Egészségi állapotodról egyetlen pillantással is sok információt megtudhatsz, mivel a hajad sok mindent elárul az egyébként láthatatlan folyamatokról.

Hajunk állapota számtalan, a belsőnkben zajló folyamat tükörképe. Tovább olvasva megtudhatod, melyik nyolc jel az, ami egyértelműen tudomásodra hozza: ideje a hajaddal - és egészségeddel - többet törődnöd.

Forrás: Thinkstock

 

1. Száraz, gyenge, vékonynak látszó haj

A túl száraz haj mögött számtalan ok állhat, akár a hajfesték vagy a hajszárító használata, sőt az uszodai víz is. De amikor a hajszálaid vékonyabbá válnak, az arra is utalhat, hogy a pajzsmirigy gyengébben működik. Persze, csak a fejszőrzetünk állapotából még nem feltétlenül kell erre következtetnünk, de amennyiben más tünetek is társulnak ehhez - testsúlygyarapodás, csökkent pulzusszám vagy fáradtságérzés - akkor ideje orvoshoz fordulnod. A pajzsmirigyműködés ellenőriztetése egy egyszerű vérvizsgálattal történik.

2. Pikkelyes, kérges, hámló foltok a fejbőrön

A leggyakoribb esetekben az ilyen tünetek a pszoriázisra, azaz pikkelysömörre jellemzők, ami más, korpásodással járó bőrbetegségektől jól megkülönböztethető, mivel vastagodó, heges bőrfelületek alakulnak ki a pikkelysömörös betegeknél. A pikkelysömör gyakran nem jár egyedül, hanem más autoimmun betegségekkel társul, így például a Crohn-betegséggel, a lupusszal vagy az arthritisszel együtt is megjelenhet. Akinek valamilyen autoimmun betegsége van, annál sajnos nagyobb a valószínűsége annak is, hogy a pszoriázis is kialakul.

Forrás: Thinkstock

Szerencsére számos készítmény áll rendelkezésre a pikkelysömör kezelésére, de a hatékony módszer megtalálása összetett feladat, ami akár hosszabb ideig is eltarthat több dolog kipróbálásával. A kezelések során ugyanakkor általában olyan samponokat használnak, amelyekben szénkátrány vagy szalicilsav található, illetve olyan krémeket alkalmaznak a bőrfelület kezelésére, amelyekben cink, illetve aloe vera kivonat is van.

A pszoriázisos bőrgyulladás enyhítésére általában hidrokortizon krémeket használnak, illetve orvosi rendelvényre A- és D-vitamint és antralint tartalmazó kenőcsöket lehet használni. Több betegnél jó eredményeket értek el az UV-fénnyel zajló kezelések, illetve számos betegnél hatékonyabbnak bizonyultak a ciklosporin jellegű szisztémás kezelések is.

3. Hajhullás

Amikor jelentősen megnövekedett hajhullást tapasztalsz, akkor a leggyakoribb okok között pszichés, illetve fizikai stresszfaktorokat találhatunk, illetve nem ritkán egy magas lázzal járó influenza, valamint a cukorbetegség is okozhat ilyen tüneteket. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy néhány gyógyszer és gyógyszeres kezelés és hormonális változások következtében is erősödhet a kopaszodás folyamata.

Amennyiben ideiglenes kopaszodással állunk szemben, akkor kezelni kell a mögötte meghúzódó okot, illetve gyógyszermellékhatás esetében más kezelést kell választanunk. Amennyiben sikerült megállítani a folyamatot, akkor D-vitaminpótlással segítheted a hajhagymák regenerálódását. Az örökletes kopaszodás, amely genetikai okokra vezethető vissza azonban sajnos nem visszafordítható, a hajvesztés ebben az esetben végleges.

4. Végleges, általános hajhullás - kopaszság

A férfiaknál és a nőknél egyaránt jelentkezhet a hivatalosan androgenetikus és androgén alopécia. Általános oka a nemi hormonok szintjének megváltozása lehet, de akár betegségek is kiválthatják a kopaszodást, amelyek beavatkoznak a hormontermelődés folyamatába. A férfiak kopaszodása szinte mindig a hajas fejbőr kezdeténél indul meg a halánték és a tarkó közelében.

Egyes nők is a férfiakhoz hasonlóan kopaszodhatnak, de legjellemzőbben a teljes hajas fejbőrt érintően indul meg a kopaszodás folyamata. Számos, krónikus betegségek kezelésére használt gyógyszer is kiválthat kopaszodást, például a propranolol és atenolol béta-blokkoló készítmények, egyes véralvadásgátlók, illetve az arthritist (sokízületi gyulladás), Parkinson-kórt vagy más betegségeket enyhítő készítmények is gyorsíthatják a végleges hajhullás folyamatát.

