párkapcsolat férfi szerelem felnőtt
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
"Egyszerűen nem vettem észre, hogy baj van, hogy már nem szeret a pasim" - állítják sokan, pedig nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy olvasni tudjunk az árulkodó jelekből. Hiszen annak, hogy a kapcsolatnak lőttek, vagy legalábbis a szakadék szélén tántorog, érzékelhető, egyértelmű jelei vannak. Másfél éve ez volt az egyik kedvenc írásotok.

Természetesen ha a jelek közül csak egy-kettő jellemző a pár kapcsolatára, egyáltalán nem biztos, hogy nagy a baj. Igaz, felhívhatja a figyelmed arra, hogy ideje jobban odafigyelni egymásra, és változtatni a kommunikáción, mielőtt eldurvul a helyzet. Ne feledd: ha az alábbi listából legalább hat jel egyidejűleg jellemző rátok, a legjobb, ha azonnal leülteted a pasidat, és rákérdezel a szándékaira.

Thinkstock
Thinkstock

A férfiak jelentős része ugyanis nem hajlandó a nyílt szakításra, és a metakommunikációs üzenetekkel arra játszanak, hogy te dobd őt, hogy neked legyen eleged belőle, így a felelősséget is rád tudja hárítani. Hiszen te küldöd el, neked fogyott el a türelmed! Fontos, hogy időben vedd észre a jeleket, mert egy, a tudatalatti szinteken zajló játszma szereplője vagy (sokszor a nő is belemegy a játékba, ami veszélyes és mély sebeket okozhat), ám ha hajlandó vagy lelépni a kijelölt pályáról, és nyílt kártyákkal játszol, a párod kénytelen lesz színt vallani.

Gazdag Enikő pszichológus, párkapcsolati szakértő segítségével összegyűjtöttük a 10 legszembeötlőbb jelét annak, ha a pasid éppen elhagyni készül téged. Lássuk, melyek ezek!

1. Egyre kevesebb időt tölt veled

Soha, de soha nem ér haza vacsorára, mindig a túlórára hivatkozik, és hétről hétre kevesebb időt tölt veled. Ez persze csak akkor nem tartozik a jelek közé, ha már a megismerkedés pillanatától kezdve tudod róla, hogy munkamániás, és a közös esti vacsorák elmulasztása a párodnál egy életforma következménye, nem annak az üzenete, hogy nem vágyik a társaságodra. Egyéb esetben, ha ez egy új szokás (és még csak nem is egy általad is ismert és támogatott projekt része), ideje riadót fújnod.

2. Nem visz magával a programjaira

Kizárólag olyan programokat szervez vagy vállal be, amelyekre téged még véletlenül sem vihet magával. Feltűnő módon szaporodik a céges bulik, a "csak" pasis, és extrémsport-programok száma. Olyan barátok bukkannak fel, akikről életedben nem hallottál, esetleg egy hónapon belül a harmadik zárt körű érettségi találkozójára készül, vagy két hétre eltűnik egy kalandtúrán ("oda csak belevaló haverok jöhetnek, édes")...

3. Kerüli a szexet

Fáradtságra hivatkozva hamarabb ágyba bújik, és nem lelkesíti már az sem, ha a legszexibb fehérneműdben csábítgatod. Ne feledd: ha nincs tűz, ha már nem vágyik rád, ha újra meg újra megalázó helyzetbe kerülsz azzal, hogy visszautasít és soha nem kezdeményez, akkor szinte biztos lehetsz benne, hogy vége a kapcsolatnak.

Thinkstock
Thinkstock

4. Nagyon érzékennyé válik

Látszólag ok nélkül hiperérzékennyé válik, és minden jelentéktelen mondatod miatt megsértődik. Nem vevő többé a humorodra sem. Ha nem nevet többé a poénjaidon, pedig eddig azonnal kontrázott, ha azt érzed, nem tudsz már elég halkan, lábujjhegyen lépkedni körülötte, hogy ne bántsd meg, akkor bizony ordítóan nagy baj van készülőben.

5. A kákán is csomót keres

Minden tettedbe, szavadba beleköt. Kritizál, elégedetlen veled, teljesíthetetlen elvárásokat fogalmaz meg, például azt szeretné, hogy azonnal fogyjál le 15 kilót, ne egyél annyi csokoládét, tanulj meg két hét alatt valamilyen idegen nyelvet, mert ha nem, akkor véget vet a kapcsolatnak - ám ezt nem mondja ki, de figyeli vergődésedet.

6. Nem figyel rád

Nem veszi észre, ha új ruhád vagy frizurád van, soha nem dicsér meg semmiért, és tulajdonképpen levegőnek néz. Mindegy neki, hogy éppen mellette töltöd az időd nagy részét, vagy tőle távol.

