Ezt még a nagymamád is megkóstolná: íme a csirkemájas, aszalt szilvás bejgli receptje

karácsony 2025 recept bejgli
Meghoztuk a tökéletes sós bejglit, és ezt az ízvilágot mindenki imádni fogja. Próbáld ki a csirkemájas aszalt szilvás bejgli receptjét, és legyél te a családi vacsora sztárja!

Idén karácsonykor ne csak a tradicionális recepteket készítsd el. Légy kreatív, és próbáld ki magad új ízvilágokban is. Idén nagyon népszerűek lesznek a sós bejglik, és ha te akarsz a családi összejövetelek szupersztárja lenni, a következő csirkemájas aszalt szilvás bejgli receptjét ki kell próbálnod!

sós bejgli recept
A csirkemájas aszalt szilvás sós bejgli receptje.
Forrás: Mindmegette

A hagyományos bejglik már a múlté. A spenótos pite és a sós sütemények mellett a sós bejglik idén szuper népszerűek lesznek. Az új ízvilág és a alternatív sütemény minden családi étkezésen megállja a helyét. Nézd meg, hogy készül a csirkemájas, aszalt szilvás bejgli!

Így készítsd el az idei tél egyik legnépszerűbb bejgli receptjét!

Csirkemájas aszalt szilvás bejgli receptje

Elkészítési idő: 1 óra + pihentetés + 40-45 perc sütés 

Hozzávalók (2 rúdhoz): 

A tésztához: 

  • 500 g liszt 
  • 1 teáskanál instant élesztő 
  • 200 g vaj 
  • 1 csapott teáskanál só 
  • 2 db tojássárgája 
  • 100 ml tej 

A töltelékhez és a kenéshez: 

  • 350 g csirkemáj
  • 2 evőkanál olaj 
  • őrölt fekete bors, só 
  • kb. 35 g vaj 
  • 100 g puha, aszalt szilva 
  • 1 db tojás 

1. A lisztben keverjük el az élesztőt, majd morzsoljuk bele a vajat. Adjuk hozzá a sót, a tojássárgájákat és a tejet, gyúrjuk össze, osszuk két egyforma méretű cipóra, és frissentartó fóliába csomagolva tegyük hűtőbe pihenni legalább 1 órára. 

2. Közben a töltelékhez a csirkemájat tisztítsuk meg, és vágjuk nagyobb darabokra. Az olajat hevítsük fel egy lábasban, majd süssük át rajta a májat. Közben ízesítsük borssal, majd ha már puha, sózzuk is meg. Húzzuk le a tűzről, és tegyük félre hűlni. Miután kihűlt, botmixerrel pürésítsük, közben adjuk hozzá a puha vajat is. Az aszalt szilvát vágjuk kis darabokra. 

3. A pihentetett cipókat nyújtsuk ki pár mm vékony téglalappá (kb. 35x25 cm méretűre), és a széleket üresen hagyva kenjük el rajta a májkrémet, majd egyenletesen szórjuk meg az aszalt szilvával. A két rövidebb oldalt hajtsuk a töltelékre, majd az egyik hosszabbik oldaltól indítva szorosan tekerjük fel. Helyezzük a két rudat sütőpapírral bélelt tepsibe. 

4. A tojást válasszuk szét, és először kenjük le a bejglik tetejét tojássárgájával. Tegyük hűvös helyre pihenni addig, amíg a tojássárgája rászárad a tésztára. Ezután kenjük le a tojásfehérjével, és hagyjuk pihenni további kb. 30 percet. Sütés előtt szurkáljuk meg hústűvel a bejgliket úgy, hogy teljesen leszúrunk a tekercsek aljáig. 

5. Tegyük a bejgliket 190 °C-ra előmelegített sütőbe, és kb. 40-45 perc alatt süssük készre. Ha nagyon pirulna a tetejük, sütés közben takarjuk le alufóliával. Miután kihűltek a bejglik, tálaljuk felszeletelve. 

Nincs karácsony bejgli nélkül

A karácsony kötelező süteménye a bejgli, de hagyományos mákos és diós mellett, érdemes kísérletezned a sós bejglikkel is. Ezek az ízvilágok újdonságot, és izgalmat visznek a tradicionális ünneplésbe. Tökéletes sütemény vendégségbe, vagy a téli hétköznapokra is. 

Tekintsd meg további téli receptjeinket is:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.