Forrás: Thinkstock

 5. Száraz, törékeny haj

Amikor reggelente a párnádon hajszálakat találsz, akkor az ok sokkal inkább a hajszálak töredezése, semmint a valódi hajhullás. Ennek leggyakrabban a hajat érő kémiai hatások az okai, mint például a hajfestékek és egyéb hajon használt szerek gyakori alkalmazása. Ám egyes egészségügyi változások is állhatnak a jelenség hátterében, mint például a Cushing-szindróma, amely egy a mellékveséket érintő rendellenesség, ami miatt a mellékvesék több kortizolhormont termelnek.

A túlságosan törékeny hajszálak mögött még egy betegség meghúzódhat, a mellékpajzsmirigy-alulműködés, amely örökletesen, vagy a mellékpajzsmirigyeket ért sérülés miatt alakulhat ki. A mellékpajzsmirigy-alulműködés tünetei csökkenthetők vagy akár meg is szüntethetők megfelelő D-vitamin pótlással. Amennyiben egészségügyi panasz áll a töredező haj jelensége mögött, akkor más társtüneteket is észlelhetünk, mint például száraz, hámlós bőrt.

De nem csak betegségeket jelezhet a túl száraz haj, lehetséges, hogy az ok csupán annyi, hogy túl kevés omega-3 zsírsavat juttatunk a szervezetünkbe, amit a halételekben és számos dió- és mogyorófélében is megtalálhatunk. Bármi is okozza a tüneteket, mindenképpen csökkenteni kell a hajat érő hő- és kémiai hatásokat, amennyiben pedig betegség áll a háttérben, mindenképpen orvoshoz kell fordulni. 

Hajpakolással a szárazság ellen
A hajszárazság ellen számos praktikát bevethetsz. Próbáld ki a ricinusolajat, vagy varázsold csillogóvá a hajkoronád argánolajjal!

6. Kisebb foltokban hulló haj

Ilyenkor az immunrendszer fordul a hajhagymák ellen, amelynek következménye, hogy az elgyengült, összezsugorodott hajhagymák kihullanak. Az alopécia areataként is ismert betegség tünetei nem csak a hajat érinthetik, esetenként a szemöldökön és a szempillákon is jelentkezhetnek. A tünetek enyhítésére kortizon-injekciókat alkalmaznak, amelyeket közvetlenül a fejbőrbe fecskendeznek. A szteroidos kezelés ugyan riasztó lehet egyes betegeknek, de enélkül a kopasz foltok csak még nagyobbá válhatnak.

Forrás: Thinkstock

 7. Sárgás bőrdarabkák a hajon és pikkelyes, viszkető foltok a fejbőrön

Ezek a tünetek a szeborreás dermatitiszre jellemzők, mely krónikus gyulladásos betegség általában a fejbőr zsíros részein alakít ki pikkelyes foltokat. Amikor ezek a bőrfelületek hámlásnak indulnak, akkor jól felismerhető, korpához hasonló bőrdarabkákat eredményeznek a hajon. A tünetek összetéveszthetők az egyszerű bőrszárazság okozta hasonló elváltozásokkal - de ez utóbbiak esetén az orr melletti és a szemöldök környéki területek is szárazak. Továbbá, a szeborreás dermatitisz általában szezonálisan fellángoló tünetegyüttes, amely nyáron teljesen eltűnik, a téli hónapokban azonban felerősödik - esetenként pedig a stressz is kiválthatja. A panaszokra hatékony, orvosi rendelvényre kapható samponokat és krémeket lehet alkalmazni.

8. Őszülés

Sokan úgy vélik, az ősz hajszálak megjelenése a stresszel és traumás eseményekkel függ össze. Ma több kutató is úgy véli, hogy a stressz valóban olyan láncreakciót indíthat be, amely megzavarja a hajhagymák melaninszállító képességeit, és ezzel a haj pigmentációját. Az őszülés folyamata és mintázata leggyakrabban a szülőkön látott módot követi. Amennyiben azt gondoljuk, hogy nem genetikai okok, hanem stressz áll az őszülés hátterében, akkor érdemes stresszkezelő technikákat elsajátítanunk, mint amilyen például a meditáció is.

Sokféleképpen jelezhet a tested
Az immunrendszerünk testünkön keresztül jelez, ha valami nincs rendben. A kiszáradt ajkakkal, a karikás szemekkel és az állandó fejfájással például szervezeted akár egész komoly betegségeket is jelezhet. Értsd meg az immunrendszered nyelvét!