Grillkaja dögivel, csak egészségesen - így maradhatsz karcsú a grillpartik után is

Forrás: Thinkstock -
grill zöldség fogyókúra grill
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A grillételek már önmagában sokkal egészségesebbek, mint ha mondjuk paprikáskrumplit vagy pörköltet fehér kenyérrel veszel magadhoz a nyári kerti partin. De ez még semmi - most megmutatjuk, hogyan kombináld az fogásokat a grillpartin, hogy egy deka felesleg se szaladjon fel rád.
Forrás: Thinkstock

1. Kezdj a salátával!

Ha grillpartiba mész, egészen biztosan találsz a finomságok között valami salátát. Itt nem feltétlenül a majonézes kokuricasaláta gondolunk, sokkal inkább arra, ami főképp leveles salátából,paradicsomból, uborkábólés egy kis olívaolajbóláll. Legyen ez az előételed, kezdd ezzel a vacsorát, így kevesebb hely marad a hízlalóbb finomságoknak.

Life.hu tipp

Készíts egészséges salátaönteteket - nem is hinnéd, mennyi felesleges kalóriát viszel be a szervezetedbe a bolti készítményekkel! ITT már mutattunk 11 szuper, vegán öntetet, amiket húsimádóként is szeretni fogsz!

2. Válaszd a halakat!

Hal a grillen? Miért ne? Kevésbé hízlal, mint mondjuk a sertés vagy a marha, és még egészségesebb is. A grillezett lazac például nemcsak isteni finom egy kis citrommal és friss salátával, de sokkal kevesebb telített zsírt tartalmaz, mint a tradicionális barbecue húsok, ráadásul telis tele van Omega 3 zsírsavval, amitől gyönyörű lesz a bőröd is.

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

Barbecue: a legjobb dolog, ami egy férfival történhet. Ha kíváncsi vagy az alapszabályokra, olvasd el az origo.hu korábbi cikkét!

3. Húzd nyársra!

Ha van rá lehetőség, készíts magadnak nyársat a grillezéskor. A látványa íncsiklandozó, és fel sem tűnik, hogy igazából zöldségeket és húst eszel köret nélkül. Mert csak akkor lesz igazán kalóriabarát a vacsora, ha mellőzöd a kenyeret és a krumplit a tányérodról...Kombinálj egy kis csirkemellet cukkinivel, kaliforniai paprikával, gombával és hagymával - isteni lesz és nagyon mutatós!

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

Sosem unjuk meg a cukkinit, mert egészséges, kalóriaszegény, grillen pedig egyszerűen isteni. Ha kíváncsi vagy arra, mi az a 10 ok, amiért ez az egyik kedvenc nyári zöldségünk, kattints IDE!

4. Óvatosan a szószokkal!

A kerti grillezésben az egyik legjobb dolog kétségkívül az a sok-sok isteni szósz, amit a hús mellé ehetünk.

De gondoltak volna, hogy rengeteg olyan bolti szósz kapható, aminek a cukortartalma hihetetlenül magas?

Hiába eszel csak salátát és húst, egy kalóriadús szósszal mindent elronthatsz. Persze ezek nélkül nem ugyanolyan a grillezés, mi csak azt mondjuk, figyelj, mennyi kerül belőlük a tányérodra. Ha pedig van kedved, készíts a húsok mellé öntetet házilag - ez ráadásul egy remek ajándék akkor is, ha vendégségbe mész!

Forrás: Thinkstock

Tudtad?

A barbecue szósz is roncsolja ám a fogakat. Kíváncsi vagy arra, miért? Kattints IDE!

5. Házi hamburgert, csak okosan

Évek óta nagyon népszerűek a jófajta street food-ok, és nagy divat otthon, grillezéskor házi hamburgert készíteni. Mielőtt elkezdenéd számolgatni, hogy fér ez bele a diétádba, eláruljuk: létezik egészséges hamburger! Ha odafigyelsz arra, milyen zsemlét, szószt, fűszert, mennyire zsíros sajtot használsz a vacsorához, sok-sok kalóriától megkímélheted magad. ITT mutattunk is ötleteket arra, hogyan készül az egészséges hamburger.

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

Legyen, de csak a fele! Ha nem akarod túlzásba vinni a szénhidrátfogyasztást, edd meg nyugodtan a húst, a zöldséget, de hagyd meg a hamburgerzsemle egyik felét. Hidd el, már ez is számít!

6. Jöhet a desszert!

Ki ne kívánna a grillezés után egy nagy adag fagyit egy halom gyümölccsel és tejszínhabbal? Egyszer-egyszer belefér, ha azonban diétázol, érdemes próbálkozni újdonságokkal is.

Grilleztél már például gyümölcsöt?

Persze, ezekben is van kalória, de nincs bennük más, csakis gyümölcscukor. Sütöttél már banánt, barackot, nektarint, ananászt, körtét? Ha nem, itt az idő, mert az ízük mennyei!

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Circleps

Life.hu tipp

Grillezés tökéletesen - ITT megmutattuk, mit tegyél, ha odeégtek a grillen a falatkák, ITT pedig arról írtunk, milyen sütőt érdemes választanod!

7. Vigyázz az alkohollal!

Ezt nem csak a macskajaj miatt írjuk, vagy azért, mert forró nyári estéken minden korty sokkal hamarabb a fejünkbe száll. Az alkoholban is sok-sok kalória van, így alapsan gondold meg, hogy mézédes koktélt vagy száraz fehérbort iszogatsz vacsora után. Segítünk, a fehérbor jobb választás, mert sokkal kevesebb kalóriát tartalmaz! Ha pedig megfogadsz még egy jó tanácsot, minden pohár ital után kortyolj el 2-3 deci vizet, mert így kevésbé fáj másnak a fejed, ráadásul mivel az alkohol dehidratál, így extra szükséged van a hidratálásra.

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

Mire is jó valójában a vörösbor? ITT felsoroltunk 6+1 okot, amiért érdemes hetente 1-2 alkalommal elkortyolnod egy pohárral!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.