Letaszították a trónról a világ leggazdagabb emberét: ő a lista új első helyezettje

Forrás: NurPhoto via Getty Images/Paul Hennessy -
a világ leggazdagabb embere gazdag vagyon Elon Musk Forbes Jeff Bezos
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Zsinórban négy éven át vezette a listát Jeff Bezos, az Amazon alapítója, de most be kell érnie a dobogó második fokával.

A Forbes összesítése alapján Elon Musk, a Tesla járműipari cég és a Space X űripari vállalat alapítója a világ leggazdagabb embere. Musk nettó vagyona a március 11-iki állapot szerint 219 milliárd dollár (76 billió forint), ez azonban még nem tartalmazza a nemrégiben megszerzett részesedését a Twitter közösségi portálban.

Bezos nettó vagyona 171 milliárd dollár volt, ezzel a második helyet szerezte meg a listán. Bezos volt a világ leggazdagabb embere az elmúlt négy évben. A világ 5 leggazdagabb embere közé tartozik még a francia Bernard Arnault (158 milliárd dollár), valamint az amerikai Bill Gates (129 milliárd dollár) és Warren Buffett (118 milliárd dollár) – írja az MTI.

A Forbes által 36. alkalommal készített összeállítás adatai azt mutatták, hogy a listán szereplő dollármilliárdosok teljes nettó vagyona 12,7 ezermilliárd dollárra esett a 2021. évi 13,1 ezermilliárd dollárról. Maga a lista pedig 87 hellyel rövidült - 2668 emberből állt, miközben 1000 milliárdos még gazdagabb lett, mint egy éve.

Elon Musk a világ leggazdagabb embere Forrás: NurPhoto via Getty Images/Paul Hennessy

Az orosz milliárdosok vagyona több mint 260 milliárd dollárral csökkent. Az idei listán továbbá 34-gyel kevesebb orosz állampolgár szerepel, összefüggésben az Ukrajna elleni orosz háború miatt elrendelt nyugati szankciókkal, ami igencsak érzékenyen érintette a "kőgazdag" oroszokat.

Az idei listán 87-tel csökkent a kínai milliárdosok száma is. A listára 236 új milliárdos került fel, először például Barbadosról, Bulgáriából, Észtországból és Uruguayból.

A 2668 milliárdosból 327 volt nő, a Forbes szerint tavaly 328-an voltak. A leggazdagabb nő a L'Oréaltól Francoise Bettencourt volt, akinek a vagyona 74,8 milliárd dollár. A Forbes számításai szerint a legtöbb női milliárdos az Egyesült Államokban van, számuk 90, Kínában 63, Németországban pedig 35.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.