Magyarország egyik legismertebb stylistja, időnként meghökkent, sztereotípiákat feszeget. Nemrég tért haza Kolumbiából, és hamarosan a madridi divathétre indul, hogy onnan tudósítson.

www.lakatosmark.euA madridi divathétben két kultikus dolog is van számodra - egyrészt maga Madrid, másrészt a divat. Annak idején az egyetemről már elmentél oda, és azt mondtad egyszer, hogy van benned spanyol sóhaj, spanyol gondolkodás...

Én franciát tanultam az általános iskolában. A latin kultúra ott kezdett belém ívódni. Aztán egy spanyol-magyar kéttannyelvű gimibe jártam, ahol egyrészt a művészetek, a színház iránti vonzalmam is kialakult, másrészt óriási előny volt, hogy spanyolul perfekt szinten megtanultunk. 14 éves korunkban már szüretelni mentünk Valencia mellé, ami nagyon jó volt arra, hogy a spanyol életstílussal találkozzon az ember akkor, amikor a legfogékonyabb ilyen dolgokra.

Aztán huszonévesen már saját döntéseket hozhattál arról, hogy hova mész, miért, és mit csinálsz ott...

Elmentem a jogi egyetemre, ahova soha nem akartam járni, de könnyen bejutottam - maximális pontszámmal. Színésznek készültem, csak oda nem vettek fel. Azt hiszem, rendezői szakra kellett volna mennem, hiszen mindig az irányító, csapatjátékos szerep tetszett. Mindegy. A lényeg, hogy felvettek a jogra, nem tetszett, és elmentem egy évre ösztöndíjjal Madridba idegenforgalmat tanulni. Azért volt nagyon érdekes, mert amikor apukám vitt ki a reptérre, akkor tisztáztuk először az identitásomat. Egy nagyon feszült beszélgetés volt, ami az egész tinédzserkoromon keresztül érlelődött. A gyorsforgalmi úton kipattant a kérdés, hogy akkor most meleg vagy? "Igen, az vagyok" - válaszoltam. "És ezt zárjuk is le." Ott hirtelen kiderült, majd elmentem.

Édesapád nem lépett a fékre vagy a gázra? Hogyan reagált?

Az apukám nagyon konzervatív ember, próbálta azt mutatni, hogy hát nincs ezzel semmi gond. De éreztem, hogy neki ez nagyon komoly falat így hirtelen. És aztán egy nagy levegővel az anyukámnak is megírtam, akivel mindig is szorosabb érzelmi és spirituális kapcsolatunk volt. Ő egészen másként reagált. Hogy nagyon hálás, hogy ezt végre meg tudom osztani vele. Hihetetlen nagy kő esett le a szívemről, ami a tinédzserkoromban végig rám nehezedett. Mindig nagyon őszinte ember voltam, de volt egy titok, amiről nem nagyon lehetett beszélni.

Ami addig titkos vágy volt, egy csomó lefojtással járt?

Figyelj ide, Nóra, a gimnáziumi 5 év, amikor egy nagyon érzékeny, fantasztikusan mély kapcsolatokkal tarkított közegben vagy, színházat rendezel, játszol, fontos barátságaid vannak, érlelődik a nemi identitásod, a többiekben is érlelődik az övék. És látod, hogy ez nem igazán passzol mindig. Hogy te más vagy a szó legtermészetesebb értelmében. Nagyon feszültségekkel teli korszak volt. Persze, hogy utána valami egészen más kezdődött. Gondolj bele, 20 éves voltam, és egy teljesen új közegben, teljesen ismeretlenül elkezdhettem egy kapcsolatrendszert kialakítani, egy olyanfajta életstílust, életvitelt, ami onnantól kezdve szerintem nagyon meghatározta az egész életemet. Madrid egy meleg főváros. A movida madrilena, ami Almodovartól kezdve, a 80-as évektől robbant Európában, aminek egy csomó fantasztikus egyéniség a főszereplője volt, meghatározta az éjszakai életet, amibe én az első pillanatban belecsöppentem. 

