Pár napja bombaként robbant a hír, hogy egy 39 éves német nő alvás közben megerőszakolta 47 esztendős partnerét. Az ügy bíróságra került, mivel a férfi fájdalmat érzett a tudattalan közösülést követően. Az asszonyt egyelőre felmentették, az indulatok azonban nem csillapodnak a témát illetően. Vajon lehetséges, hogy nőként ilyen formában szexuálisan bántalmazzunk egy pasit?

Máris őröl a kommentmalom

Nem is kell messzire mennünk a legtipikusabb válaszokért. Az ominózus cikk alatti hozzászólásokból szépen kirajzolódik, hogyan vélekedik erről az olvasók többsége.

Van itt vicces megjegyzés arról, hogy "én is szeretném, hogy a csajom így erőszakoljon meg. Tuti nem fordulnék bírósághoz". Aztán van a zászlólengető feminista vonal, miszerint "a feminizmus tudományának legfrissebb állása szerint csak akkor erőszak valami, ha férfi csinálja". Aztán persze van olyan is, aki jobban ismeri a történetet, és tudni véli, hogy valójában nem a nő tömködte magába az ura péniszét, hanem korábban a pasas mondta neki, hogy ez a vágyálma, és szeretne egyszer erre ébredni. "A csaj pedig simán be akarta teljesíteni a fickó erotikus álmát."

Forrás: Thinkstock

Van, aki még ennél is tovább megy, és úgy véli, az a nő, akiknek "elég tág az ürege", simán betolja így is, úgy is. Innen már csak egy lépés a hajnali merevedés kérdésköre, de olyan is van, aki azt respektálja, ha valaki képes álmában felállítani. A legszkeptikusabbak természetesen (a pontos forrásmegjelölés ellenére) a cikk írójának nevét és fejét követelik, mondván, látszik, hogy szégyelli ezt a hazugságot, és persze ott van a jómagyar áldozathibáztatás is, amiben idehaza vérprofik vagyunk.

"Csak magadnak köszönheted, nem tudom, mit vártál..."
A Life.hu korábbi, Törd meg a csendet! felhívására sorra érkeztek a levelek, melyek egy része súlyos bántalmazásokról számolt be. Sokszor azonban ezek a személyes drámák nem megértő fülekre, hanem ujjal mutogató, álszent, támadó hozzászólásokra találtak.

Abban a cikkünkben, melyben próbáltuk megfejteni, mi állhat a hazai, hipokrata áldozathibáztatás mögött, olyan egyszerű kérdésekre kerestük a válaszokat, miszerint: "Milyen társadalom az, ahol emberek megengedhetik maguknak, hogy egy erőszak áldozatává vált személyt bármilyen módon is hibáztassanak a történtekért? Hogy juthatunk el oda, hogy egy bűncselekményben az elkövetőt védjük, míg az áldozatot tesszük meg bűnbaknak?" Korábbi cikkünket és a megoldásokat ide kattintva érheted el.

Nem ez az első eset

Nem ez az első, és vélhetően nem is az utolsó alkalom, hogy férfi esik erőszak áldozatául egy asszony által. Tavaly szeptemberben például egy több mint százkilós nő erőszakolta meg a szomszédját Seattle-ben. Az Origo cikke szerint a 31 éves férfi aludt a támadás idején, amikor pedig felébredt, megpróbált ugyan kiszabadulni, de ez nem sikerült neki. A nőt, aki az aktus közben  felszólította a férfit, hogy maradjon csöndben, később letartóztatták, és vádat emeltek ellene.

Tények és tévhitek: családon belüli erőszak című cikkünkben, melyben igyekeztünk tisztázni a különböző otthoni abúzusokkal kapcsolatos tévedéseket, említést tettünk azokról az esetekről, amikor bizony a feleség veri a férjét. Írásunkból kiderült, hogy a partnerkapcsolati testi erőszakkal kapcsolatos esetek 95 százalékában a férfi az agresszív fél, és nőt bántalmaz. A fennmaradó 5 százalékot a férfit bántalmazó nők, illetve leszbikus és homoszexuális partnerüket bántalmazó melegek alkotják.

Forrás: Thinkstock

Felmerül azonban a kérdés, hogy ez az alacsony szám hűen tükrözi-e a valóságot... Vagy egyszerűen arról van szó, hogy az urak inkább csendben elszenvedik odahaza a különböző atrocitásokat, verbális és egyéb támadásokat, valamint a molesztálást, mint hogy elmennének a rendőrségre és vallomást tennének?

Ezért félnek az áldozatok a feljelentéstől:
A szexuális erőszak áldozatai jellemzően elhallgatják a velük történteket. Ennek sok oka van, de az egyik legerősebb, hogy félnek feljelentést tenni, mert attól tartanak, nem tudják hitelt érdemlően bizonyítani a velük történteket. Így az erőszakoló (vagy molesztáló) elkövető helyett ők kerülnek a vádlottak padjára. Törd meg a csendet! kampányunkban ezzel a témával is bővebben foglalkoztunk.

Mit mond a szakértő?

Megkérdeztük a Life.hu szexuálpszichológusát, Győri Szilviát, szerinte nőként megerőszakolható-e egy férfi. Szakértőnk úgy véli, hogy valóban furcsán hangzik, de lehetséges a dolog. "Sokat hallunk azokról a drogokról, amik tudatvesztést okoznak, és a magatehetetlen test könnyen erőszak áldozatává válik. Alvás közben ennél persze sokkal éberebbek tudunk lenni, tehát ha valami fizikai inger ér bennünket, jó eséllyel felébredünk rá" - kezdi érvelését Szilvia, aki szerint az alvás mélysége egyénfüggő, hiszen van, aki minden neszre felébred, és olyan is, akit a reggeli ébresztő zaja is csak egy kis idő elteltével riaszt fel.

Forrás: Thinkstock

"Erőszakos közösülésről akkor beszélünk, amikor az kényszer hatására, vagy a másik akarata ellenére történik, akár azért, mert magatehetetlen. Egy férfi és egy nő esetében is van erre lehetőség, hogy úgy kezdjen bele az egyik fél, amíg a másik alszik. Az változó, hogy meddig jut el a folyamat, amíg a bántalmazott felébred, de ilyen esetekben is beszélhetünk szexuális bántalmazásról" - véli a szakértő, és hozzáteszi: szexuális bántalmazás esetén elvész a biztonság és a bizalom, emellett a kiszolgáltatottság, a félelem, a szorongás érzése erősödik fel, ami csökkent önértékeléshez, bűntudathoz és depresszióhoz is vezethet.

Győri Szilvia:
Mindenkinek más az érzékenységi szintje. Nem gondolom, hogy ha valakire álmában rátörnek, az erre történő reakció csak egy hiszti lenne.

"Ha egyszeri esetről van szó, és normálisnak mondható a viszony a felek közt, akár meg is lehet beszélni a történteket, így nem feltétlen jut el feljelentésig az ügy, de nyom nélkül akkor sem múlik el. Persze a szexuális bántalmazás címkével könnyen vissza is lehet élni, ezért fontos, hogy tisztázottak legyenek a körülmények, és az, pontosan mi is történt" - állítja Szilvia.