A pecsenyehús a vasárnapi ebédek nagy kedvence, és több száz éves hagyománya van. Sokféleképpen lehet készíteni – klasszikus sütve, rántva –, de a lényeg mindig ugyanaz: legyen ízes, illatos és jól átsült. A pecsenyehús elkészítése nem bonyolult, csak tudni kell a fortélyokat. Egy jó pecsenyehús receptjének alapja a megfelelő hús és a türelmes sütés. Ha almával, krumplival és rozmaringgal sütöd meg, olyan étel lesz belőle, amit garantáltan mindenki szeretni fog. A pecsenyehús sütéséről és a pecsenyehús készítéséről rengeteg ezzel kapcsolatos írást találsz– van, aki a rántott pecsenyehús rajongója, mások a klasszikus változatot szeretik. Mégis melyik a legjobb választás? A szűzpecsenye petrezselymes burgonyával tuti siker.

Forrás: Shutterstock
A szűzpecsenye receptje – Ez az elkészítésének titka
A jó szűzpecsenye elkészítése azzal kezdődik, hogy szépen megpirítod – ez adja neki azt az aranybarna, illatos kérget. Aztán jön a pihentetés: ez a trükk, amitől omlós és igazán zamatos lesz a pecsenyehús. A rozmaringos-almás krumpliágy pedig tökéletes mellé – akár petrezselymes burgonyával, akár másképp tálalod.
Hozzávalók (4 személyre):
- 2 db sertésszűz
- 100 ml olívaolaj + a tepsihez
- 6 tk balzsamecet
- 2 ek méz
- ½ fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 2 ág rozmaring + a díszítéshez
- 2 tk só
- frissen őrölt bors
- 1 kg apró szemű burgonya
- 500 g sárgarépa
- 4 db nagyobb alma
Elkészítése
- A húst mossuk meg, töröljük szárazra, az esetleges hártyákat távolítsuk el róla, majd fektessük egy kiolajozott tepsibe.
- Egy tálban keverjük össze az olajat, a balzsamecetet, a mézet, a meghámozott és apróra vágott vörös- és fokhagymát, a megmosott rozmaring lecsipkedett és felaprított leveleit, a sót és ízlés szerint borsot. A keverék harmadával kenjük meg a húsokat.
- A burgonyát és a répát hámozzuk meg, a krumplit karikázzuk fel, a répát vágjuk hasábokra. Az almát mossuk meg, magozzuk ki, a húsát cikkezzük fel. Forgassuk össze mindet a megmaradt olajos keverékkel.
- Tegyük a zöldségeket és az almát a hús köré, takarjuk le a tepsit alufóliával, szurkáljuk meg villával, és süssük 190 fokra előmelegített sütőben 25 percig. Vegyük le a fóliát, a sütőt 180 fokra állítva süssük puhára a húst, a zöldségeket és az almát kb. 30 perc alatt. Rozmaringágakkal díszítve tálaljuk.
Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 950 kcal
A pecsenyehús, ahogy a történelem és a konyhaművészet találkozik
A pecsenyehús története és elkészítése jóval több egyszerű sütésnél: középkori céhek hagyományait, modern konyhatechnológiát és izgalmas aromákat egyesít. A Maillard-reakció adja a jellegzetes, pörkölt illatot és ízt, a pihentetés pedig garantálja a szaftosságot. A világ minden táján létezik saját pecsenyehús-recept, a magyar konyhában pedig olyan klasszikusokkal találkozunk, mint a brassói vagy az alföldi pecsenye, vagy éppen a cigánypecsenye. Legyen szó töltött változatokról, különleges pácokról vagy olyan egyszerű fogásokról, mint a pecsenyehús petrezselymes burgonyával, ez az étel a kreatív, ízekben gazdag konyha egyik alappillére marad.
További ételekért kattints:


