Zsinórban négy éven át vezette a listát Jeff Bezos, az Amazon alapítója, de most be kell érnie a dobogó második fokával.

A Forbes összesítése alapján Elon Musk, a Tesla járműipari cég és a Space X űripari vállalat alapítója a világ leggazdagabb embere. Musk nettó vagyona a március 11-iki állapot szerint 219 milliárd dollár (76 billió forint), ez azonban még nem tartalmazza a nemrégiben megszerzett részesedését a Twitter közösségi portálban. 

Bezos nettó vagyona 171 milliárd dollár volt, ezzel a második helyet szerezte meg a listán. Bezos volt a világ leggazdagabb embere az elmúlt négy évben. A világ 5 leggazdagabb embere közé tartozik még a francia Bernard Arnault (158 milliárd dollár), valamint az amerikai Bill Gates (129 milliárd dollár) és Warren Buffett (118 milliárd dollár) – írja az MTI.

A Forbes által 36. alkalommal készített összeállítás adatai azt mutatták, hogy a listán szereplő dollármilliárdosok teljes nettó vagyona 12,7 ezermilliárd dollárra esett a 2021. évi 13,1 ezermilliárd dollárról. Maga a lista pedig 87 hellyel rövidült - 2668 emberből állt, miközben 1000 milliárdos még gazdagabb lett, mint egy éve.

Elon Musk a világ leggazdagabb embereForrás: NurPhoto via Getty Images/Paul Hennessy

Az orosz milliárdosok vagyona több mint 260 milliárd dollárral csökkent. Az idei listán továbbá 34-gyel kevesebb orosz állampolgár szerepel, összefüggésben az Ukrajna elleni orosz háború miatt elrendelt nyugati szankciókkal, ami igencsak érzékenyen érintette a "kőgazdag" oroszokat.

Az idei listán 87-tel csökkent a kínai milliárdosok száma is. A listára 236 új milliárdos került fel, először például Barbadosról, Bulgáriából, Észtországból és Uruguayból.

A 2668 milliárdosból 327 volt nő, a Forbes szerint tavaly 328-an voltak. A leggazdagabb nő a L'Oréaltól Francoise Bettencourt volt, akinek a vagyona 74,8 milliárd dollár. A Forbes számításai szerint a legtöbb női milliárdos az Egyesült Államokban van, számuk 90, Kínában 63, Németországban pedig 35.