fűszeres étel trükk izzadás baktérium izzadásgátló bőrápolás koffein
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nincs annál kellemetlenebb, mikor az elegáns nyári ruhánk vagy felsőnk oldalát csúnya foltok csúfítják el. A kellemetlen izzadást és a testszagot pedig nem is annyira nehéz elkerülni: próbáld ki a Life.hu praktikáit!

Szőrtelenítés és testradír

A kellemtelen szagokra továbbra is az egyik legjobb megoldás a szappan használata és a rendszeres mosakodás. A hónaljban található pihék viszont még ezek hatékonyságát is csökkentik: a szőrrel borított területen sokkal szívesebben tenyésznek a testszag kialakulásáért felelős baktériumok, s alapos szőrtelenítés nélkül még átmenetileg is nehéz megszabadulni tőlük. A fürdés közben hetente egyszer-kétszer használt testradír ugyan segíthet, de az epilált bőrt sokkal könnyebb tisztán tartani. A testradírozáson és az epiláláson kívül a szappan vagy tusfürdő fajtája is mérvadó: a természetes antibakteriális hatású teafaolajos szappan az egyik legjobb választás.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Így segítenek a gyógynövények

A kellemetlen foltok és szagok ellen különféle gyógynövények segítségével is felveheted a harcot: a levendula vagy a zsálya teaként fogyasztva csökkenti az izzadást, de csak akkor, ha nem forrón vagy jéghidegen fogyasztod. Ugyanezek a növények külsőleg is hatékonyak, tisztálkodáskor szappanban, utána pedig esszenciaként a bőrre kenve segítenek. Ugyanígy hat a varázsmogyoró-főzet is, mellyel nedvesíts be egy vattakorongot, s rendszeresen töröld át vele az izzadásra hajlamos helyeket: kellemes illatú, szárít és dezodorál.

Szódabikarbóna, timsó, citromlé

A szódabikarbóna szagsemlegesítő, gomba-és baktériumölő hatását régóta felhasználjuk a takarításban, itt az ideje, hogy a bőröd is megbarátkozzon vele. A fehér porból szórhatsz egy keveset a cipődbe, vehetsz szódabikarbónás lábfürdőt, s közvetlenül a hónaljadra is szórhatod. Ugyanígy hatásos lehet a jó öreg timsó is, melyet még nagyapáink használtak a borotválkozás okozta sebek fertőtlenítésére. Furcsa neve ellenére egy természetes ásványról van szó, mely kiválóan fertőtlenít. A baktériumok elszaporodása ellen a savas környezetet teremtő citrom is segíthet, csak arra vigyázz, hogy sérült, irritált bőrön ne használd.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Óvatosan a koffeinnel és a fűszerekkel!

A koffeint tartalmazó italok ugyan kellemesen feldobnak, ám emelik a testhőmérsékletet, ezáltal izzasztanak. A fűszeres, csípős ételek ugyanilyen melegítő hatásúak, így a nyári partikon inkább kerüld el ezeket. Bizonyos élelmiszerek pedig olyan illékony vegyületeket tartalmaznak, melyek nemcsak a véráramba kerülnek be, de a testszagunkat is megváltoztatják. A hagyma, fokhagyma, a kéntartalmú brokkoli, káposzta, vagy a kolintartalmú máj például már érezteti hatását.

Öltözködési trükkök

A nyári melegben viselj szellős, természetes anyagból készült ruhadarabokat, a műszálas vagy szoros ruházatot pedig hagyd inkább a hidegebb napokra. Az izzadságfoltok a fekete vagy fehér anyagokon látszanak meg a legkevésbé, így a fehér, lehetőleg lenvászonból készült felsőknek nyáron nagy hasznát veheted. A szürke vagy pasztell anyagokon viszont nagyon feltűnőek az anyag elsötétedését okozó foltok, így ha szereted ezeket a színeket, akkor lehetőleg bővebb szabású vagy hónaljban alaposan kivágott darabokat válassz - a pólóknál pedig jól jöhet a verítéket magában tartó hónaljtapasz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.