Most kimész a divathétre. Mi a kifutót látjuk. És te a backstage-ben?

Egy ilyen fashion week nagyon erőltetett menet. 5 nap alatt majdnem ötven tervező mutatkozik meg. Nagyon szakmai, profi és abszolút a kommunikációra és az eladásra fókuszált rendezvény. Ahol a nagy üzletházaknak, butikhálózatoknak vásárolnak, és divatújságírók vannak, akik informálják a világot. Nagyon feszes ütemben zajló dolog, amit egyetlen dolog akaszt meg. Van egy "kissing room" nevű fantasztikus hely, ahol a bemutató utáni köszöntések, puszik, villáminterjúk zajlanak, illetve Omar - aki egy fantasztikus csávó - koktéljait lehet inni reggeltől estig, úgyhogy gondolhatod, hogy kicsit fellazul a munkarend. Madridban vagyunk, nem Antwerpenben, ahol sokkal feszesebben zajlanak a dolog. Ilyenkor a sajtó képviselőinek szabad bejárása van mindenhova, tehát még az egyes tervezők öltözőjébe is be tudsz szivárogni. Ezek nagyon belterjes dolgok, amire kíváncsi a világ, hiszen ez hihetetlen nagy cirkusz.

Van hátul hiszti, feszültség, könnyek...

Mindig. Jean Paul Gautier mondta, hogy az esküvői ruhákat ott a helyszínen varrja meg. A divat egy múlékony, tünékeny világ.  6 hónapról 6 hónapra mindig megújul, tehát amiket csinálnak, azok általában a pillanat végén készülnek el.

Amikor hazajössz, következő munkádba, projektjeidbe hozod az ihletet?

Ugye ez egy hírmondó, hogy mi lesz a divat a következő ősz-télen, tehát már csak azért is érdekes, mert meg lehet nézni, hogy mi az, amit érdemes megtartani a ruhatárból, mi az, ami nyugodtan kidobható, és mi az, amivel okoskodhatunk. Persze, hogy inspirál.

www.lakatosmark.eu


Hogy Madrid hogy hat most, arról néhány hét múlva beszélgethetünk, de Kolumbia? Egészen más világ...

Dél-Amerika fantasztikus. 3 éve voltam először Buenos Airesben, és megfogadtam, hogy vissza kell mennem. Pontosan azért, mert ez a spanyol nyelvű kultúra közel áll hozzám. A latin mentalitás, ami keveredik a fekete, indián kultúrával, egy csomó mesztic kulturális valósággal. Ami itthon is nagyon fontos lenne, hogy igenis mixeljük a dolgokat, mert abból születhetnek igazán érdekes ötletek! Kolumbia olyan ország, amiből nagyon sokat tanul az ember. Ugye mindenki fél tőle. Hogy kábítószer-kereskedelem és erőszakhullám van. És tudod, mi jutott eszembe? Pont, ami velem is megtörtént. Egy embernek és egy országnak is egy pillanat alatt lehet rossz hírét kelteni, és utána nagyon sok időbe telik, amíg kijavítod. És Kolumbiában erről van szó. Az ország próbál magához térni, iszonyú kedvesek az emberek, fantasztikus a kultúrája, nagyon jó helyek vannak, finomak az ízei - és még mindig nem hisszük el, hogy ilyen ez az ország...

A problémák mások, ha onnan nézek vissza. Az értékek rangsora más, a fontosságoké. Birtoklás és elengedés...

A bőröndömet például nagyon szépen el tudtam engedni. 3 napig hisztériáztam az Air France-szal, aztán utána spirituálisan elengedtem a bőröndöt, és meg is van az eredménye. Megérkezett.

Tanulság, ha el tudunk engedni valamit, akkor vissza is jön. És az éveket? Ma hány éves vagy, Márk?

