Idén karácsonykor ne csak a tradicionális recepteket készítsd el. Légy kreatív, és próbáld ki magad új ízvilágokban is. Idén nagyon népszerűek lesznek a sós bejglik, és ha te akarsz a családi összejövetelek szupersztárja lenni, a következő csirkemájas aszalt szilvás bejgli receptjét ki kell próbálnod!

Forrás: Mindmegette
A hagyományos bejglik már a múlté. A spenótos pite és a sós sütemények mellett a sós bejglik idén szuper népszerűek lesznek. Az új ízvilág és a alternatív sütemény minden családi étkezésen megállja a helyét. Nézd meg, hogy készül a csirkemájas, aszalt szilvás bejgli!
Így készítsd el az idei tél egyik legnépszerűbb bejgli receptjét!
Csirkemájas aszalt szilvás bejgli receptje
Elkészítési idő: 1 óra + pihentetés + 40-45 perc sütés
Hozzávalók (2 rúdhoz):
A tésztához:
- 500 g liszt
- 1 teáskanál instant élesztő
- 200 g vaj
- 1 csapott teáskanál só
- 2 db tojássárgája
- 100 ml tej
A töltelékhez és a kenéshez:
- 350 g csirkemáj
- 2 evőkanál olaj
- őrölt fekete bors, só
- kb. 35 g vaj
- 100 g puha, aszalt szilva
- 1 db tojás
1. A lisztben keverjük el az élesztőt, majd morzsoljuk bele a vajat. Adjuk hozzá a sót, a tojássárgájákat és a tejet, gyúrjuk össze, osszuk két egyforma méretű cipóra, és frissentartó fóliába csomagolva tegyük hűtőbe pihenni legalább 1 órára.
2. Közben a töltelékhez a csirkemájat tisztítsuk meg, és vágjuk nagyobb darabokra. Az olajat hevítsük fel egy lábasban, majd süssük át rajta a májat. Közben ízesítsük borssal, majd ha már puha, sózzuk is meg. Húzzuk le a tűzről, és tegyük félre hűlni. Miután kihűlt, botmixerrel pürésítsük, közben adjuk hozzá a puha vajat is. Az aszalt szilvát vágjuk kis darabokra.
3. A pihentetett cipókat nyújtsuk ki pár mm vékony téglalappá (kb. 35x25 cm méretűre), és a széleket üresen hagyva kenjük el rajta a májkrémet, majd egyenletesen szórjuk meg az aszalt szilvával. A két rövidebb oldalt hajtsuk a töltelékre, majd az egyik hosszabbik oldaltól indítva szorosan tekerjük fel. Helyezzük a két rudat sütőpapírral bélelt tepsibe.
4. A tojást válasszuk szét, és először kenjük le a bejglik tetejét tojássárgájával. Tegyük hűvös helyre pihenni addig, amíg a tojássárgája rászárad a tésztára. Ezután kenjük le a tojásfehérjével, és hagyjuk pihenni további kb. 30 percet. Sütés előtt szurkáljuk meg hústűvel a bejgliket úgy, hogy teljesen leszúrunk a tekercsek aljáig.
5. Tegyük a bejgliket 190 °C-ra előmelegített sütőbe, és kb. 40-45 perc alatt süssük készre. Ha nagyon pirulna a tetejük, sütés közben takarjuk le alufóliával. Miután kihűltek a bejglik, tálaljuk felszeletelve.
Nincs karácsony bejgli nélkül
A karácsony kötelező süteménye a bejgli, de hagyományos mákos és diós mellett, érdemes kísérletezned a sós bejglikkel is. Ezek az ízvilágok újdonságot, és izgalmat visznek a tradicionális ünneplésbe. Tökéletes sütemény vendégségbe, vagy a téli hétköznapokra is.
Tekintsd meg további téli receptjeinket is:


