hajlékonyság szexuális élet testmozgás jóga alakformálás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nehéz elfogultan írnom a jógáról, szerintem ugyanis ez a világ legcsodálatosabb mozgásformája. Tíz éve űzöm: hol azért, mert elvisz egy másik világba, ahol nincs feszültség és zajtenger, hol azért, mert érzem, hogy az izmaim üvöltenek érte. Száz okot fel lehetne sorolni, miért kezdj el te is jógázni, ha még nem tetted volna - ezekből itt van most 13.

1. Javítja a szexuális életet

Kezdjük mindjárt a legfontosabbal: a rendszeres jógagyakorlás növeli a szexuális vágyat, ráadásul serkenti a testben a véráramlást, különösen a medencetájékon. Ez pedig ugye nem rossz dolog az ágytornánál. Vikas Dhikav neurológus szerint ha négy héten át napi szinten jógázol, az eredmény látványos lesz. Megéri kipróbáli, nem igaz? A párodat is bevonhatod a dologba - íme egy jógavideó, aminél erotikusabbat még nem láttunk.

Forrás: Thinkstock

2. Segít, hogy megismerd a testedet

Még azok is, akik rendszeresen sportolnak, beleesnek abba a hibába, hogy nem figyelnek kellőképp testük jelzéseire. A rohanó életmódnak, a stressznek, a koffeinmámornak és gyorskajáknak megvannak a következményei, ezeket pedig a test mindig jelzi is. Jógaórákon azonban megtanulod, hogyan kell fókuszálni, megismered a tested és izmaid határait, és megtanulod, mi a jó neked. A tested ugyanis jelez. A jóga egyik alapgyakorlata például a napüdvözlet - gyakorold, amikor csak tudod!

3. Kiváló az önpusztítás ellen

Komoly depresszió, gyakori rosszkedv vagy letörtség - ezek ellen nagyon hatékony a rendszeres jógázás. Persze ez más sportokra is igaz, azt azonban tudományosan is kimutatták, hogy a jóga kiváló depresszió ellen. Egy, a Bostoni Egyetemen végzett kutatásból kiderült ugyanis, hogy jógagyakorlás közben az agyban egy olyan kémia anyag termelődik, amitől jobban képesek vagyunk relaxálni és lazítani. A relaxálásnak egyébként szépítő hatása is van - itt már megmutattuk, hogyan csináld.

4. Segíti a diétát

De nem úgy, ahogy gondolod. A jóga nem azt jelenti, hogy millió kalóriát égetsz és csakis növényeken élsz. Ha rendszeresen jógázol, akkor mindössze annyi történik, hogy szép lassan megváltozik a hozzáállásod az ételekhez, italokhoz. Rájössz, mely elfogyasztott ételek gátolják a rugalmasságot, és tudatosul benned, mi az, amire tényleg vágyik a szervezeted. Sőt, megtanulhatod a tökéletes étkezést is, amit majd meghálál a tested.

5. Formálja a testet, nem is akárhogyan

Ha az étkezésedre nem is figyelsz oda, a jóga akkor is megváltoztatja a testedet. A kitartásos ászanák - mint például a harcos póz - fejlesztik az izomerőt és gyönyörűen megedzik a mélyizmokat, a gerincet és a has területét. A rengeteg nyújtó póz is alakít a testeden, és még azok is szálkásodhatnak, akik korábban álmodni se mertek erről.

6. Nincs megfelelési kényszer

Biztosan veled is előfordul, hogy képtelen vagy önmagadat pozitívan szemlélni. A jóga ekkor is tökéletes: rájössz, hogy van időd gyakorolni a pózokat, hogy senkinek sem kell megfelelned, és még a gyakorlott jógik is ugyanazt a gyakorlatsort végzik, mint te magad. Mert itt csak te vagy, és senki más.

Forrás: Thinkstock

7. Asztma ellen is kitűnő

A jóga egyik alapeleme a helyes légzés. Ez ellazít és segít konentráltabban végezni a munkt. Ez a légzés jó hatással van a légzőszervi megbetegedésekre is, így az igen sokakat érintő asztma ellen is kiváló. Sőt, ha gyakran fázol, és még jó időben is hidegek a végtagjaid, akkor érdemes elsajátítanod a tűzlégzést.