Minden nap más.

Hát azért kérdezem. Egyszer azt válaszoltad, hogy 30. Kíváncsi vagyok, hogy fiatalodtál vagy öregedtél?

Általában fiatalodni szoktam. Ma mondjuk legyek 32.

Min múlik?

Igazából ez egy játék.

Tudom. De imádom!

Elmondom neked, hogy 36 éves vagyok. 1975-ben születtem, most volt január 15-én a születésnapom. De ezzel mindig jó játszani. Egyrészt az emberek nem emlékeznek rá, tehát ha holnap azt mondom, hogy 32, akkor sem történik semmi. Ez csak attól függ, hogy hogyan néz ki az ember, és hogy hogyan tekint magára. Azt gondolom, hogy ehhez sem szabad ragaszkodni. Sem ahhoz, hogy erőszakosan fiatalok maradjunk, sem ahhoz, hogy borzasztóan féljünk az öregségtől és a haláltól. Én a haláltól eléggé félek, de most olvastam Szepes Máriának a Vörös oroszlán című könyvét. Fontos, hogy az ember tanuljon, és ezeket a félelmeit is elengedje. Amúgy meg marad a játék, ami a legjobb. Mert arról szól, hogy nem ragaszkodsz dolgokhoz, hanem jössz-mész, kísérletezel, és talán jól működik a dolog.

Azt is megfogalmaztad, hogy nem vagy egy "párkapcsolatos" típus. Ez nem változott?

Nem. Tudod, mi változik? Azt vettem észre az elmúlt egy-két évben - lehet, hogy ez az öregedés -, hogy néhány emberrel, akivel nagyon jól érzem magam és nagyon egy húron pendülünk, vajon mit fogunk csinálni, ha 80 évesek leszünk. De igazából azt nem tudom elképzelni, hogy én mint egy meleg pasi, akinek ráadásul nagyon speciális az ízlése, a gondolkodásmódja, tudnék létezni egy ilyen kézfogós, ottalvós párkapcsolatban.

Ezek hagyományos, számodra szögletes szabályok.

Igen. Nem szeretem.

Ha az elmúlt 9-10 évet nézzük, amióta igazából kijöttél a placcra, érzed a hatásodat?

Nagyon imponált, amikor az első 3 Megasztár után, amiket én csináltam, azt mondták, hogy van egy jellegzetes Lakatos Márk stílus. Szeretik, vagy nem. De az a fontos, hogy legyen véleménye az embereknek, mert különben nem létezel.

Eltelt ez a 10 év. Itt van 2011. Tervező fajta vagy?

Nem. De hiszek a 7 éves ciklusban. Amiben az ember sejtjei is megújulnak. Mindig jön valami új irány. Amit már várok is általában. Terveim vannak, de nem az életemmel, hanem a tevékenységeimmel kapcsolatban inkább. Nem szeretem az állóvizet, a megszokott monoton dolgokat. Azt a halállal teszem egyenlővé. Amiben nincs mozgás, amiben nincs megújulás, az nem létezik szerintem. Persze az embernek vannak olyan kötelezettségei, ami rendszerességet igényel, az is lehet inspiráló, de amúgy igazából az ingereket szeretem, és az érdekes csillogó embereket. És ezt a belső és külső csillogásra is értem.

Fotó: Ritter DoronMegfejtetted már, hogy ezt a provokatőrséget kitől kaptad? Konszolidált a családod, nem a hippi nemzedék... Honnan jött ez a dolog?

Nem tudom. Ha most visszatérünk Szepes Máriára, most is megértettem újonnan, de mindig is tudtam, hogy én valahonnan jövök. Éreztem magamban előző történeteket. Nem véletlen, hogy a 17-18. századi barokk Európáról pontosan tudtam, hogy éltem ott. Mindenki azt mondja, hogy én valószínűleg egy régi lélek lehetek. Ha van ilyen. Kisgyerekkoromban is nagyon korán érő és korán felnőtté váló gyerek voltam, ami azért hülyeség, mert én ma is gyereknek érzem magam. Valószínűleg itt találkoznak ezek a dolgok.

