A pecsenyehús almával és rozmaringgal: így lesz mennyei a szűzpecsenye krumpliágyon

magyaros receptajánlat karácsony 2025 pecsenye
A legjobb pecsenyehús olyan fogás, ami elsőre egyszerűnek tűnik, mégis tele van apró trükkökkel. Az almás-rozmaringos szűzpecsenye pedig jól példázza, milyen nagyot tud szólni egy gondosan elkészített pecsenyehús.

A pecsenyehús a vasárnapi ebédek nagy kedvence, és több száz éves hagyománya van. Sokféleképpen lehet készíteni – klasszikus sütve, rántva –, de a lényeg mindig ugyanaz: legyen ízes, illatos és jól átsült. A pecsenyehús elkészítése nem bonyolult, csak tudni kell a fortélyokat. Egy jó pecsenyehús receptjének alapja a megfelelő hús és a türelmes sütés. Ha almával, krumplival és rozmaringgal sütöd meg, olyan étel lesz belőle, amit garantáltan mindenki szeretni fog. A pecsenyehús sütéséről és a pecsenyehús készítéséről rengeteg ezzel kapcsolatos írást találsz– van, aki a rántott pecsenyehús rajongója, mások a klasszikus változatot szeretik. Mégis melyik a legjobb választás? A szűzpecsenye petrezselymes burgonyával tuti siker.

A rusztikus tálalás még jobban kiemeli, milyen ízletes tud lenni egy jól elkészített szűzpecsenyehús.
A szépen megpirított pecsenyehús jól mutatja, milyen sokat számít a Maillard-reakció, vagyis az a barna kérget adó konyhai folyamat, amitől a hús igazán ízes és szép lesz.
Forrás: Shutterstock

A szűzpecsenye receptje – Ez az elkészítésének titka

A jó szűzpecsenye elkészítése azzal kezdődik, hogy szépen megpirítod – ez adja neki azt az aranybarna, illatos kérget. Aztán jön a pihentetés: ez a trükk, amitől omlós és igazán zamatos lesz a pecsenyehús. A rozmaringos-almás krumpliágy pedig tökéletes mellé – akár petrezselymes burgonyával, akár másképp tálalod.

Hozzávalók (4 személyre):

  • 2 db sertésszűz
  • 100 ml olívaolaj + a tepsihez
  • 6 tk balzsamecet
  • 2 ek méz
  • ½ fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 ág rozmaring + a díszítéshez
  • 2 tk só
  • frissen őrölt bors
  • 1 kg apró szemű burgonya
  • 500 g sárgarépa
  • 4 db nagyobb alma

Elkészítése

  1. A húst mossuk meg, töröljük szárazra, az esetleges hártyákat távolítsuk el róla, majd fektessük egy kiolajozott tepsibe.
  2. Egy tálban keverjük össze az olajat, a balzsamecetet, a mézet, a meghámozott és apróra vágott vörös- és fokhagymát, a megmosott rozmaring lecsipkedett és felaprított leveleit, a sót és ízlés szerint borsot. A keverék harmadával kenjük meg a húsokat.
  3. A burgonyát és a répát hámozzuk meg, a krumplit karikázzuk fel, a répát vágjuk hasábokra. Az almát mossuk meg, magozzuk ki, a húsát cikkezzük fel. Forgassuk össze mindet a megmaradt olajos keverékkel.
  4. Tegyük a zöldségeket és az almát a hús köré, takarjuk le a tepsit alufóliával, szurkáljuk meg villával, és süssük 190 fokra előmelegített sütőben 25 percig. Vegyük le a fóliát, a sütőt 180 fokra állítva süssük puhára a húst, a zöldségeket és az almát kb. 30 perc alatt. Rozmaringágakkal díszítve tálaljuk.

Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 950 kcal

A pecsenyehús, ahogy a történelem és a konyhaművészet találkozik

A pecsenyehús története és elkészítése jóval több egyszerű sütésnél: középkori céhek hagyományait, modern konyhatechnológiát és izgalmas aromákat egyesít. A Maillard-reakció adja a jellegzetes, pörkölt illatot és ízt, a pihentetés pedig garantálja a szaftosságot. A világ minden táján létezik saját pecsenyehús-recept, a magyar konyhában pedig olyan klasszikusokkal találkozunk, mint a brassói vagy az alföldi pecsenye, vagy éppen a cigánypecsenye. Legyen szó töltött változatokról, különleges pácokról vagy olyan egyszerű fogásokról, mint a pecsenyehús petrezselymes burgonyával, ez az étel a kreatív, ízekben gazdag konyha egyik alappillére marad.

További ételekért kattints:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.