8. Jógázz, hogy jobban aludj

Ha nem alszol jól, az az egész másnapot elrontja. Álmatlanság vagy nyugtalan gondolatok ellen is kitűnő a jóga: segít lecsendesíteni az elmédet, és egy kis meditációval már garantáltabb a pihentető alvás.

9. Segít, ha babát szeretnél

A jóga nemcsak a szexuális életedet javítja, de jól jön akkor is, amikor már a családalapításon gondolkozol. Korábban már készültek tanulmányok arra vonatkozóan, hogy a jógázó férfiaknak ettől a mozgástól nőt a spermaszáma és javult a spermák minősége is. Emelett pedig a prosztata egészségét is biztosítja.

10. A hosszú élet titka

Hagyjuk most a végzetet és az eleve elrendelést: a jóga kiváló immunerősítő hatással rendelkezik. Nézz csak meg egy idős embert, aki jógázik: rugalmas, hajlékony, nyoma sincs gerincproblémáknak és levertségnek. Ráadásul a jóga szépít és fiatalít is a számtalan fordított póznak köszönhetően: ilyen például a fejenállás.

Forrás: Thinkstock

11. Mindenki ki akarja próbálni

Kizárt, hogy a társaságodban ne legyen legalább egy olyan ember, aki nem mesélt még arról, milyen volt 40 fokban izzadni egy bikram-jóga órán, vagy mennyire fárasztotta le az astanga gyakorlása. A jógát már csak azért is megéri kipróbálni, mert nagyon népszerű - nem is ok nélkül!

12. Okos leszel tőle. Legalábbis az agynak jót tesz

Ezt is tanulmányok mutatták ki: a rendszeres jógázás növeli az agysejtek számát. Sőt, minél többet jógázol, annál jobb állapotba kerül az agy.

13. Nyitottabb leszel a világ dolgaira

Imádjuk az előítéleteket, és szívesen alkotunk véleményt olyan dolgokról, amikről fogalmunk sincs. Ha rendszeresen jógázol, nagyon sokban alakul majd a hozzáállásod bizonyos dolgokhoz. Rá fogsz jönni, hogy érdemes időt adnod magadnak és másoknak is, hogy kihozzák magukból a maximumot. Ami persze nem is létezik, hiszen a jógában mindig van hová fejlődni. Ha olyan ember vagy, aki nehezen éli meg a változásokat, akkor is tökéletes választás az ászanák gyakorlása. Nem is hinnéd, mennyire!

Te jógázol?

Hozd egyensúlyba az életedet – aktiváld a gyökércsakrádat!http://www.life.hu/ez-zsir/20140829-jogaiskola-a-jogaklikkel-biztonsag-stabilitas-pihenes-es-cselekves-egyensulya-gyokercsakra.htmlUtazás, költözés, munkahelyváltás, a munkáddal kapcsolatos válság, anyagi problémák, vagy bármi olyasmi, amitől kevésbé érzed biztonságban magad – ezek mind felboríthatják az egyik legfontosabb energiaközpont, a gyökércsakra egyensúlyát. Ez ellen azonban fontos, hogy tegyél valamit! Ez Zsír!ThinkstockSzép tartás, egészséges hát - modern gerincterápia jógávalhttp://www.life.hu/ez-zsir/20140813-jogaiskola-a-jogaklikkel-modern-gerincterapia-gerincjoga.htmlA gerincedet nemcsak akkor fontos edzened, ha egész nap ülsz: ez a rész tested fő vonala, így nagyon lényeges, hogy egészséges legyen. Nem utolsósorban pedig a tartás miatt is fontos, hogy rendszeresen megdolgoztasd a gerincedet.Ez Zsír!ThinkstockNincs többé derékfájás: tanuld meg velünk a Kobrát!http://www.life.hu/ez-zsir/20140724-jogaiskola-a-jogaklikkel-kobra-poz-budzsangaszana.htmlAzt mondják, az egészséges gerinc a hosszú élet titka. Tanuld meg velünk azt a pózt, ami kiváló hatással van az egész testedre, különösen a gerincedre! Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.