Azt vallottad, hogy már kicsikorodban is éreztél magadban egy középpontot. Az emberek általában ezt egész életükben keresik. Te meg mintha ezt hoztad volna, egy öreglélek-csomagban?

Szerintem igen. És ez is a jelenben élés. Amikor folyamatosan érzed, hogy lehet, hogy rossz helyen vagy, rossz dolgokat csinálsz, de mégis van egy ilyen belső mag.

Erre kell vigyázni?

Persze, de én nem vigyázok. Tudom, hogy néha az is belefér, hogy ezzel az ember néha kicsit nem bánik jól. Ugye, én nagyon hiú ember hírében állok, és az is vagyok, de ebből sem szabad démont csinálni. Olyan is van, hogy egy hónapig nem kenek magamra semmit. Ami bilinccsé válik, azt nem bírom. Tudod? Most például nagyon örülök, hogy egy fél éve rendszeresen mozgok, ma is futottam, mielőtt jöttem, ami érdekes, mert 15 évig nem sportoltam.

Kövér kisfiú voltál... Testképzavarod még van?

Nem, és tetszem magamnak. Talán ezért is tudtam olyan sok hölgynek segíteni, mert tényleg nem érzem azt, hogy az embernek magát kellene megnyomorítani azért, ahogy kinéz.

És bizonyságod van arra, hogy változtatni lehet és érdemes.

Persze. Csak az embernek el kell érkeznie ahhoz a pillanathoz. A Szeretem a testem című produkcióban is eljött a kérdés, hogy a hölgyek mit csináljanak a műsor után. Tudniuk kell, milyen szinten tartanak, és ahhoz képest cselekedjenek.

Te most hol tartasz?

Én arra jöttem rá - épp az említett könyv miatt is, hogy valószínűleg az érzéki démonaimon kell felülkerekednem, vagy azokat kell egy kicsit elengedni.

Az mit jelent?

Azt a létezési szintet, ahol az embernek az érzéki igényeit, béklyóit kell egy picit felszabadítania. Ami nem jelenti azt, hogy nem maradok hedonista, hogy nem fogom szeretni a jó ételeket, italokat, a jó szexet, egy csomó mindent, csak valahogy ebben is el kell tudni engedni dolgokat. Azt hiszem, ezt kell, hogy megtanuljam például.

Mi jönne a helyére?

Hát egy magasabb létszint. Egy szellemibb dolog talán.

Rá fogok majd kérdezni. Jó?

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=Fokq5YnVNX8rcMMD
Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen  és a Facebookon  is!Ördög Nóra: "Majd szólok, ha jön a baba" - Szily Nóra interjújahttp://www.life.hu/sztarszerzok/20110206-ordog-nora-majd-szolok-ha-jon-a-baba-.html Kökény Attila: Én nem tudok elszállni - Szily Nóra interjújahttp://www.life.hu/sztarszerzok/20110130-kokeny-attila-en-nem-tudok-elszallni-szily-nora-interjuja.html Tolvai Renáta: "Átváltozom, és nem félek semmitől" - Szily Nóra interjújahttp://www.life.hu/sztarszerzok/20110123-tolvai-renata-a-megasztar-gyoztese-szily-nora-interjuja.html Janicsák Veca: Mindig is gumicsizmás voltam - Szily Nóra interjújahttp://www.life.hu/sztarszerzok/20110116-janicsak-veca-mindig-is-gumicsizmas-voltam-szily-nora-interjuja.html Király L. Norbi: Nem vagyok az a helyes fiú - Szily Nóra interjújahttp://www.life.hu/sztarszerzok/20110108-kiraly-l-norbi-nem-vagyok-az-a-helyes-fiu-.html