony hatásairól!

Az avokádó Mexikóban és Közép-Amerikában őshonos, de a világ számos területén termesztik, többek között Észak-Amerikában is. Kalifornia az egyik legnagyobb avokadótermelő hely. Több mint 5000 avokádóültetvény található itt, amelyek évente több mint 180 millió kg avokádót termelnek. Ez a gyümölcsök fontos részét képezi a hagyományos mexikói, közép-amerikai és dél-amerikai konyhának, és olyan ételekben használják őket, mint a guacamole, a saláták, a taco és mások. Az avokádó rendkívül népszerű az egészség és a wellness világában, mert nagyon tápláló és számos egészségügyi előnnyel hozható összefüggésbe.
És hogy mennyi avokádót együnk? Az avokádó, mint szuperélelmiszer hihetetlenül magas tápértékben és vitaminokban. Mutatjuk mennyi tápérték van 200 g avokádóban:
Vitaminokban a szakértők kiszámolták, hogy 200g avokádó hány százalékát biztosítja a napi fagyasztandó vitaminoknak.
Ahogy láthatod, az avokádó rendkívül tápláló gyümölcs, amely egészséges zsírok és rostok, valamint számos vitamin és ásványi anyag koncentrált forrása. Az avokádó az immunrendszer egészségéhez elengedhetetlen tápanyagokat is tartalmaz, többek között C-, B6- és E-vitamint. Fél avokádó a napi B6-vitamin szükséglet 15%-át fedezi, amely többek között szerepet játszik a szív egészségében, a rákmegelőzésben, a kognitív funkciókban és még a szépségápolásban is. Az avokádó rendszeres fogyasztása javíthatja az étrend általános minőségét és a sikeres diétát is.

Az UCLA Emberi Táplálkozási Központjában és az UCLA David Geffen Orvostudományi Kara közösen végzett legújabb tanulmányban kimutatták, hogy az avokádó fogyasztása növeli a bőr rugalmasságát és feszességét. Dr. Li elmagyarázta, hogy a szépségnek belülről kell indulnia: az, amit a testedbe viszel, nagy hatással lesz a tested külső megjelenésére.
Ebben a kezdeti tanulmányban 39, 27 és 73 év közötti nőt osztottak be két csoportba: az egyik csoport tagjai naponta egy avokádót ettek, a kontrollcsoport tagjai pedig nyolc héten át folytatták a szokásos étrendjüket. Nyolc hét elteltével az avokádót fogyasztó alanyok bőrének rugalmassága és feszessége jelentősen javult a kontrollcsoporthoz képest. A tanulmány végén a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az avokádó napi fogyasztása javíthatja az egészséges nők arcbőrének rugalmasságát és feszességét.
„Ez a tanulmány pontosabban megmutatta, hogy ha fiatalos és ragyogó bőrt szeretnénk, akkor a legjobb megoldás nemcsak a helyi kezelések, hanem az egész étrend javítása is. Ha megfelelő táplálkozással gondoskodunk az egész testünkről, akkor a bőrünk is ezt fogja tükrözni” – nyilatkozta Dr. Li a UCLA Health magazinnak.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.