7. Elmaradnak a meghitt pillanatok

Nem bújik hozzád "csak úgy", elmaradnak a puszik és a váratlan szexi "támadások". Képes napokig úgy tenni-venni melletted, hogy nem ér hozzád. Ez a jel lehet egy kicsit fáradtabb, hosszabb kapcsolat üzenete is (és akkor is érdemes felfigyelni erre, változni és változtatni), ám ha sok más jel mellett bukkan fel, szólaljon meg a vészcsengő.

8. Türelmetlenné válik

Állandóan sürget, esetleg mások előtt beszól neked? Ha ez eddig nem volt jellemző rá, és tulajdonképpen a személyiségétől is távol állt az ilyen viselkedés, akkor érdemes utánajárni, mi okozza a látszólag ok nélküli türelmetlenséget, a feléd irányuló lappangó dühöt és az állandó feszültséget.

Thinkstock
Thinkstock



9. Nem tervez veled további közös jövőt

Ha a közös jövőről ábrándozol hangosan, csak a vállát vonogatja, esetleg beleköt az általad rajzolt jövőképbe: nem mondja ki, hogy veled nem... de érzékelteti, ez neki így nem jön be... Ha ezt tapasztalod, itt az ideje rákérdezni határozottan, mi nem tetszik valójában: a kertes ház ötlete vagy a kertes ház ötlete VELED?

10. Nem nyilvánítja ki a szeretetét

Hónapok óta nem mondja ki magától azt a szót: szeretlek. Még akkor sem, ha te rákérdezel. Olyankor inkább kitér a válasz elől, vagy elhumorizálja azt, esetleg hányavetin visszakérdez: "Miért, nem érzed?" Nos, ez esetben nagy valószínűséggel nem, valóban nem érzed a szeretetét...

Gazdag Enikő pszichológus véleménye:

"Amennyiben a jeleket észlelő fél párjának nincsen egyéb (pl. szülők elvesztése, állás megszűnése miatti bizonytalanság) problémája, ami elvonja a figyelmét a párkapcsolatáról, mindenképpen érdemes odafigyelni a fent felsorolt figyelmeztető jelzésekre. Első lépésként hasznos lehet a 'gyanakvó' félnek egy beszélgetést kezdeményezni a másik féllel, hogy elmondhassa: milyen jeleket észlelt az elmúlt időszakban, ami arra utalhat, hogy eltávolodtak egymástól, és vajon ennek mi lehet a hátterében. Ha beszélnek róla, és a pár mindkét tagja képes megnyílni egymásnak, és rendezni a köztük lévő problémákat (akár párterápia segítségével is), még pozitív változás is előfordulhat a kapcsolatban. Amennyiben a távolság már akkorára nőtt a pár tagjai között, hogy az áthidalhatatlan, el lehet gondolkozni a különváláson is. Pszichológusként én mindenképpen a problémák megbeszélésében és azok megoldásában látom az elsődleges megoldást."

Franco Marco: Számtalan igazság

"Amit eddig tudok. Öt megdöbbentő dolgot csinálok a WC-n titokban, 4 tipikus ok miatt csalják a férfiak a feleségüket, 6 dolog miatt jobb Bécs, mint a tengerpart, s hogy 10 fontos tény ismert a Mikulásról. Kiderült az is, hogy 4 tipikus mondattal aláznak porig nők pasikat, 8 frizurát kell kipróbálnom, mielőtt meghalok, 10 erotikus filmet érdemes bámulnom összebújós téli estéken, és 4 pornófogást nem próbálhatok ki semmiképp. Ismerem az 5 energetizáló ételt, ami felpörget, tudom mi az a 4 dolog, ami miatt veszélyes az otthonom, és az 8, amit még nem tudtam a szellemekről. Vágom az 5 divatszabályt a térd fölé érő csizmáknál, a 4 forró szextippet és az 5 tuti megoldást cserepes ajkak ellen. Ezen felül. Tudom, mi az a 8 dolog, amiért veszélyes a sminkelés, a 4 szépségtipp, amit egy nőnek mindenképpen tudnia kell, a 6 probléma, ami miatt fáj a szeretkezés, s hogy mi az a 10 fontos tanács, amitől nem lesz rémálom az egyéjszakás kalandom. Világos, melyik 6 film kötelező Angelina Jolie-tól, mi az a 7 jel, mely szakítást jelez, s ismerem a 8 hatásos trükköt stressz ellen. Értem, mi az a 9 tipp, amit ha megfogadok, szingliként is élvezhetem az ünnepet, hol van Magyarország 3 legfurcsább múzeuma, mi a 10 legérzékenyebb karácsonyi szexpraktika és az a 9 dolog, amit a anyák szívesen mondanának a mostoháknak. Pont 9 érv alapján cseréltem citromra a mosószerem, megtanultam az önbecsülés 10 alapigazságát, s azt a 3 okot is, ami miatt utalják a nők a testüket. Eddig ennyi. Á, nem elég. Tanítsatok még."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.