Az évek során az internet mindenféle elvetemült „mered, vagy nem próbát” sodort elénk, melyek többsége ártalmatlan volt - mint például a jeges víz kihívás, melyben csupán egy megfázást lehetett kockáztatni. Ám akadnak a Kyle Jenner Challenge-hez hasonló érthetetlenségek, melyek kitűnő előszobái például a testképzavaroknak. Most itt egy olyan kihívás, mely amellett, hogy abszolút értelmetlen, még a testi épséget is súlyosan veszélyezteti. Sőt, a „Hot Water Challenge” már életet is követelt.

Kék Bálna - A mítosz és a valóság
Pár hónapja gyakran lehetett hallani, olvasni a Kék Bálna jelenségről. Parancsra végrehajtott tömeges öngyilkosságról szóltak a hírek, a hazai szülői társadalmon pedig a pánik lett úrrá. Egyre több jel utal azonban arra, hogy a tragikus történetek nagy része csupán a képzelet szüleménye. Tudd meg az igazságot!

A felnőttek – jobb esetben – képesek felmérni a vicc, tréfa és az abszolút felelőtlenség közti különbséget. A tinédzserek a legnagyobb áldozatai a közösségi oldalakon terjedő magamutogatós és valóban kockázatos kihívásoknak. Ők ugyanis még nem képesek minden esetben átgondolni tetteik következményeit. Ráadásul a kortárscsoportnak való megfelelési kényszer és bizonyítási vágy is tombol bennük, ezek pedig együtt igen meggondolatlan és őrült dolgokra késztethetik őket.

Az interneten terjedő őrült kihívások nagy veszélybe sodorhatják a gyerekeketForrás: Thinkstock

Hot Water Challenge  

A kihívás nem új keletű, már 2014-es YouTube videókat is találni, melyben tizenévesek forró vizet öntenek önmagukra vagy másokra. De mint minden, ami a világhálónak egyszer részévé vált, ez sem tűnt el. Most újból előkerült, és a fizikaórát vélhetően átalvó fiatalok játszani kezdtek.

Vannak, akik csupán a kádba ülnek bele, melybe előzőleg forró vizet engedtek - belegondolni is fáj. Az ilyen videók a kihíváson túl, a folyamatosan újranézhető, kimerevíthető felvételek miatt is veszélyesek a fiatalokra nézve; a gyakran 9-14 évesek fürdőruháig vetkőznek ugyanis a történelmi pillanat kedvéért. Remek legális lehetőséget kínálva ezzel a pedofilok számára.

A használati melegvíz (ez folyik otthon a csapból), átlagosan 40-50 °C-os. Egy 42 fokos vízben az ember maximum pár percet bír; a bőre piros lesz, az erei kitágulnak, mely rosszulléthez vezethet. Bizony, ezt már kellemetlenül, szinte elviselhetetlenül forrónak érezzük.

Ám akadnak olyanok is, akik bizony felforralt vízzel valósítják meg a kihívást; beleteszik a kezüket, leöntik vele magukat vagy másokat, netán megisszák.

A forró víz kihívás már életet is követeltForrás: Thinkstock

 A 90-100 fokos víz, szervezetre gyakorolt hatását nem kell bővebben bemutatni; éget. Már több fiatal is kórházba került emiatt.

Égési sérülések

- Elsőfokú – a bőr vörössé, feszessé és simává válik, csak a felhám (a bőr felső rétege) károsodik.

- Másodfokú – a felhám és az irha több rétege is károsodik. A felületes égés az irha felső rétegéig hatol, hólyagos és nedvedző sebek lesznek a bőrön. A mély égés az irha mindkét rétegét érinti, fehér és hólyagossá válik a bőr, gyakori a begennyesedés.

- Harmadfokú – a felhám és az irha mellett, a kötőszövetek is károsodnak. A bőrfelszín pergamenszerűvé, szürkévé válik, elhalnak a szövetek. Az előbbiekkel ellentétben, ez fájdalommentes, mivel az idegvégződések elhalnak.

- Negyedfokú – a bőr alatti kötőszövetek mellett, az izom- és csontszövetek is károsodnak, elszenesednek.

A forró víz, általában első és másodfokú égési sérüléseket okoz. Sűrűbb folyadékok esetén – mint a leves, szósz – harmadfokú égés is gyakori.

Megviccelte bátyját

Egy fiatal lágy úgy gondolta, vicces lesz a testvérén kipróbálnia a forró víz kihívást és az előzőleg felforralt vízzel leöntenie őt. Nos, a fiú élete végéig viselni fogja ennek a nyomait. A történtekről videó is készült:

Ottalvós buliból az intenzívre

Egy 12 éves lány szervezett barátnőinek pizsama bulit, mely tragédiával ért véget. A nála egy évvel fiatalabb meghívottját szerette volna – a gyanú szerint bosszúból – megtréfálni, és amíg a kislány aludt, ő forró vizet öntött rá, épp úgy, ahogy azt az interneten látta korábban. Jamoneisha Merritt olyan komoly égési sérüléseket szenvedett, hogy az orvosok jelenleg is az életéért küzdenek.

Jamoneisha Merritt is a Hot Water Challenge áldozata - barátnője öntötte le forró vízzel, súlyos égési sérüléseket szenvedettForrás: Facebook/Ebony Merritt

Kihívás szívószállal

Ki'ari Pope, a 8 éves kislány kipróbálta azt, amit egy YouTube videóban látott; a forró víz kihívást. Ő szívószállal ivott a felforralt vízből. Annyira megégett a lég- és nyelőcsöve, hogy a kórházban már nem tudtak rajta segíteni és meghalt.

Forrás: Thinkstock
Gyilkos kocsmajátékok; durvulnak a kihívások
A fiatalok imádják az ivós játékokat, de sajnos egyre gyakrabban kell komoly árat fizetniük érte. Lehetetlen megszámolni, hány ilyen játék létezik, ráadásul egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a fiatalok körében. Íme, a legújabbak és a legveszélyesebbek.

A fenti példák is jól mutatják, hogy milyen veszélyes is egy ilyen, interneten terjedő kihívás. Fontos, hogy a szülők is naprakészek legyenek, és időben felhívják gyermekeik figyelmét az ilyen tettek következményeire. Nem, nem csupán a testi épségükért kell aggódni, olyan képeket, videókat is feltölthetnek ezeknek köszönhetően az internetre, melyek kínosak, túl intimek lehetnek és akár egész életükben skarlátbetűként tapadhatnak rájuk.