A legfinomabb sós sütemény réteslapból: brie sajtos–áfonyás falatkák percek alatt

karácsony réteslap áfonyalekvár sós sütemény sajt
A karácsonyi asztal nemcsak az édességekről szól, egy mutatós, ízekben gazdag sós sütemény legalább olyan fontos része az ünnepeknek. Ezek a réteslapba csomagolt sajtfalatkák pillanatok alatt elkészülnek, és akár vendégvárónak, akár előételnek tökéletesek.

Az ünnepi menü kínálata akkor kerek, ha az édes fogások mellett szerepet kap valami igazán izgalmas, karakteres sós sütemény is. A ropogós réteslap, a krémes brie sajt és az áfonyalekvár kombinációja meglepően harmonikus, így akár a legfinomabb sós sütemény címére is pályázhat. A recept külön előnye, hogy bolti alapanyagokból is működik, így akár egy gyors bolti réteslap segítségével is csodát tehetünk. Az eredmény egy olyan sajtos sütemény, amely ellenállhatatlan illattal és elegáns tálalással hódít.

Sós süteményt süt anya és lánya.
Sós sütemény bolti réteslapból: brie sajtos, áfonyás falatok
Forrás: Shutterstock

Sós sütemény bolti réteslapból – Brie sajtos falatkák áfonyával

A réteslap sokkal több lehetőséget rejt magában, mint gondolnánk: nem csak az édes rétesekhez használható, hanem kiváló alap sós vendégvárókhoz is. Ezek a brie sajttal és áfonyalekvárral töltött falatkák kívül ropogósak, belül pedig lágyan olvadnak — tökéletes karácsonyi partifalatok.

Hozzávalók:

  • 1 csomag réteslap
  • 50 g olvasztott vaj
  • 250 g brie sajt
  • 275 g áfonyalekvár
  • 1/4 bögre mandulalevél
  • 1 tk szezámmag
  • friss rozmaring
  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és készítsünk elő egy sütőpapírral bélelt tepsit.

A réteslapokat terítsük ki, majd vágjuk 9 egyenlő részre. A négyzeteket kenjük le olvasztott vajjal, tegyünk rá egy brie sajtcsíkot, kenjük meg kevés áfonyalekvárral, és szórjuk meg mandulával.

Óvatosan tekerjük fel, majd a végeit csavarjuk meg, mintha szaloncukrot készítenénk. Kenjük meg tojással, szórjuk meg szezámmaggal, és 10–15 perc alatt süssük aranybarnára.

Ünnepi sós és édes falatok

A sós falatkák mellett sokféle inspiráció segíthet az ünnepi menü összeállításában. Egyre népszerűbbek az elegáns partifalatok édes és sós változatai, amelyek látványosak és könnyen elkészíthetők. A hagyományok kedvelői szívesen térnek vissza olyan időtálló receptekhez, mint a sajtos fánk, amely generációk óta kedvenc.

A különböző országok ünnepi hagyományai sokszínű inspirációt adnak azoknak, akiket érdekelnek a karácsonyi szokások más országokból. A rohanós napokra pedig jó megoldást jelenthetnek a pillanatok alatt elkészíthető sütemények, amelyek egyszerre olcsók és látványosak. A modern ízek kedvelői akár olyan különlegességeket is kipróbálhatnak, mint egy sós karamelles répatorta, amely az édes–sós egyensúly rajongóinak kedvence.

Így lesz tökéletes a sajtos sós sütemény réteslapból

Ezek a brie sajttal, áfonyalekvárral és mandulával töltött falatkák tökéletes példái annak, milyen sokoldalú alapanyag lehet a réteslap. A ropogós tészta és a lágy, illatos sajt tökéletes egyensúlyt alkot, így a végeredmény egy elegáns, gyorsan elkészíthető sós sütemény. A recept könnyen variálható, egyszerű alapanyagokból készül és vendégvárónak, előételnek vagy karácsonyi partifalatnak is nagyszerű választás.

További édes és sós süteményekért kattints:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.